Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Κροατία-Σλοβενία, τσακώνονται για ένα λουκάνικο


Σε πεδίο αντιπαράθεσης στις σχέσεις Σλοβενίας -Κροατίας αναδεικνύεται ένα λουκάνικο, η προέλευση του οποίου διεκδικείται και από τις δύο πλευρές, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να είναι αυτή που καλείται να δώσει λύση στο θέμα που έχει δημιουργηθεί και να ανακοινώσει την «πατρότητα» του συγκεκριμένου προϊόντος.
   Η Κροατία υπέβαλε ένσταση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με το αίτημα της Σλοβενίας να αποδοθεί καθεστώς προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) στα λουκάνικα Kranjska klobasa, καθώς σε περίπτωση που αποδοθεί το καθεστώς ΠΟΠ, οι Κροάτες παραγωγοί δεν θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να παράγουν λουκάνικα Kranjska.
   Η Κροατία αναμένει την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το αργότερο μέχρι τον επόμενο μήνα, δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Γεωργίας της Κροατίας Σνεζάνα Σπανιόλ, προσθέτοντας ότι εάν, τελικά, δικαιωθεί η Σλοβενία, αυτό σημαίνει πως τα λουκάνικα Kranjska δεν μπορούν να παραχθούν πουθενά αλλού εκτός της Σλοβενίας.
   «Προσπαθήσαμε να καταλήξουμε σε συμφωνία με τη Σλοβενία, αλλά την απέρριψαν και γι' αυτό το λόγο αποστείλαμε ένσταση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία βασίζεται στο γεγονός ότι οι παραγωγοί μας παράγουν τέτοια λουκάνικα υπό αυτή την ''επωνυμία' και γι' αυτό το λόγο πρέπει να μας δοθεί το δικαίωμα να χρησιμοποιούμε αυτή την ονομασία» πρόσθεσε.
   Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, η αξία των κροατικών εξαγωγών λουκάνικων Kranjska διαμορφώνεται σε ποσό άνω των δέκα εκατομμυρίων ευρώ ετησίως.
   Φέτος, εξάλλου, η Αυστρία αντέδρασε στο σλοβενικό αίτημα, καθώς, όπως υποστηρίζει, η απαγόρευση της παραγωγής του λουκάνικου Kranjska (krainer) στην Αυστρία, θα αποτελέσει σοβαρό πλήγμα για τη μεταποιητική βιομηχανία κρέατος της χώρας.
   Τον περασμένο Ιούνιο, η Λιουμπλιάνα και η Βιέννη κατέληξαν σε προκαταρκτική συμφωνία που δίνει- μεταξύ άλλων- τη δυνατότητα σε αυστριακές εταιρείες να συνεχίσουν την παραγωγή προϊόντων κρέατος (κυρίως λουκάνικων) υπό την επωνυμία Krainer και Kaesekrainer, Schweinskrainer, Ostkreiner και Bauernkrainer, υπό ορισμένες συνθήκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου