Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις λαμβάνει η λαϊκή οργή σε ισλαμικές χώρες


Τραγικός ο χθεσινός απολογισμός σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής, αλλά και παραπέρα, όπου μία ταινία που απεικόνιζε τον προφήτη Μωάμεθ με προκλητικό τρόπο, στάθηκε αφορμή για ένα κύμα έντονων αντιδράσεων έναντι δυτικών συμβόλων.

Σήμερα με ανακοίνωσή της, παρακλάδι της αλ-Κάιντα στην Υεμένη κάλεσε τους ισλαμιστές να σκοτώσουν περισσότερους Αμερικανούς διπλωμάτες.

Χαρακτηρίζει τις επιθέσεις ισλαμιστών φυσικές απαντήσεις σε μια τεράστια προσβολή και καλεί τους πιστούς να κάψουν όλες τις αμερικανικές πρεσβείες και να δολοφονήσουν τους Αμερικανούς διπλωμάτες.

Η οργάνωση προσθέτει ότι η υπεράσπιση της τιμής του Μωάμεθ αποτελεί «θρησκευτικό καθήκον και
υποχρέωση των μουσουλμάνων» και ότι οι μουσουλμάνοι που ζουν σε δυτικές χώρες έχουν επιπλέον καθήκον να συμμετάσχουν σε επιθέσεις εναντίον σημαντικών στόχων.

Από την πλευρά του, ο Μπαράκ Ομπάμα καταδικάζει εκ νέου οποιαδήποτε πράξη απαξίωσης του Ισλάμ, ωστόσο υπογραμμίζει πως τίποτα δεν θα μπορούσε να αιτιολογήσει τις επιθέσεις κατά των αμερικανικών πρεσβειών.

«Είναι ξεκάθαρο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες σέβονται όλους τους λαούς και όλες της θρησκείες [...] δεν υπάρχει τίποτα που να μπορέσει να δικαιολογήσει την προσφυγή στη βία κατά των πρεσβειών και των προξενείων μας», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατά την ραδιοφωνική ομιλία που πραγματοποιεί σε εβδομαδιαία βάση.

Παράλληλα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, την ευθύνη για την επίθεση που σημειώθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής σε αμερικανική βάση στο νότιο Αφγανιστάν, ανέλαβαν σήμερα οι Ταλιμπάν, οι οποίοι αναφέρουν πως αφορμή στάθηκε και εκεί το περιβόητο βίντεο για τον Μωάμεθ.

Από την επίθεση, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, σκοτώθηκαν τρεις αμερικανοί στρατιώτες, ενώ στο στρατόπεδο βρισκόταν και ο πρίγκιπας της Βρετανίας, Χάρι.

Επιπλέον
, τουλάχιστον 12 διαδηλωτές σκοτώθηκαν στο Σουδάν, την Τυνησία, την Υεμένη και το Λίβανο, ενώ δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν, κατά τη διάρκεια των επιθέσεων της Παρασκευής.

Σήμερα πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις και μπροστά από το αμερικανικό προξενείο στο Σίδνεϊ στην Αυστραλία, με εκατοντάδες διαδηλωτές να πετούν μπουκάλια και παπούτσια.

Συγκρούσεις σημειώθηκαν επίσης σήμερα στην Υεμένη και την Ινδία.

Στο Σουδάν σημειώθηκαν χθες επιθέσεις και κατά της Βρετανικής και Γερμανικής πρεσβείας, ενώ στην Τυνησία, διαδηλωτές έβαλαν φωτιά και σε ένα αμερικανικό κολέγιο.

Στο Κάιρο της Αιγύπτου αναφέρθηκε επίσης ένας νεκρός μετά από επιθέσεις εξεγερμένων στην περιοχή όπου στεγάζεται και η πρεσβεία των ΗΠΑ, δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν.

Θα αποδοθεί δικαιοσύνη για το θάνατο των τεσσάρων Αμερικανών στη Λιβύη, δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα κατά την τελετή επαναπατρισμού των σορών στις ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου