Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

Τώρα φοβούνται στην Άγκυρα μην τους κάψει η φωτιά που άναψαν στην Συρία

Έντονη ανησυχία προκαλούν στην Τουρκία τα σενάρια που διαπλέκονται από κέντρα εξουσίας και ξένες μυστικές υπηρεσίες για την δημιουργία ενός Αλαουίτικου κράτους στις ακτές της Συρίας, το οποίο όμως θα περιλαμβάνει και την τουρκική επαρχία Hatay. Βασική ανησυχία των Τούρκων είναι ότι η εν λόγω επαρχία διαθέτει σημαντικό αριθμό Αράβων Αλαουιτών και Αράβων Χριστιανών γεγονός που διευκολύνει σε ένα βαθμό την υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου.
Το κράτος του νέου Hatay θα περιλαμβάνει σύμφωνα με τους Τούρκους που εξετάζουν με προσοχή τις πληροφορίες που κυκλοφορούν τελευταία, την παράκτια ζώνη της Συρίας δηλαδή τις πόλεις Latakia και Tartus και την τουρκική επαρχία Hatay η οποία περιλαμβάνεις πόλεις Hatay και το λιμάνι της Αλεξανδρέττας.
Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ οι μυστικές υπηρεσίες ξένων χωρών εξετάζουν την περίοδο αυτή την δυνατότητα υλοποίησης αυτού του εγχειρήματος προσπαθώντας να δουν εάν η δημιουργία ενός κράτους που θα επεκτείνεται από τα σύνορα της Συρίας με το Λίβανο έως το Yumurtalik στον κόλπο της Αλεξανδρέττας, θα αποτελούσε την καλύτερη λύση για την αντιμετώπιση του εμφυλίου στην Συρία ο οποίος έχει πια εξελιχτεί σε σύγκρουση μεταξύ Αλαουιτών-Χριστιανών-Δρούζων και μερίδας ριζοσπαστικών Σουνιτών.

Η επαρχία Hatay αποτελούσε μέρος της Συρίας πριν από το Β’ ΠΠ και βρίσκονταν υπό την γαλλική εντολή όπως και η υπόλοιπη χώρα. Στο πλαίσιο της προσπάθειας της Γαλλίας να πείσει την Τουρκία να συμμετάσχει στον πόλεμο στην πλευρά των Συμμάχων, η γαλλική κυβέρνηση υπέκυψε τελικά στην διαχρονική πίεση της Τουρκίας, η οποία πάντα εποφθαλμιούσε την επαρχία και μέσω ενός αμφιλεγόμενου για την εγκυρότητα του δημοψηφίσματος παρέδωσε την επαρχία Hatay στην Τουρκία.

Είχε προηγηθεί μία διπλωματική εκστρατεία της Τουρκίας ήδη από το 1921 για την ανεξαρτητοποίηση της επαρχίας από την γαλλική εντολή και μία εκστρατεία τρόμου στην περιοχή από την Τουρκία με δολοφονίες, πρόκληση ταραχών και διαδηλώσεων για την κατάληψη ουσιαστικά της επαρχίας. Αποτέλεσμα των πιέσεων αυτών ήταν η αυτονόμηση της περιοχής από το 1921, η συνδιοίκηση της ανεξάρτητης πλέον επαρχίας το 1937 και τελικά μέσω δημοψηφίσματος η προσάρτηση της επαρχίας στην Τουρκία τον Ιούλιο του 1939.

Αυτό που φοβίζει την Τουρκία είναι η πρόκληση εντάσεως μεταξύ των Αλουιτών που κατοικούν στην επαρχία και των Σουνιτών προσφύγων από την Συρία που βρίσκονται στην επασρχία Hatay, μία κατάσταση η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει την σπίθα για νέες συγκρούσεις αυτή την φορά στο έδαφος της Τουρκίας και σε μία περιοχή που οι Αλουίτες αποτελούν σημαντικό μέρους του πληθυσμού.

Στο πνεύμα αυτό κινήθηκαν και οι χτεσινές δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Τ. Ερντογάν ο οποίος με αφορμή την εθνική εορτή της 30ης Αυγούστου δήλωσε ότι, «Πιστεύω ότι η Τουρκία μαζί με το Έθνος της ως αδιαίρετο σύνολο θα ξεπεράσει κάθε είδους τρομοκρατία και παρόμοιες απειλές που στοχεύουν την αδελφοσύνη μας και θα φθάσει σε ένα πολύ λαμπρότερο και φωτεινό μέλλον.»

defencenet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου