Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Ανοιξαν τα χαρτιά για την Ελλάδα Το σχέδιο Μέρκελ και οι διαφορές με την Κριστίν Λαγκάρντ.Γρίφος η στάση της ΕΚΤ

Επί τάπητος τίθεται πλέον και επισήμως το μέλλον της Ελλάδας εν μέσω γενικότερου αναβρασμού για την έκβαση της ευρωπαϊκής κρίσης. Με ορόσημο τις αμερικανικές εκλογές οι ΗΠΑ και το ΔΝΤ πιέζουν για άμεση διευθέτηση του προβλήματος με στόχο να δοθεί μήνυμα στις αγορές. Η Αγκελα Μέρκελ, αντιμετωπίζοντας επίσης μικροπολιτικά το ζήτημα, επιβάλλει την Ελλάδα και την Ευρωζώνη στο "μαρτύριο της σταγόνας" προσανατολιζόμενη σε λύση στα πρότυπα της πρότασης του IIF.
Στη γραμμή της Άγκελα Μέρκελ κινείται και ο Όλι Ρεν, όσον αφορά το ελληνικό πρόβλημα, καθώς σε ομιλία του στο Χάρβαρντ απέκλεισε το ενδεχόμενο νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους. Η προσέγγιση του Όλι Ρεν επιβεβαιώνει το χάσμα που έχει δημιουργηθεί στην τρόικα καθώς το ΔΝΤ
έχει ταχθεί υπέρ της μείωησς του χρέους ενώ η Κομισόν το αρνείται κατηγορηματικά. Ασαφής παραμένει η στάση που θα τηρήσει η ΕΚΤ την οποία προσπαθεί να χαλιναγωγήσει η Γερμανίδα Καγκελάριος.
Χθες ο Γ. Άσμουσεν συντάχθηκε με την Αγκελα Μέρκελ δηλώνοντας ότι η ΕΚΤ δεν θα επωμιστεί ζημιά από τα ομόλογα που έχει στα χέρια της σε καμία περίπτωση. 
Η θέση αυτή βέβαια επιδέεται πολλών εμηνειών καθώς η ΕΚΤ έχει αγοράσει τα ομόλογα σε χαμηλότερες τιμές από την ονομαστική τους έως και 50% από τη δευτερογενή αγορά οπότε αν πληρωθεί την αξία κτήσεις αυτό δεν θα επιφέρει ζημιά.
Ο Όλι Ρεν πρόσθεσε ακόμη ότι «είναι δύσκολο να κρίνει κανείς ποια θα είναι τα επόμενα βήματα στην Ελλάδα», καθώς η τρόικα δεν έχει ετοιμάσει ακόμη την έκθεσή της.
Η αποστολή των ειδικών στην Αθήνα ανέστειλε τις συνομιλίες της με την ελληνική πλευρά, και αναμένεται να τις επαναλάβουν στο τέλος της εβδομάδας. Ο Rehn τόνισε ότι η ελληνική περίπτωση παραμένει «εξαίρεση» για την ευρωζώνη.
Η Κριστίν λαγκάρντ επεσήμανε από το Τόκιο ότι τα νέα μέτρα των 11,5 δισ. δεν αρκούν για να επαναφέρουν την Ελλάδα στον... ορθό δρόμο ενώ ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι για την υπέρβαση της κρίσης χρειάζονται γενναίες πολιτικές πρωτοβουλίες.
Στην ουσία οι δυο πλευρές συμφωνούν στο στόχο της μείωσης του χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο και διαχειρήσιμο αλλά διαφωνούν στο χρονικό ορίζοντα. Η Γερμανία επιμένει ότι όλα πρέπει να γίνουν βήμα, βήμα ώστε να παράσχει ανταλλάγματα η Ελλάδα. Το ΔΝΤ εκφράζει δσπιστία ως προς την αποφασιστικότητα και την πολιτική βούληση των Ευρωπαίων ηγετών και ζητά άμεση και αποφαιστική δράση ώστε ν δοθεί μήνυμα συνοχής και συντεταγμένης προσπάθειας στις αγορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου