Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Για Νοέμβριο πάει η επόμενη δόση

Για Νοέμβριο πάει η επόμενη δόση
Για το Νοέμβριο ίσως αναβληθεί η απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 31,2 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, όπως είπε ανώτερος αξιωματούχος της Ε.Ε σε ανταποκριτή των Financial Times στις Βρυξέλλες. Για την εκτίμηση αυτή ο αξιωματούχος επικαλείται τη γενικότερη χαλάρωση που παρατηρείται στους κόλπους της Ε.Ε, μετά από μια σειρά θετικών εξελίξεων, όπως η απόφαση της ΕΚΤ για την αγορά κρατικών ομολόγων και η απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου στη Γερμανία.
Η τάση αυτή ενισχύεται και από τη σημαντική μείωση στο κόστος δανεισμού για την Ισπανία και την
Ιταλία τις τελευταίες εβδομάδες.

Η παρατήρηση του αξιωματούχου δεν είναι αβάσιμη, καθώς και άλλοι Ευρωπαίοι παράγοντες έχουν κρούσει "κώδων ακινδύνου" ακριβώς γι' αυτή τη "χαλαρότητα", προειδοποιώντας για κίνδυνο εφησυχασμού, την ώρα που οι περισσότερες οικονομίες της περιφέρειας παραμένουν μη-ανταγωνιστικές, σε βαθιά ύφεση και αντιμέτωπες με πρωτοφανή κοινωνική και πολιτική αστάθεια.
Ένας αξιωματούχος σχολιάζει, ότι αποφάσεις που πολλοί θεωρούν απολύτως απαραίτητες, όπως η σύσταση του φορέα τραπεζική εποπτείας που προανήγγειλε ο πρόεδρος της Κομισιόν εχθές,ίσως τώρα καθυστερήσουν κατά ένα έτος.
Και ο αναλυτής της Eurasia Group, Μουγτάμπα Ράχμαν εκφράζει την ανησυχία των παικτών της αγοράς, ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης αρχίζουν να εφησυχάζουν. "Αυτό αποτελεί πρόβλημα, δεδομένου ότι πολλά από τα δομικά ελαττώματα του ευρώ παραμένουν. Οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές δεν είναι πολύ πιθανό να επιστρέψουν, έως ότου αυτά τα ελαττώματα αντιμετωπιστούν" λέει.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, οι πιέσεις στην ισπανική κυβέρνηση να αποδεχθεί περισσότερη βοήθεια από τις Βρυξέλλες, έχουν ελαττωθεί τόσο πολύ, ώστε αξιωματούχοι της Ε.Ε πιστεύουν ότι ο Μαριάνο Ραχόι θα επιχειρήσει να καθυστερήσει τα πράγματα, επίσης έως το Νοέμβριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου