Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Προσφυγή γιατρών στο ΣτΕ κατά της απελευθέρωσης του επαγγέλματος

Αντισυνταγματική και αντίθετη στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και νομολογία είναι η απελευθέρωση του ιατρικού επαγγέλματος, υποστηρίζει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) σε προσφυγή του που κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας
Ειδικότερα, οι γιατροί με αφορμή την από 4 Νοεμβρίου 2011 εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας για τη λειτουργία των ιδιωτικών φορέων παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, υποστηρίζουν ότι η άρση των περιορισμών στην άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος που επέρχεται
με τον Ν. 3919/2011 προσκρούει σε μία πλειάδα συνταγματικών διατάξεων.
Παράλληλα, αναφέρουν ότι με την ισχύουσα νομοθεσία (Ν. 3996/2011, Ν.3919/2012, Ν. 3844/2010, Π.Δ. 84/2001 κ.λπ.) «προωθήθηκε η απελευθέρωση και η άρση των κατά νόμων προβλεπόμενων περιορισμών και για την άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος».
Μάλιστα, η υλοποίηση της απελευθέρωσης του ιατρικού επαγγέλματος, επισημαίνει ο Σύλλογος, έρχεται σε σύγκρουση με τον Κώδικα ’σκησης του Ιατρικού επαγγέλματος, τον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας, ενώ βρίσκεται σε αντίθεση και με την ισχύουσα νομοθεσία.
Οι γιατροί υποστηρίζουν ότι με την απελευθέρωση του ιατρικού επαγγέλματος, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι ιδιομορφίες της ελληνικής επικράτειας, τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία.
Ακόμη, υπογραμμίζουν οι γιατροί ότι παραβιάζεται η συνταγματικά προστατευόμενη ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας και της οικονομικής ελευθερίας (άρθρο 5), όπως παραβιάζεται και η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.
Τέλος, σημειώνουν ότι παραβιάζεται και η ευρωπαϊκή οδηγία 2006/123/ΕΚ (έχει επικυρωθεί από τη χώρα μας), η οποία εξαιρεί από την απελευθέρωση τα επαγγέλματα υγείας για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου