Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

Άρχισε η αναστήλωση του αρχαίου θεάτρου Θάσου

Άρχισε η αναστήλωση του αρχαίου θεάτρου Θάσου
Άρχισαν οι εργασίες αναστήλωσης του Αρχαίου Θεάτρου Θάσου προϋπολογισμού 1,8 εκ ευρώ. Το έργο είναι ενταγμένο στη Β φάση του ΕΣΠΑ  με φορέα υλοποίησης την ΙΗ’ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Καβάλας.
Στο έργο περιλαμβάνονται: αναστήλωση κοίλου, αναστήλωση σκηνής που θα φτάσει μέχρι το επιστήλιο καθώς και αναστήλωση των δύο παρόδων, κατασκευή βοηθητικών κτισμάτων, αναψυκτηρίου, παρασκηνίων, χώρων υγιεινής, προσβάσεων ΑΜΕΑ,  χώρου φροντιστή φωτισμού και φυλάκιο, κατασκευή συστήματος πυρανίχνευσης και πυρόσβεσης.
Στόχος του Δήμου είναι τα μαρμάρινα μέρη του θεάτρου, όπως το κοίλο, η σκηνή και οι δύο πάροδοι
να αντικατασταθούν με λευκό μάρμαρο Θάσου, σύμφωνα με την αρχική κατασκευή του στην αρχαιότητα. Ο δήμαρχος Θάσου Κώστας Χατζηεμμανουήλ που επιθεώρησε τις εργασίες στο αρχαίο θέατρο, δήλωσε: «Η αναστήλωση του αρχαίου θεάτρου αποτελεί προεκλογική δέσμευση της δημοτικής αρχής καθώς τότε έλεγα ότι τα απαράδεκτα κόντρα πλακέ πρέπει να ξηλωθούν και το αρχαίο θέατρο να αναστηλωθεί με λευκό μάρμαρο της Θάσου, όπως και η Ακρόπολη των Αθηνών δεν αναστηλώθηκε με κόντρα πλακέ αλλά με το μάρμαρο της Πεντέλης. Το αξίζει η ιστορία του θεάτρου καθώς είναι ένα από τα αρχαιότερα της χώρας. Έπειτα από δικές μας επισκέψεις στο υπουργείο Πολιτισμού, παρεμβάσεις και αναφορές και τη σημαντική συμβολή της ΙΗ’ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Καβάλας βρισκόμαστε στην ιστορική αυτή στιγμή να βλέπουμε να ξηλώνεται η παλιά κατασκευή και να ξεκινά η αναστήλωση του αρχαίου θεάτρου».
 Το αρχαίο θέατρο θα παραμείνει κλειστό μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών. Όπως είπε ο κ. Χατζηεμμανουήλ: «Το έργο είναι πολύ μεγάλο και οι εργασίες που θα πραγματοποιηθούν είναι απαιτητικές. Πρόκειται για ένα μνημείο οπότε χρειάζεται τη δέουσα προσοχή και φροντίδα. Το φεστιβάλ Φιλίππων – Θάσου δεν θα διακοπεί, θα βρεθούν άλλοι αρχαιολογικοί χώροι για τις παραστάσεις, όπως η αρχαία αγορά, ίσως το Ποσειδώνιο, ίσως το Ηράκλειον, πάντα σε συνεννόηση με την ΙΗ΄ Εφορία Προϊστορικών και  Κλασσικών Αρχαιοτήτων Καβάλας. Ήδη το συζητούμε πως θα μπορέσουμε να διαμορφώσουμε κάποιους χώρους ώστε να υπάρξει συνέχεια του φεστιβάλ έως ότου παραδοθεί το καλλιμάρμαρο αρχαίο θέατρο Θάσου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου