Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Στέλνουν στο Ριζοκάρπασο καθηγητές απο τον κατάλογο διοριστέων, αντί εγκλωβισμένους εκπαιδευτικούς

Σοβαρές καταγγελίες από τους εγκλωβισμένους στη Βουλή. Αγνόησαν εγκλωβισμένους εκπαιδευτικούς και στέλνουν στο Ριζοκάρπασο καθηγητές από τον κατάλογο διοριστέων.

Χωρίς εκπαιδευτικούς κινδυνεύουν να μείνουν με την αρχή της νέας σχολικής χρονιάς, το νηπιαγωγείο, δημοτικό γυμνάσιο και λύκειο Ριζοκαρπάσου, μετά την απόφαση της εκπαιδευτικής υπηρεσίας, να διορίσει μόνο με βάση τον κατάλογο διοριστέων... 
Η επιτροπή εκπαιδευτικής υπηρεσίας, έχει ήδη αποστείλει στα Ηνωμένα Έθνη κατάλογο με τους νέους εκπαιδευτικούς, έγκρισή του όμως από το λεγόμενο Υπουργείο Παιδείας του Ψευδοκράτους, θα χρειαστεί αρκετές εβδομάδες...

Οι 6 νεαροί εκπαιδευτικοί και οι συγγενείς τους, ζητούν απο την πολιτεία να τους δώσει το δικαίωμα να εργαστούν στο κατεχόμενο χωριό τους ...

Οι βουλευτές που ομόφωνα συμφωνούν στο διορισμό εγκλωβισμένων στις θέσεις των κατεχόμενων σχολείων, θεωρούν ότι το θέμα έχει και έντονη πολιτική χροιά και καλούν τις εκπαιδευτικές οργανώσεις και το Υπουργείο Υγείας να αλλάξουν την απόφασή τους, χωρίς να χρειαστεί εκ των προτέρων νομοθετική ρύθμιση.

Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Επιτροπής Προσφύγων, Σκεύη Κούτρα Κουκουμά την προηγούμενη σχολική περίοδο στο νηπιαγωγείο υπήρχαν 4 μαθητές και 2 νηπιαγωγοί, στο δημοτικό 18 μαθητές και 4 δάσκαλοι  και στο γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου 13 μαθητές και 20 καθηγητές.

"Την φωνή της μητέρας εγκλωβισμένης την είχαμε ακούσει από καιρό και θεωρώντας ότι το θέμα των διορισμών στα εκπαιδευτήρια Ριζοκαρπάσου ήταν αρμοδιότητα της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής αφήσαμε το θέμα να συζητηθεί στην Επιτροπή εκεί", ανέφερε η κ. Κουκουμά.

Δυστυχώς, πρόσθεσε, "αντί να επιλυθεί το πρόβλημα και να θεσμοθετηθεί, αν θέλετε, ο διορισμός παιδιών των εγκλωβισμένων στα εκπαιδευτήρια τουΡιζοκαρπάσου οδηγηθήκαμε σε γενική επίθεση κατά της ΕΕΥ με αποτέλεσμα η Επιτροπή για να προστατεύσει τον εαυτό της και να δείξει σεβασμό στην εφαρμογή του καταλόγου διοριστέων προχώρησε στο μη διορισμό των παιδιών των εγκλωβισμένων διότι ήταν εκτός του καταλόγου διοριστέων"

"Μέσα από τη συζήτηση που έγινε στην Επιτροπή μας και που υποχρεωθήκαμε ακριβώς να παρέμβουμε έστω και την υστάτη για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα που δημιουργήθηκε, διαφάνηκε η υποστήριξη απ` όλες τις  πολιτικές δυνάμεις και απαιτήθηκε από την ΕΕΥ να προχωρήσει στην επίλυση του θέματος, να συνεχίσει τουλάχιστον ο διορισμός των εκπαιδευτικών που εργάζονταν πέρσι  στα εκπαιδευτήρια, δηλαδή στο νηπιαγωγείο και το δημοτικό σχολείο Ριζοκαρπάσου", πρόσθεσε.

Ενημέρωσε ότι ετοιμάζεται επιστολή από μέρους της Επιτροπής Προσφύγων προς την ΕΕΥ για να χειριστεί το θέμα και να συνεχίσει η εργασία των εκπαιδευτικών αυτών.

Αναφέρθηκε και σε πρακτικές δυσκολίες όπως ο διορισμός ήδη άλλων εκπαιδευτικών, ο κατάλογος των οποίων βρίσκεται ενώπιον των κατοχικών αρχών μέσω των Ηνωμένων Εθνών.
"Θα καλέσουμε την ΕΕΥ να βρει τους τρόπους έτσι που και άμεσα να λειτουργήσουν τα σχολεία και να είναι και στελεχωμένα σωστά και να επιλυθεί και το πρόβλημα το ανθρωπιστικό κυρίως, που αφορά την απασχόληση εκπαιδευτικών που διαμένουν που είναι παιδιά εγκλωβισμένων", είπε.

Η κ. Κουκουμά αναφέρθηκε και σε πρόταση νόμου που υπάρχει ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας, είπε ότι "θα γίνει στην πορεία" αφού συζήτησή της θα πάρει χρόνο.

Τη θέση ότι είναι "αδιανόητο παιδιά εγκλωβισμένων που ζουν και βιώνουν τις συνθήκες της σκλαβιάς να μην έχουν τη δυνατότητα να διδάσκουν στο γυμνάσιο το τοπικό", εξέφρασε ο Βουλευτής ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης, σημειώνοντας παράλληλα ότι "με αυτόν τον τρόπο και το κράτος θα εξοικονομήσει του κόσμου τους πόρους, καθώς επίσης θα υπάρξει και αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαιδευτικής υπηρεσίας".

Ως παράταξη, ανέφερε, "στηρίζουμε χωρίς την οποιαδήποτε επιφύλαξη τη ρύθμιση αυτού του θέματος είτε μέσα από νομοθετική ρύθμιση, είτε μέσα από απόφαση της ΕΕΥ προκειμένου να ρυθμίσει αυτό το ιδιαίτερο θέμα με διαστάσεις πολιτικές και τρίτο που υπάρχει η δυνατότητα, ακόμη και αν χρειαστεί και από πλευράς του Υπουργού με την έκδοση κάποιων κανονισμών".

"Η επικρατέστερη λύση είναι άμεσα, εδώ και τώρα, η ΕΕΥ και τα πέντε με έξι παιδιά εγκλωβισμένων να τα διορίσει και να μπορέσουν να ξεκινήσουν δουλειά στο αμέσως επόμενο διάστημα", πρόσθεσε.

"Τυχόν προσπάθειες από πλευράς είτε της ΕΕΥ, είτε της Κυβέρνησης ευρύτερα να μεταθέσει ευθύνες για τη μη επίλυση αυτού του θέματος είναι καθαρά πολιτικό παίγνιο και δεν μπορεί να γίνει ανεκτό", ανέφερε. Ταυτόχρονα, τοποθετήθηκε υπέρ της διατήρησης των κινήτρων που υπάρχουν και για εκπαιδευτικούς που προέρχονται από τις ελεύθερες περιοχές.

"Στα κατεχόμενα σχολεία μας φέτος θα υπάρχουν 5 μαθητές στο νηπιαγωγείο, 15 στο Γυμνάσιο - Λύκειο και 17 στο Δημοτικό", ανέφερε ο Βουλευτής ΔΗΚΟ Σοφοκλής Φυττής.

Πρόσθεσε ότι "έχουμε ομόφωνα εισηγηθεί στην Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας όπως διορίσει δασκάλους, νηπιαγωγούς και καθηγητές αν είναι δυνατόν να είναι συγγενείς εγκλωβισμένων", εκφράζοντας παράλληλα τη θέση ότι "αυτή η σχέση έχει πολλά ωφελήματα, είναι κυρίως για εθνικούς, κοινωνικούς αλλά τονίζω και για εκπαιδευτικούς σκοπούς".

Ο κ. Φυττής είπε ότι η ρύθμιση πρέπει να γίνει αποδεκτή, σημειώνοντας ότι πολλές διευθετήσεις για τους εγκλωβισμένους γίνονται χωρίς την ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης δίνοντας το παράδειγμα των εγκλωβισμένων γεωργών καθώς και την παροχή στέγασης σε όσους έρχονται στις ελεύθερες περιοχές.

Κάλεσε τις εκπαιδευτικές οργανώσεις και το Υπουργείο Παιδείας "να δουν με συμπάθεια αυτή την προσπάθεια της Επιτροπής Προσφύγων".

"Θεωρούμε ότι η Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, παρόλο του ότι οι διορισμοί γίνονται βάση του καταλόγου των διοριστέων, ειδικά για το δημοτικό σχολείο και για το γυμνάσιο του Ριζοκαρπάσου, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί και να προχωρήσει, αφού έχει και τη σύμφωνο γνώμη όλων των πολιτικών κομμάτων της Βουλής, και να διορίσει σ` αυτά τα δύο σχολεία εκπαιδευτικούς οι οποίοι είναι παιδιά εγκλωβισμένων και μάλιστα οι πλείστοι απ` αυτούς κατοικούν στις κατεχόμενες περιοχές", ανέφερε ο Βουλευτής ΚΣ ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα σε δικές του δηλώσεις για το θέμα.

Πρόσθεσε ότι "ο διορισμός τους θα είναι ένα κίνητρο παραμονής τους εκεί και επιπλέον προσφοράς τους προς τα ίδια τα εγκλωβισμένα παιδιά".

Κάλεσε όλες τις εκπαιδευτικές οργανώσεις "να δείξουν κατανόηση και να δώσουν και αυτές τη συγκατάθεσή τους ώστε οι διορισμοί να γίνουν από πλευράς της ΕΕΥ χωρίς απολύτως κανένα πρόβλημα".

Τη θέση ότι πρέπει τα παιδιά των εγκλωβισμένων να διοριστούν στα σχολεία του Ριζοκαρπάσου εξέφρασε και ο ανεξάρτητος Βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας, ο οποίος απέδωσε τα εύσημα στους παλιούς εκπαιδευτικούς που εργάστηκαν στα σχολεία εκεί καθώς και στον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας αείμνηστο Τάσσο Παπαδόπουλο για τη λειτουργία του γυμνασίου.

"Η παράκλησή μας, η έκκλησή μας, είναι παρά την ύπαρξη νομικών προβλημάτων -  βρέθηκε και η λύση λόγω του δικαίου της ανάγκης και ειδικών συνθηκών -  να διορίζονται αυτά τα παιδιά εκεί διότι είναι ο μόνος τρόπος να κρατήσουμε σε λειτουργία τα σχολεία μας και να παραμείνουν οι εγκλωβισμένοι μας ριζωμένοι στη γη τους".

Σε σύντομη δήλωσή της η εγκλωβισμένη Ριζοκαρπασίτισσα και μητέρα εκπαιδευτικών Μαρία Μηνά είπε ότι "το αίτημα μας είναι να διορίζουν τα παιδιά μας στο κατεχόμενο σχολείο". Ανέφερε ότι ¨"αν δεν έχουν δουλειά θα φύγουν", προσθέτοντας ότι "απαιτούμε να βρεθεί μια λύση -  έστω και λιγότερες ώρες, δεν έχουμε πρόβλημα -  ώστε να διδάσκουν στο χωριό μας".

Από την πλευρά της η Ελένη Συναϊνού, η οποία υπηρέτησε πέρσι στο σχολείο και διαμένει στην περιοχή είπε ότι "θέλω και ευελπιστώ να παραμείνω στο χωριό μου, να παραμείνω κοντά στους γονείς μου".

Σε επιστολή της προς την Επιτροπή Προσφύγων η Συντονιστική Επιτροπή Καρπασίας εκφράζει επίσης της θέση μεταξύ άλλων ότι "λόγοι εθνικοί, εκπαιδευτικοί και κοινωνικοί, επιβάλλον να δίδεται απόλυτη προτεραιότητα σε Ριζοκαρπασίτες προσοντούχους δασκάλους για διορισμό ή μετάθεση στο δημοτικό σχολείο Ριζοκαρπάσου". Η Συντονιστική Επιτροπή ζητά επίσης όπως τερματιστούν τα ειδικά κριτήρια, όπως επιδόματα και άλλα ωφελήματα που υπάρχουν, τα οποία καθιστούν την υπηρεσία στα σχολεία του Ριζοκαρπάσου "ιδιαιτέρως `ελκυστική`".
http://www.sigmalive.com/news/local/521096

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου