Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

Τέλος μιας εποχής στην Τουρκία Αφαιρούνται τα σύμβολα κεμαλισμού από τα σχολικά βιβλία

Με μια σημαντική νέα πρωτοβουλία του Υπουργείου Εθνικής Παιδείαςη γειτονική Τουρκία σφραγίζει την μετάβαση της από την κεμαλιστική παράδοση στην νέα περίοδο της σύγχρονης ιστορίας της. Η τουρκική κυβέρνηση αποφασίζει την αφαίρεση των αρχών και των συμβόλων του κεμαλισμού από τα σχολικά βιβλία της Τουρκίας. Η νέα πρωτοβουλία της Άγκυρας θα έχει αντίκτυπο και στην τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής ιεδησεογραφικής ιστοσελίδας «CNNTÜRK», το τουρκικό Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε την αφαίρεση των συμβόλων του κεμαλισμού από τα σχολικά βιβλία
της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας παιδείας.

Σύμφωνα με την νέα πρωτοβουλία της τουρκικής κυβέρνησης, από τώρα και στο εξής, οι αρχές του κεμαλισμού δεν θα αποτελούν σημείο αναφοράς στα νέα σχολικά της γειτονικής χώρας. Ακόμη, σύμβολα του τουρκικού εθνικισμού, όπως λ.χ. ο χάρτης των τουρκόφωνων κρατών της Ανατολίας, του Καύκασου και της Κεντρικής Ασίας, δεν θα υπάρχουν στα νέα βίβλια. Στο εν λόγω χάρτη το βόρειο κομμάτι της Κύπρου απεικονιζόταν με διαφορετικό χρώμα ως ένα «ανεξάρτητο κράτος» με την ονομασία «Τ.Δ.Β.Κ.».

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει αποσαφινιστεί η παραμονή ή η αφαίρεση των πορτρέτων του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ στις σχολικές αίθουσες και στα πρωτοσέλιδα των σχολικών βιβλίων της Τουρκίας.
Η τουρκική κυβέρνηση παρουσιάζει την νέα πρωτοβουλία ως κομμάτι της «ομαλοποίησης» του εσωτερικού πολιτικού σκηνικού και του εκδημοκρατισμού της Τουρκίας. Σε περίπτωση που οι νέες αλλαγές τεθούν άμεσα σε εφαρμογή στην γειτονική χώρα, ο αντίκτυπος τους θα γίνει αισθητός και στην τουρκοκυπριακή κοινότητα. Ως γνωστόν, τα τουρκοκυπριακά εκπαιδευτικά ιδρύματα ακολουθούν το πρόγραμμα του τουρκικού Υπουργείου Παιδείας και χρησιμοποιούν τα σχολικά βιβλία που τυπώνονται στην Τουρκία.

Του Νίκου Στέλγια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου