Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

Μεγάλα ζόρια για τον τουρκικό στρατό στις συγκρούσεις με το ΡΚΚ


Τουλάχιστον 26 Κούρδοι αντάρτες του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) κι ένας Τούρκος στρατιώτης έχουν σκοτωθεί από την έναρξη, χθες, της νέας στρατιωτικής επιχείρησης του τουρκικού στρατού στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.
Προηγούμενος απολογισμός των τοπικών αρχών και των υπηρεσιών ασφαλείας έκανε λόγο για 19 νεκρούς, 18 αντάρτες κι έναν στρατοχωροφύλακα.
Χιλιάδες στρατιώτες, αστυνομικοί και Κούρδοι πολιτοφύλακες -ή “φρουροί των χωριών” όπως αποκαλούνται- από το επίσημο τουρκικό κράτος έχουν εμπλακεί σε αυτή την επιχείρηση σε ορεινή περιοχή της επαρχίας Σιρνάκ, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ.
Τα τουρκικά στρατεύματα διαθέτουν αεροπορική υποστήριξη ελικοπτέρων και μαχητικών
αεροσκαφών.
Η επιχείρηση των Τούρκων, ξεκίνησε  μετά το θάνατο ακόμη δέκα στρατιωτών και περίπου 20 ανταρτών σε μάχες το βράδυ της Κυριακής στην Μπεϊτουσεμπάπ, μια περιοχή στην επαρχία Σιρνάκ, όπου μια μονάδα του αυτονομιστικού PKK επιτέθηκε με πολυβόλα και εκτοξευτές ρουκετών σε κτιριακό συγκρότημα των υπηρεσιών ασφαλείας.
Η αναζωπύρωση της έντασης στη νοτιοανατολική Τουρκία καταγράφεται ενώ η Άγκυρα κατηγορεί τη Συρία, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια γενικευμένη εξέγερση στο έδαφός της, ότι υποστηρίζει το PKK για να βλάψει την τουρκική κυβέρνηση, η οποία έχει ταχθεί το τελευταίο διάστημα ανοικτά υπέρ των αντικαθεστωτικών ανταρτών.
Το βέβαιο, είναι, ότι οι αντάρτες του  ΡΚΚ, έχουν πλέον διευρύνει τις επιχειρήσεις τους, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις, προσομοιάζουν αυτές ενός “τακτικού στρατού”,  με πολύ καλή οργάνωση, σχέδιο και οπλισμό, που οι τουρκικές δυνάμεις, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν, όχι τουλάχιστον χωρίς αεροπορική υποστήριξη.
Οι δυνάμεις του ΡΚΚ επιπλέον, εμφανίζονται το τελευταίο διάστημα και πολύ καλύτερα εξοπλισμένες, με σύγχρονα αντιαρματικά και ελαφρά αντιαεροπορικά όπλα.
Ο κίνδυνος απωλειών, αναγκάζει τον τουρκικό στρατό, είτε να κινητοποιεί πολύ μεγάλες δυνάμεις, προκειμένου να αντιμετωπίσει του αντάρτες, είτε να κλείνεται στα στρατόπεδά του, αποφεύγοντας τις συγκρούσεις.
Έχουν μπλέξει οι Τούρκοι…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου