Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Μειώνονται οι δόσεις δανείων

Μειώνονται οι δόσεις δανείων
Χορήγηση αμνηστίας που θα αφορά εκείνους που εντάχθηκαν στη «μαύρη λίστα» του Τειρεσία από το 2009 και μετά, αλλά έχουν τακτοποιήσει τις οικονομικές τους υποχρεώσεις, εξοφλώντας τις οφειλές τους προβλέπει η ρύθμιση στην οποία καταλήγουν κυβέρνηση και τράπεζες.

Ταυτόχρονα μάλλον εγκαταλείπεται η πρόταση για μείωση των δόσεων που πληρώνει ο δανειολήπτης κάθε μήνα στο 30% του
μισθού του και η ρύθμιση θα προβλέπει μείωση της μηνιαίας δόσης κατά 30%. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται το βάρος της μηνιαίας δόσης για τους δανειολήπτες, χωρίς παράλληλα να επιβαρύνονται υπέρογκα οι κεφαλαιακές ανάγκες για τις τράπεζες, που ούτως ή άλλως έχουν υπολογιστεί στα 50 δισ. ευρώ.
Το μέτρο θα ισχύσει έως και το 2014 για όσους παρά τις δυσκολίες που συνάντησαν ανταποκρίθηκαν στην αποπληρωμή των οφειλών τους καθώς οι ληξιπρόθεσμες οφειλές περίπου 900 χιλιάδων φυσικών και νομικών προσώπων ξεπερνούν τα 46 δισ. ευρώ.
Έτσι όσοι φορολογούμενοι έμπαιναν σε ρύθμιση οφειλών θα έπρεπε να πληρώνουν τουλάχιστον 300 ευρώ τον μήνα. Με τη νέα ρύθμιση θα δίνουν όσα μπορούν, ακόμα και 100 ευρώ το μήνα.

Επίσης ακόμα και μικρά χρέη θα μπορούν να «σπάνε» την οφειλή σε έως και 48 δόσεις.

Τέλος οποτεδήποτε, οποιοσδήποτε φορολογούμενος δεν μπορεί να πληρώσει στην ώρα του, θα μπορεί να ζητά έως 48 δόσεις.
Στις καινοτομίες της νέας ρύθμισης συγκαταλέγεται η πλήρης διαγραφή των προσαυξήσεων, εφόσον ο φορολογούμενος είναι συνεπής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου