Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

Συνέντευξη Ν. Αναστασιάδη προβάλλει η Χουριέτ

Δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ» αναφέρει ότι ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης, σε συνάντηση που είχε με την επικεφαλής της Επιτροπής για την Τουρκία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Helen Flautre, της έδωσε τον κώδικα λύσης για το Κυπριακό.Στη συνάντηση, την οποία η «Χουριέτ» παρακολούθησε από κοντά – όπως γράφει – , ο κ. Αναστασιάδης φέρεται να «έκανε ένα ιστορικό άνοιγμα» και να ανέφερε ότι «η συγκέντρωση πολλών αρμοδιοτήτων στο κεντρικό κράτος σκεφτόμαστε ότι θα ανοίξει το δρόμο σε σοβαρά προβλήματα. Αντί να ενισχυθεί η δομή του κράτους, θα αυξηθούν η ένταση, τα αδιέξοδα και η δισλειτουργικότητα.

Και αυτό με τη σειρά του θα είναι κίνδυνος για τη βιωσιμότητα του κράτους». Ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ακόμα, σύμφωνα πάντα με τη «Χ», ότι θα αρχίσει διευρυμένες συνομιλίες που θα συμμετέχουν όλες οι πλευρές, κάτι που από την αρχή διεκδικεί και ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας.
Αναφερόμενος στην υποστήριξη του σχεδίου Ανάν, είπε – όπως υποστηρίζει η εφημερίδα – ότι είναι το «πιο αδύνατο μου σημείο». Όμως, συνέχισε, «οι Ελληνοκύπριοι πήραν μια δημοκρατική απόφαση και τη σέβομαι. Κατ’ εμένα το ότι υποστήριξα το Σχέδιο Ανάν ανοιχτά έγινε κατανοητό από τον κόσμο ότι είμαι ειλικρινής.»

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, γράφει η Χουριέτ, εκτιμά ότι η οικονομική κρίση θα έχει καθοριστική θέση στις εκλογές.

Ανέφερε ότι μπορεί να διασφαλιστεί δάνειο από την Ε.Ε με πιο θετικές προϋποθέσεις και πιο φτηνό από το δάνειο από τη Ρωσία και ότι η Τρόικα άργησε να έρθει στο νησί, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι για το θέμα ασφάλειας, τόσο οι Τ/κ , όσο και οι Ε/κ έχουν κάποιους φόβους. Οι Ε/Κ δεν θέλουν τις εγγυήσεις της Τουρκίας. Σε τέτοια περίπτωση βλέπουμε ζεστά το να υπάρχουν εγγυήσεις της Τουρκίας μόνο για την περιοχή που θα ζουν οι Τ/κ και εγγυήσεις της Ελλάδας μόνο στην περιοχή που θα εγκατασταθούν οι Ε/κ, φέρεται να είπε.

Αυτή η κατάσταση, πρόσθεσε, «μπορεί να συνεχίζεται για μια συγκεκριμένη διάρκεια. Η Ε.Ε επίσης μπορεί να είναι εγγυητής της ομόσπονδης Κύπρου. Εμείς θέλουμε να γίνουμε και μέλη του ΝΑΤΟ», σύμφωνα με την εφημερίδα.

Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε επίσης και στο φυσικό αέριο, λέγοντας ότι αυτή η νέα κατάσταση μπορεί να επιταχύνει και να διευκολύνει τη διαδικασία λύσης. Φέρεται να υποστήριξε ότι το κέρδος από τις πηγές φυσικού αερίου που υπάρχουν στο οικόπεδο Αφροδίτη θα πρέπει να διαμοιραστεί με τους Τ/Κ και την Τουρκία, ενώ πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να υπάρχει αντιπαράθεση. «Λύση στο Κυπριακό σημαίνει ταυτόχρονα και το τέλος των οικονομικών και όλων των προβλημάτων. Η Τουρκία, οι Τ/κ και εμείς, θα κοιτάξουμε τους ορίζοντές μας πλέον με νέες ελπίδες που τώρα δεν μπορούμε να δούμε. Πρέπει να ξεπεράσουμε τους φόβους μας».

Τέλος, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, ο κ. Αναστασιάδης βλέπει θετικά τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Ε.Ε μέσω Τουρκίας.

SigmaLive/ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου