Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Σε απεργιακό κλοιό η χώρα

Σε απεργιακό κλοιό η χώρα
Σε απεργιακό κλοιό αύριο η χώρα, καθώς κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων κατά των νέων μέτρων.
 
ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ αποφάσισαν γενική απεργία, αντιδρώντας στα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση στα εργασιακά και στα ασφαλιστικά ζητήματα. Τα συνδικάτα καλούν τους εργαζομένους σε συλλαλητήριο στις 11 το πρωί, στο Πεδίον του Αρεως, ενώ το ΠΑΜΕ θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση στις 10.30 στην Ομόνοια.
 
Η ΓΣΕΕ απορρίπτει κατηγορηματικά την κυβερνητική παρέμβαση για νομοθετική ρύθμιση των κατώτατων μισθών και ημερομισθίων στον ιδιωτικό τομέα, την κατάργηση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, τις προθέσεις κατ’ εντολήν των δανειστών για μείωση των αποζημιώσεων και αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.
 
Σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε η Εκτελεστική Επιτροπή της Συνομοσπονδίας για την 24ωρη γενική απεργία, η ΓΣΕΕ θα συνεχίσει και θα κλιμακώσει τις απεργιακές κινητοποιήσεις και άλλες δράσεις στο προσεχές διάστημα εφόσον τα «αντεργατικά και αντικοινωνικά μέτρα» συζητηθούν και ψηφισθούν στο Κοινοβούλιο.
 
Στην ανακοίνωση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ αναφέρεται ότι η απεργία πραγματοποιείται ενάντια «στα μέτρα μείωσης των συντάξεων και των μισθών, ισοπέδωσης των εργασιακών σχέσεων αλλά και των άμεσων ή έμμεσων απολύσεων στο δημόσιο τομέα που απαιτεί η τρόικα».
 
Επαγγελματοβιοτέχνες - έμποροι κλείνουν τα καταστήματά τους
Συμμετοχή στις αυριανές κινητοποιήσεις αποφάσισε και η ΓΣΕΒΕΕ (Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων) με κλείσιμο των επιχειρήσεων και καταστημάτων ως τις 15.00.
 
«Τα μέτρα που αναμένεται να αποφασισθούν θα διευρύνουν τον φαύλο κύκλο της ύφεσης στην ελληνική οικονομία και κοινωνία», υποστηρίζει η ΓΣΕΒΕΕ και προσθέτει: «Η δραστική μείωση εισοδημάτων, η παράλογη υπερφορολόγηση, η μεγάλη πτώση της ζήτησης καταστρέφει επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας.
 
Η παντελής δε έλλειψη αναπτυξιακών μέτρων, ελπίδας και προοπτικής οπισθοδρομεί επικίνδυνα τη χώρα και αποτρέπει κάθε σκέψη για επένδυση».
 
Την πραγματοποίηση στάσης εργασίας την ώρα των απεργιακών συγκεντρώσεων της Τετάρτης προτείνει στους καταστηματάρχες η ΕΣΕΕ τονίζοντας πως «για το ελληνικό εμπόριο το κλείσιμο των καταστημάτων είναι πλέον εφιάλτης και εξαναγκασμός και όχι τρόπος διαμαρτυρίας».
 
Συμμετοχή στις αυριανές απεργιακές κινητοποιήσεις αποφάσισε και το διοικητικό συμβούλιο της ΠΟΠΕΚ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων).
 
Μέσα μαζικής μεταφοράς
 
Μετ' εμποδίων θα πραγματοποιηθούν οι μετακινήσεις του επιβατικού κοινού της Αθήνας, λόγω στάσεων εργασίας που έχουν προκηρύξει τα σωματεία των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
 
Ειδικότερα, λεωφορεία, τρόλεϊ καθώς και οι συρμοί Μετρό και ΗΣΑΠ θα εκτελούν δρομολόγια από τις 9.00 έως τις 21.00. Το Τραμ θα λειτουργήσει από τις 6.00 έως τις 24.00.
 
Λόγω της 24ωρης απεργίας των εργαζομένων στον Προαστιακό, στη γραμμή 2 του Μετρό τερματικός σταθμός θα είναι η Δουκίσσης Πλακεντίας. Αυτό σημαίνει πως δεν θα εκτελούνται τα δρομολόγια από και προς το αεροδρόμιο. Ακινητοποιημένα αύριο θα μείνουν και τα τρένα του ΟΣΕ .
 
Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια
 
Στην αυριανή 24ωρη απεργία ανακοίνωσε πως θα συμμετάσχει και η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία. Πιο συγκεκριμένα, δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία σε όλη τη χώρα από τις 12 τα μεσάνυχτα της Τρίτης μέχρι και τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.
 
Η διοίκηση της ΠΝΟ «στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι τα όρια ανοχής και αντοχής των ναυτεργατών μέρα με την ημέρα εξαντλούνται και δεν θα επιτρέψει την περιθωριοποίηση των ιδίων και των οικογενειών τους και τον επαγγελματικό αφανισμό τους, αλλά, αντίθετα, θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την υπεράσπιση της αξιοπρέπειας και της περηφάνιας που διακρίνουν τον Ελληνα ναυτεργάτη, εν ενεργεία και συνταξιούχο, που η συνεισφορά του στην πατρίδα υπήρξε και παραμένει ανεκτίμητη».
 
Ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας
 
Τρίωρη στάση εργασίας 10.00-13.00 θα κάνουν στο πλαίσιο της γενικής απεργίας οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας και ήδη Aegean Airlines και Olympic Air ανακοίνωσαν τροποποιήσεις στο αυριανό πρόγραμμα πτήσεων.
 
Δεν συμμετέχουν τα ταξί
 
Στην απεργία δεν συμμετέχουν οι αυτοκινητιστές ταξί σύμφωνα με απόφαση της Ομοσπονδίας τους . Απεργίες μικρής διάρκειας δεν συμβάλλουν στην «ανατροπή της καταστροφής», επισήμαινε σε ανακοίνωσή της για την απεργία  την προηγούμενη εβδομάδα, η ΠΟΕΙΑΤΑ και διεμήνυε: «Τέρμα ο συνδικαλισμός για τους συνδικαλιστές. Τέρμα ο συνδικαλισμός για ιδεοληψίες και κόμματα. Συνδικαλισμός μόνο για την κοινωνία».
 
Τοπική Αυτοδιοίκηση
 
Τη συμμετοχή της στην 24ωρη πανελλαδική γενική απεργία ανακοίνωσε η ΠΟΕ-ΟΤΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης).
Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία καλεί τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ να συγκεντρωθούν αρχικά έξω από τα γραφεία τη(Καρόλου 24- Πλατεία Καραϊσκάκη), στις 10.00 το πρωί και από εκεί να πορευτούν προς το Πεδίον του Αρεως, όπου μία ώρα αργότερα έχει προγραμματιστεί το συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ.
 
Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, «οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα αγωνιστούν να μην περάσει το νέο πακέτο των βάρβαρων μέτρων, να μην συνεχιστεί η πολιτική των μνημονίων που καταστρέφει τον κοινωνικό ιστό της χώρας, στραγγαλίζει οικονομικά τα νοικοκυριά και ισοπεδώνει τα εργασιακά, συνταξιοδοτικά και κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών».
 
Καθηγητές
 
Προς νέες κινητοποιήσεις προσανατολίζεται και το δ.σ. της ΟΛΜΕ το οποίο ήδη αποφάσισε ότι οι καθηγητές θα συμμετάσχουν στην 24ωρη πανεργατική απεργία που κήρυξαν ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ.
 
Τραπεζοϋπάλληλοι
 
Στην αυριανή κινητοποίηση θα πάρουν μέρος και οι τραπεζοϋπάλληλοι. Σε ανακοίνωσή της η ΟΤΟΕ αναφέρει ότι «οι νέες προκλητικές απαιτήσεις της τρόικας προς την ελληνική κυβέρνηση για νομοθετική ρύθμιση των κατώτατων μισθών στον ιδιωτικό τομέα, κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, αλλαγές στο ωράριο και κατάργηση του πενθημέρου, αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης μείωση των αποζημιώσεων και ισοπέδωση όσων εργασιακών δικαιωμάτων έχουν απομείνει, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο άλλης ανοχής στους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και την ελληνική κοινωνία στο σύνολό της, δεδομένου, ότι η αντοχή όλων έχει εξαντληθεί».
 
Τη συμμετοχή τους στη γενική απεργία της Τετάρτης ανακοίνωσαν επίσης συμβολαιογράφοι και μετεωρολόγοι.
 
Συγκεκριμένα, η Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων αποφάσισε να παραμείνουν κλειστά όλα τα συμβολαιογραφεία και τα γραφεία των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων της χώρας, ενώ οι συμβολαιογράφοι θα απέχουν από την άσκηση των καθηκόντων τους και τη διενέργεια πλειστηριασμών.
 
Ομοίως, συμμετοχή στην γενική απεργία της Τετάρτης αποφάσισε κατά τη χθεσινή συνεδρίασή του το δ.σ. του Συλλόγου Μετεωρολόγων Υπαλλήλων ΕΜΥ.
Δικαστές και εισαγγελείς
 
Εν τω μεταξύ, παράταση των πανελλαδικών κινητοποιήσεών τους έως την 20η Οκτωβρίου 2012 αποφάσισαν το Σάββατο οι δικαστές και οι εισαγγελείς.
Ειδικότερα, κατά την έκτακτη Γενική Συνέλευση των μελών της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ), που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Εφετείου Αθηνών, αποφασίστηκε μέχρι 20 Οκτωβρίου οι δικαστές να κατεβαίνουν από τις έδρες των δικαστηρίων από τις 10 π.μ. έως το τέλος του ωραρίου (3 μ.μ.).
 
Παράλληλα, το ίδιο χρονικό διάστημα αναστέλλονται και οι δημοσιεύσεις αποφάσεων.
Οι κινητοποιήσεις των δικαστών ξεκίνησαν με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους στις 17 Σεπτεμβρίου και πραγματοποιούνται σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δρομολογούμενη νέα περικοπή στις αποδοχές τους.
 
Οι δικαστές και εισαγγελείς δηλώνουν προς κάθε κατεύθυνση, ότι «η μείωση των αποδοχών τους δεν πρόκειται να επηρεάσει την ποιοτική εκτέλεση των καθηκόντων τους κατά την άσκηση του λειτουργήματός τους, τα οποία θα εξακολουθήσουν να ασκούν με σθένος και υψηλό αίσθημα ευθύνης, ως εγγυητές της συνταγματικής νομιμότητας και προς το συμφέρον των Ελλήνων πολιτών».
Φαρμακοποιοί
 
Παράταση των κινητοποιήσεών τους έως το τέλος του μήνα αποφάσισαν, εξάλλου, οι φαρμακοποιοί της Αττικής την περασμένη εβδομάδα.
 
Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αθηνών εμμένει στις κινητοποιήσεις, προκειμένου « να αντιμετωπίσουν τη μνημονιακή βαρβαρότητα, να συνεχίσει να υπάρχει φαρμακευτική περίθαλψη στον τόπο μας, να συνεχίσουν οι ασφαλισμένοι να παίρνουν τα φάρμακα τους από τα ασφαλιστικά ταμεία με πίστωση και τα φαρμακεία να επιβιώσουν ως οικονομικές μονάδες».
 
Αρχαιοφύλακες
 
Τη συμμετοχή του κλάδου στην 24ωρη πανελλαδική απεργία αποφάσισε και το Γενικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ενωσης Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων (Π.Ε.Υ.Φ.Α.) που καλεί όλα τα μέλη του να απεργήσουν και να παραμείνουν μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι κλειστοί.
 
Στόχος τους, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση είναι «να δώσουν βροντερή απάντηση τόσο στα σχέδια της Κυβέρνησης, όσο και των Τροϊκανών», ενώ παράλληλα ζητούν την κατανόηση του κοινού και των τουριστών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, προσυγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 10.30 μπροστά στο Εθνικό Μουσείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου