Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Αυθαίρετα: με άδεια ταμεία η σοβαρότητα πάει περίπατο


Πενία τέχνας απεργάζεται ή αλλιώς με άδεια ταμεία η… σοβαρότητα πάει περίπατο. Έτσι, το υπουργείο περιβάλλοντος αποφάσισε να δώσει την πέμπτη παράταση για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων αλλά και μια σειρά από εκπτώσεις και μπόνους, μπας και έρθουν οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων να κάνουν δηλώσεις ή να πληρώσουν τις δόσεις που χρωστούν.
Άλλωστε, εκτιμάται ότι μόλις 1 στις 10 παρανομίες έχουν δηλωθεί μέχρι σήμερα, αφού έχουν γίνει κάτι παραπάνω από 400.000 αιτήσεις κι έχουν εισπραχθεί πάνω από 620 εκατ. ευρώ. Αν όλοι αυτοί που δήλωσαν και έχουν πληρώσει κάποιες δόσεις τελικά εξοφλήσουν τότε μπορεί το κράτος να εισπράξει περί τα 2 δισ. ευρώ. Όμως, με άδειες τις τσέπες δεν μπορεί το υπουργείο να υπολογίζει σε πολλά, γι’ αυτό και
κάνει ότι είναι δυνατόν για να προσελκύσει αυθαιρετούχους.
Οι εκπτώσεις είναι πολύ ικανοποιητικές, όμως, θα πρέπει να αναρωτηθούν οι υπεύθυνοι, γιατί να υπάρχουν πολλών ταχυτήτων “αυθαίρετοι”. Όσοι πλήρωσαν μέχρι σήμερα κάνοντας αιματηρές θυσίες, τώρα βλέπουν ότι υπάρχει διακριτική μεταχείριση για όσους «ξέχασαν» ή δεν είχαν πράγματι να πληρώσουν. Οι τελευταίοι παίρνουν συνεχώς ευκαιρίες.
Σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΥΠΕΚΑ:
  • Αποφασίστηκε η παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για τη ρύθμιση των αυθαιρέτων, όπως επίσης και για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων, μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 201.
  • Παρατείνεται μέχρι τις 30 Ιουνίου 2013 αντίστοιχα και η προθεσμία για τη δεύτερη φάση υπαγωγής στο νόμο 4014.
  • Διατηρείται η έκπτωση 20% στο συνολικό ποσό του προστίμου για όσους πολίτες επιλέξουν την εφάπαξ καταβολή του
  • Για όσους πολίτες επιλέξουν να καταβάλουν το 30% του συνολικού ποσού προστίμου έως την 31η Ιανουαρίου 2013, σε παλιές και νέες δηλώσεις, παρέχεται έκπτωση 10% στο συνολικό ποσό.
  • Αναστέλλεται μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της παράτασης η απένταξη από τις ρυθμίσεις του νόμου, καθώς και οι προσαυξήσεις για δηλώσεις που παρουσιάζουν ληξιπρόθεσμες οφειλές.
  • Επιτρέπεται ακόμα η διενέργεια οιασδήποτε δικαιοπραξίας καθώς και η έκδοση σχετικής διοικητικής πράξης, χωρίς να είναι απαραίτητη η ολοσχερής εξόφληση του προστίμου, αλλά μόνον ενός ποσοστού 30% αυτού μέχρι την 31η Ιανουαρίου του 2013.
  • Όσον αφορά την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων και αλλαγών χρήσης, δίνεται η δυνατότητα περαίωσης επίσης μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2013 με αποπληρωμή του εναπομείναντος ποσού όλων των εντάξεων που έγιναν με τον ν.3843/10 ανεξαρτήτως του ποσού του προστίμου που έχει καταβληθεί μέχρι σήμερα.
Όσοι πιστοί προσέλθετε, λοιπόν, αλλά τι να πρωτοπληρώσει ο πολίτης; Τόσες δόσεις κάθε μήνα και με μειωμένους μισθούς δε μένει ευρώ για την τακτοποίηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου