Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Με εντολή Σαμαρά, ιδιώνυμο τα αδικήματα των λαθρομεταναστών


Με εντολή του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, η Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης προωθεί προς το υπουργείο Δικαιοσύνης, νομοθετική ρύθμιση, ώστε, όταν οι παράνομοι μετανάστες τελούν οποιοδήποτε εκ δόλου αδίκημα, η παράνομη είσοδός τους στη χώρα να εκλαμβάνεται ως επιβαρυντική περίσταση.
Δηλαδή, εφόσον ένας λαθρομετανάστης συλληφθεί για εκ δόλου αδίκημα, τότε η ποινή η οποία θα του επιβληθεί, θα είναι ανώτερη εκείνης που προβλέπει ο Ποινικός Κώδικας για τους νόμιμους πολίτες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ποινή θα αυξάνει κλιμακωτά ανάλογα με τη βαρύτητα του αδικήματος.
Επί παραδείγματι, δεν θα αντιμετωπίζει αυξημένη ποινή ένας λαθρομετανάστης, ο οποίος εμπλέκεται σε τροχαίο ατύχημα, όμως θα του επιβάλλεται προσαυξημένη ποινή εάν είναι δράστης βιασμού,
υπεξαίρεσης, πλαστογραφίας, εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, διακίνησης και προώθησης λαθρομεταναστών, ληστείας κ.ά. αδικημάτων. Ως αιτία της ρύθμισης αυτής, αναφέρεται ότι δεν είναι νοητό άτομα που έχουν εισέλθει λαθραία στη χώρα, να έχουν την ίδια ποινική μεταχείριση με τους νόμιμους μετανάστες ή τους ημεδαπούς. Στόχος της ρύθμισης είναι η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και η αποτροπή της εισόδου νέων μέσα από την αυστηροποίηση του Ποινικού Κώδικα.
Κινητοποίηση για τους λαθρομετανάστες από Συρία
To ζήτημα του μεταναστευτικού ρεύματος από τη Συρία τέθηκε εξάλλου σήμερα επί τάπητος σε σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό και την συμμετοχή του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Πάνου Παναγιωτόπουλου, του υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Δένδια και του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστή Μουσουρούλη.
Η σύσκεψη έγινε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου και εξερχόμενος ο κ. Δένδιας έκανε την ακόλουθη δήλωση:
ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Στη σύσκεψη, σήμερα το μεσημέρι, υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού και με την παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Πάνου Παναγιωτόπουλου, του υπουργού κ. Μουσουρούλη και εμού, έγινε μία εκτεταμένη συζήτηση,  καταρχήν για την προετοιμασία μας σχετικά με  την πιθανότητα ανθρωπιστικής κρίσης στη Συρία και προσφυγικού ρεύματος. Η χώρα έχει, ήδη, σχεδιασμό για το συγκεκριμένο ζήτημα. Ο σχεδιασμός υπεβλήθη στον Πρωθυπουργό και από εκεί και πέρα, θα υπάρξει  εξέλιξη του σχεδιασμού  τις επόμενες μέρες. Επίσης, έγινε μία εκτενής συζήτηση για τη λήψη μέτρων, ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις παράνομες μεταναστευτικές ροές στο Αιγαίο, να θωρακίσουμε το Αιγαίο. Και η σύσκεψη θα συνεχιστεί το απόγευμα στις 18:00 στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, υπό την προεδρεία του κ. Παναγιωτόπουλου, με παρόντα εμένα και τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου,   τον κ. Μουσουρούλη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε υπουργέ, έχετε εκπονήσει ένα σχέδιο, αν μπορούσατε σε αδρές γραμμές να μας  πείτε, τι περιλαμβάνει αυτό και, αφετέρου, αν βλέπετε να έχουμε το τελευταίο χρονικό διάστημα κύματα μεταναστευτικά από τη Συρία.
ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Όπως όλοι ξέρουμε, στη Συρία υπάρχει ένα μεγάλο θέμα. Έχει αρχίσει να διαφαίνεται ένα προσφυγικό ρεύμα. Καταρχήν, δεν έχει φθάσει σε μεγάλους αριθμούς στην Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή πηγαίνει προς την Τουρκία, την Ιορδανία και το Ιράκ. Όμως, η χώρα πρέπει να είναι έτοιμη. Υποβλήθηκε, λοιπόν, ο σχεδιασμός στον Πρόεδρο της Κυβερνήσεως, τον κ. Σαμαρά, ο οποίος τον ενέκρινε και από εκεί και πέρα, ξαναλέω, είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε οποιαδήποτε πρόκληση. Όμως, εδώ θέλω να είμαστε σαφείς:  κάθε προσπάθεια χρειάζεται εκτός από τη στήριξη της Κυβέρνησης και τη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας.
Ο πρωθυπουργός ανησυχεί
Ειδική αναφορά στο ζήτημα, υπενθυμίζεται, έκανε ο Αντώνης Σαμαράς στην πρόσφατη συνέντευξή του στην Washington Post, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα είναι «κομβικό μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και «οποιαδήποτε αποσταθεροποίησή της «θα έριχνε το καράβι στα βράχια». «Ξυπνάω κάθε πρωί και λέω: “Συνέβη τίποτα στη Συρία σήμερα”; Αν κάτι συμβεί στη Συρία, χιλιάδες άνθρωποι θα εισρεύσουν στην Ελλάδα. Οι παράνομοι μετανάστες είναι ήδη ένα μεγάλο πρόβλημα για εμάς. Κάνουμε ήδη μεγάλα βήματα για να αποτρέψουμε τους παράνομους μετανάστες από το να έρθουν εδώ. Φανταστείτε αν αυτός ο αριθμός πολλαπλασιαστεί επί δέκα», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του Πρωθυπουργού για τον κίνδυνο μαζικού κύματος μεταναστών από τη Συρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου