Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Οι Γερμανοί θέλουν αποφάσεις για την Ελλάδα μετά τις αμερικανικές εκλογές

Πληθαίνουν τα σύννεφα στις σχέσεις του Βερολίνου με τις Βρυξέλλες για το ελληνικό πρόβλημα. Δημοσιεύματα ευρωπαϊκών εφημερίδων και κυρίως του γερμανικού Der Spiegel αναφέρουν ότι υπάρχει τεράστιο χάσμα για το πότε πρέπει να αποφασιστεί να δοθεί στην Ελλάδα η επόμενη δόση.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Γερμανοί θέλουν να τραβήξουν το θέμα για μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ και τότε να ληφθούν οι αποφάσεις. Πρόκειται ασφαλώς για καταστροφικό σενάριο για την Ελλάδα αφού κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με το δημοσίευμα του Reuters και βάζει φωτιές αφού αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να «κρεμάσουν» τη χώρα μας σε περίπτωση που εκλεγεί ο Μπ.
Ομπάμα.
Η πλευρά των Βρυξελλών λέει ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα οι αποφάσεις, τουλάχιστον να υπάρξει λύση στη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου.
Το Der Spiegel αναφέρει ότι η στάση της Γερμανίας σε μια σειρά από θέματα δείχνει την τακτική κωλυσιεργίας που επιλέγει το Βερολίνο. Για παράδειγμα, ο κ. Σόιμπλε υποστήριξε πρόσφατα ότι η δανειοδότηση της Ισπανίας, της Κύπρου και της Σλοβενίας από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης θα πρέπει να κατατεθεί ως ενιαίο πακέτο σε ενδεχόμενες ψηφοφορίες στα κοινοβούλια των χωρών του ευρώ.
Με αυτό το σκεπτικό ο κ. Σόιμπλε στράφηκε κατά της ταχείας προσφυγής της Ισπανίας στον μηχανισμό διάσωσης. Ένα τέτοιο βήμα θα προκαλούσε νέα αναταραχή, τη στιγμή που η χώρα μπορεί ακόμη και δανείζεται με ευνοϊκούς όρους στις χρηματαγορές.
Η καθυστέρηση στο ισπανικό πρόβλημα συνδέεται με την καθυστέρηση και στο ελληνικό διότι δε θέλουν επ’ ουδενί να δημιουργήσουν πρόβλημα στην παγκόσμια οικονομία, πρόβλημα που θα προκαλούσε κίνδυνο στην επανεκλογή του Μπ. Ομπάμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου