Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

«ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΝΥΠΟΣΤΑΤΟ» Διαψεύδει η Κομισιόν τα περί αναβολής της έκθεσης για την Ελλάδα

Διαψεύδει η Κομισιόν τα περί αναβολής της έκθεσης για την Ελλάδα
Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα Ματίας Μορς διέψευσε την πληροφορία που δημοσίευσε το απόγευμα της Παρασκευής το πρακτορείο Ρόιτερς και σύμφωνα με την οποία η έκθεση της τρόικας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους είναι πιθανόν να δημοσιευθεί μετά την 6η Νοεμβρίου προκειμένου να αποφευχθεί πιθανό σοκ στην παγκόσμια οικονομία προ των αμερικανικών εκλογών!
«Δεν είναι αληθές», ήταν η δήλωση στην οποία προέβη ο κ. Μορς μόλις ολοκληρώθηκε η σύσκεψη με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα για την
οριστικοποίηση του πακέτου της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Σχεδόν ταυτόχρονα και ο Σάϊμον ο' Κόνορ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Ολι Ρεν, χαρακτήριζε από τις Βρυξέλλες ως «παντελώς ανυπόστατο» το τηλεγράφημα.
Την εκτίμηση περί αναβολής της έκθεσης της τρόικας μετέφερε το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο με δηλώσεις δύο υψηλόβαθμων αξιωματούχων.
Ο πρώτος, που περιγράφεται ως ανώτερος ευρωπαίος αξιωματούχος, δήλωνε στο πρακτορείο ότι «η κυβέρνηση Ομπάμα δεν θέλει τίποτα να ταράξει , σε μακροοικονομική κλίμακα, την παγκόσμια οικονομία πριν από τις 6 Νοεμβρίου».
Ματίας Μορς (ΕΕ), Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) και Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ). Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα διέψευσε τις πληροφορίες που μετέδωσε το Reuters ότι η έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οι
Ματίας Μορς (ΕΕ), Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) και Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ). Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα διέψευσε τις πληροφορίες που μετέδωσε το Reuters ότι η έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας ενδέχεται να δημοσιοποιηθεί μετά τις αμερικανικές εκλογές
Ενώ ο δεύτερος, αξιωματούχος του Βερολίνου, εκτιμούσε ότι «είναι πιθανό η έκθεση της τρόικας να αναβληθεί για μετά τις αμερικανικές εκλογές».
Στην ερώτηση δε εάν έχει υπάρξει σχετικό αίτημα από την Ουάσινγκτον επεσήμανε: «Δεν θέλουν εκπλήξεις».
«Θα προτιμούσαμε να μην έχουμε εκπλήξεις»
Οι διαφορές στους κόλπους της τρόικας για την έκταση των προβλημάτων της Ελλάδας καθώς και η πολιτική πίεση για αναβολή μερικών εβδομάδων φαίνεται ότι οδηγούν σε αναβολή μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, συμπέραινε το ίδιο το πρακτορείο, προσθέτοντας ότι, σύμφωνα με πηγές στην Γερμανία, κορυφαίοι αξιωματούχοι στην Ουάσινγκτον είχαν ξεκαθαρίσει σε συζητήσεις τους με Γερμανούς και Ευρωπαίους ομολόγους τους, ότι θα προτιμούσαν να μην υπάρξουν εκπλήξεις πριν από την κρίσιμη αναμέτρηση στις 6 Νοεμβρίου.
Θρίλερ και με την επάνοδο της τρόικας
Είχε προηγηθεί, το μεσημέρι της παρασκευής, ένα ακόμη θρίλερ ύστερα από πληροφορία ότι η διαπραγμάτευση με την τρόικα διακόπτεται και ότι οι εκπρόσωποι των πιστωτών δεν θα συνέχιζαν τον έλεγχο της ελληνικής οικονομίας αλλά θα αναχωρούσαν από την Αθήνα μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής τους με τον Γιάννη Στουρνάρα.
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών έσπευσαν πάντως να περιγράψουν ως προγραμματισμένη την αναχώρηση των αξιωματούχων της τρόικας.
Και ανέφεραν ότι οι επικεφαλής της αναμένεται να επιστρέψουν στην Ελλάδα μία ή δύο ημέρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup στις 8 Οκτωβρίου.

Καθησυχαστικός ήταν και από τις Βρυξέλλες, ο Σάιμον Ο΄ Κόνορ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Ολι Ρεν, σημειώνοντας ότι η εξέλιξη της πρόωρης (;) αναχώρησης αυτή δεν αποτελεί ένδειξη εμπλοκής στις διαπραγματεύσεις.
Ο Σάιμον Ο΄ Κόνορ ανέφερε ότι στην Αθήνα θα παραμείνουν οι εμπειρογνώμονες της τρόικας, προσθέτοντας ότι η «φυσική παρουσία» των κορυφαίων αξιωματούχων δεν είναι αναγκαία για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων.
Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η αποχώρηση της τρόικας «αποφασίστηκε από καιρό». «Δεν αποτελεί ένδειξη προβλήματος. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και οι συζητήσεις προχωρούν. Είμαι βέβαιος ότι θα καταλήξουν σε άμεσο αποτέλεσμα».
Μάλιστα ο Σάιμον Ο΄ Κόνορ επισήμανε ότι κατά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι συζητήσεις ανάμεσα στην τρόικα και τις ελληνικές αρχές, από τις αρχές Σεπτεμβρίου, υπήρξαν εντατικές και παραγωγικές, σημειώθηκε ουσιαστική πρόοδος και αναμένεται να συνεχιστούν σύντομα στην Αθήνα.
Ερωτηθείς πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η έκθεση αξιολόγησής της τρόικας, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Ωστόσο, παρέπεμψε στη δήλωση του προέδρου του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σύμφωνα με την οποία τα συμπεράσματα της αξιολόγησης αναμένονται τον Οκτώβριο.
Τέλος, ο Σάιμον Ο΄ Κόνορ ανέφερε ότι οι αξιωματούχοι της τρόικας θα επιστρέψουν στην Αθήνα σε μία εβδομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου