Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

Δέκα ημέρες στην κόλαση για την κυβέρνηση


Τελικά οι μεγάλες αλήθειες λέγονται… ανεπίσημα, στα πηγαδάκια, γι’ αυτό και στο Γιούρογκρουπ στη Λευκωσία οι ειδήσεις βγήκαν στη συζήτηση που είχε ο υπουργός Οικονομικών με ολιγομελή ομάδα δημοσιογράφων.
Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Γ. Στουρνάρας, έχουμε τα εξής νέα δεδομένα:
1.      Τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν δεν είναι 11,6 δις αλλά 13,5, δηλαδή 2 δις ευρώ περισσότερα απ’ ότι λέγαμε μέχρι τώρα. Που θα βρεθούν τα δύο δις; Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα προέλθουν από το φοροκυνηγητό όσων χρωστούν και δεν πληρώνουν φόρους. Πόσο, όμως, εφικτό είναι κάτι τέτοιο, δύσκολο να το πούμε. Άλλωστε, με τα δικαστήρια να έχουν βάλει λουκέτο και με την αναταραχή να έρχεται, οι φορολογικές δίκες πάνε πίσω. Οπότε, τα επιπλέον 2 δις είναι μάλλον ευχολόγιο. Πάντως, σύμφωνα με τον υπουργό, η συμφωνία έχει επιτευχθεί για τα 7,5 δις ευρώ, οπότε
μένουν σε εκκρεμότητα άλλα 6 δις που όπως τόνισε ο κ. Στουρνάρας δε θα πρέπει να κατευθυνθούν μόνο σε περικοπές μισθών και συντάξεων.
2.     Το επόμενο 10ήμερο θα είναι κολασμένο, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Γ. Στουρνάρα. Κι αυτό διότι θα πρέπει σ΄ αυτό το διάστημα να έχουν πέσει οι υπογραφές στη συμφωνία για το πακέτο μέτρων. Τρόικα και κυβέρνηση θα πρέπει να έχουν κλειδώσει τα πάντα.
3.      Η δόση των 31,5 δις ευρώ πάει για το Νοέμβριο. Η καθυστέρηση σύμφωνα με τον υπουργό οφείλεται στο γεγονός ότι είναι μεγάλη η δόση και οι δανειστές μας θα πρέπει να έχουν εξασφαλίσεις για όλα από την Ελλάδα. Επίσης, υπάρχει ο αστερίσκος του ΔΝΤ που λέει ότι θα πρέπει να ξαναφτιαχτεί νέο σενάριο για το ελληνικό χρέος καθώς αυτό που έλεγε ότι το 2020 θα είναι στο 120% του ΑΕΠ έχει πεταχτεί στα σκουπίδια. Το πρόβλημα είναι ότι οι τράπεζες έχουν μείνει από ρευστό και η ανακεφαλαιοποίηση αργεί ακόμη…
4.      Φαίνεται ότι η τρόικα ρίχνει νερό στο κρασί της για τις απολύσεις στο Δημόσιο και να εξετάζει την προσυνταξιοδοτική διαδικασία, δηλαδή την ειδική εφεδρεία που έχει προτείνει η κυβέρνηση. Ίσως αυτό να είναι ένα βήμα πίσω για να βρεθεί η χρυσή τομή στο ζήτημα αυτό.
5.      Φαίνεται να επιλέγεται ένα «βελούδινο» σενάριο για τα εργασιακά. Το θέμα είναι δούναι και λαβείν. Η τρόικα θα υποχωρήσει για τις απολύσεις και πιθανότατα για τις ευέλικτες μορφές εργασίας και τις απολύσεις, αν η κυβέρνηση κάνει πίσω στο θέμα της αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης από τα 65 στα 66 ή 67 έτη.
6.      Ο κ. Στουρνάρας άφησε ανοιχτό τι θέμα του αφορολογήτου ορίου. Ωστόσο πρόσθεσε ότι η ελληνική πλευρά διαπραγματεύεται για να μην γίνουν αλλαγές για τα φυσικά πρόσωπα. Πάντως, παίζει και το σενάριο του αμερικανικού μοντέλου για φορολόγηση από το πρώτο ευρώ με την αφαίρεση από τα εισοδήματα του συνόλου των δαπανών.
7.      Προσδιόρισε την ύφεση για φέτος στο 6% αντί για 7% και πάνω που φημολογείται. Σ’ αυτό μάλλον έχουν βοηθήσει τα τουριστικά έσοδα.
8.      Όπως γράφαμε και σε προηγούμενη ανάρτηση, στο Γιούρογκρουπ της 8ης Οκτωβρίου δε θα ληφθεί απόφαση αν και θα παρουσιαστούν τα μέτρα, αλλά στις 18 Οκτωβρίου θα λήξουν όλα. Για το καλό μας ή το κακό μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου