Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΙΩΝ Πορτογαλία: «Παραλύουν» λιμάνια και διυλιστήρια

Πορτογαλία: «Παραλύουν» λιμάνια και διυλιστήρια
Η απεργία των λιμενικών παραλύει σήμερα τα περισσότερα λιμάνια της Πορτογαλίας, την ώρα που οι απεργιακές κινητοποιήσεις πλήττουν και τα κύρια διυλιστήρια της χώρας.
"Τα λιμάνια της Πορτογαλίας έχουν παραλύσει εντελώς", δήλωσε εκπρόσωπος του συνδικάτου των λιμενικών Oficiaismar.
"Τα κρουαζιερόπλοια έχουν υποστεί μεγάλο πλήγμα (από την κινητοποίηση αυτή) και αναγκάστηκαν να αλλάξουν τα λιμάνια στα οποία δένουν", δήλωσε στο πορτογαλικό πρακτορείο Lusa ο αξιωματούχος του Oficiaismar Κάρλος Κουτίνχο.
Οι υπάλληλοι των λιμανιών διαμαρτύρονται κυρίως κατά της μείωσης προσωπικού και ζητούν
βελτίωση των συνθηκών εργασίας.
Εξάλλου η λειτουργία των δύο κύριων διυλιστηρίων της χώρας, αυτού στη Σίνες, που βρίσκεται 150 χιλιόμετρα νότια της Λισαβόνας, και αυτού στο Ματοσίνχος, κοντά στο Πόρτο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Πορτογαλίας στο βορρά, είχε σχεδόν διακοπεί λόγω της προβλεπόμενης τριήμερης απεργίας. "Η συμμετοχή στην απεργία ξεπερνάει το 90%", δήλωσε συνδικαλιστικός εκπρόσωπος.
Οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν την απεργία σε διαμαρτυρία για τον νέο κώδικα εργασίας, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ στις αρχές Αυγούστου και αποσκοπεί στην χαλάρωση της αγοράς εργασίας στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που υιοθέτησε η Πορτογαλία με αντάλλαγμα το πακέτο βοήθειας ύψους 78 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο της χορηγήθηκε τον Μάιο του 2011.
Ο πετρελαϊκός όμιλος Galp ανακοίνωσε ότι "έλαβε μέτρα ώστε ο αντίκτυπος (από την απεργία) να είναι όσο το δυνατόν μικρότερος και να μην διακοπεί η τροφοδοσία στη χώρα".
Εκατοντάδες χιλιάδες Πορτογάλοι διαδήλωσαν το Σάββατο στη Λισαβόνα και σε περίπου τριάντα πόλεις της χώρας σε διαμαρτυρία για τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου