Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

«ΚΛΕΙΝΕΙ» Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΟΣ Στη φυλακή Τούρκοι στρατηγοί για την «Βαριοπούλα»



Στη φυλακή Τούρκοι στρατηγοί για την «Βαριοπούλα»
Σε 20 χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκαν από δικαστήριο της Τουρκίας τέσσερις ανώτατοι αξιωματούχοι των ενόπλων δυνάμεων από τους συνολικά 365 εμπλεκόμενους στην υπόθεση "Βαριοπούλα", με την κατηγορία της απόπειρας επιβολής στρατιωτικού πραξικοπήματος.
Πρόκειται για τους πρώην διοικητές της 1ης Στρατιάς, στρατηγοί εν αποστρατεία Τσετίν Ντογάν και Εργκίν Σαϊγκούν, του ΓΕΝ ναύαρχος ε.α. Οζντέν Ορνέκ και του ΓΕΑ πτέραρχος ε.α Ιμπραχίμ Φιρτίνα.
Από τους 250 κατηγορούμενους που βρίσκονται υπό κράτηση, οι 14 είναι εν ενεργεία ανώτατοι
αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων και οι 66 απόστρατοι ανώτατοι αξιωματικοί.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο το σχέδιο καταρτίστηκε από χούντα υπό την ηγεσία του πρώην διοικητή της 1ης Στρατιάς, στρατηγού Τσετίν Ντογάν.
Επρόκειτο για τακτικό σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε στις 5-7 Μαρτίου 2003 στην 1η Στρατιά. Στο πλαίσιο του σεμιναρίου υπήρχαν τέσσερα επί μέρους σχέδια σχετικά με τις κινήσεις του ναυτικού, της αεροπορίας και του στρατού.
Τα σχέδια αυτά προέβλεπαν μεταξύ άλλων την τοποθέτηση και έκρηξη βόμβας σε δύο μεγάλα τεμένη στην Κωνσταντινούπολη με σκοπό την πρόκληση συνθηκών χάους και τον εξαναγκασμό της κυβέρνησης να κηρύξει στρατιωτικό νόμο. Καθώς και την πρόκληση πτώσης τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους από ελληνικό στο Αιγαίο, έτσι ώστε να προκληθεί σύγχυση. Όλα αυτά με τελικό σκοπό την πραγματοποίηση στρατιωτικού πραξικοπήματος.
Το πρώτο στάδιο του σχεδίου περιλάμβανε τη συγκέντρωση και αξιοποίηση των σχετικών πληροφοριών, το δεύτερο τη δημιουργία συνθηκών για επιβολή πραξικοπήματος, το τρίτο την πραγματοποίηση του πραξικοπήματος, το τέταρτο το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας και τέλος το πέμπτο την πραγματοποίηση βουλευτικών εκλογών.
Η δίκη ξεκίνησε στις 16 Δεκεμβρίου 2010 και στις 29 Μαρτίου 2012 ο εισαγγελέας ζήτησε για τους κατηγορούμενους ποινές φυλάκισης 15-20 ετών με την κατηγορία της απόπειρας πραξικοπήματος εναντίον της κυβέρνησης.
Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας οι συνήγοροι υπεράσπισης υποστήριξαν ότι το κατηγορητήριο περιέχει αντιφάσεις και λανθασμένα στοιχεία. Στα εμφανιζόμενα, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, σχέδια γίνεται αναφορά σε ένα πολεμικό πλοίο, το οποίο ωστόσο κατασκευάστηκε το 2005, ενώ το σεμινάριο είχε γίνει το Μάρτιο του 2003.
Υπάρχει ένας κατάλογος εταιρειών που επρόκειτο να δημευθούν τα περιουσιακά τους στοιχεία, αλλά μία από αυτές πήρε τον τίτλο ο οποίος αναφέρεται στο σχέδιο, το 2009. Ορισμένες γραμματοσειρές που φαίνεται να έχουν χρησιμοποιηθεί σε διάφορα ηλεκτρονικά αρχεία του σχεδίου είναι μεταγενέστερες. Υπάρχουν αρκετά σημεία στο κατηγορητήριο που εμφανίζουν παρόμοια προβλήματα.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου