Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΟΥΡΔΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ Τουρκία: καταγγέλουν φρικτά βασανιστήρια κατά γυναικών

Τουρκία: καταγγέλουν φρικτά βασανιστήρια κατά γυναικών
Ο δικηγόρος μιας βιολονίστριας και μιας τραγουδίστριας μουσικού συγκροτήματος που είναι στρατευμένο στην αριστερά κατηγόρησε την αστυνομία της Κωνσταντινούπολης ότι βασάνισε τις δύο πελάτισσές του, σπάζοντας το χέρι της πρώτης και τρυπώντας τα τύμπανα των αυτιών της δεύτερης για να βάλουν τέλος στην καριέρα τους.
Η Σεμά Αλτίν και η Εζγκί Ντιλάν Μπαλτσί, αντιστοίχως τραγουδίστρια και βιολονίστρια του συγκροτήματος Grup Yorum, συνελήφθησαν την Παρσκευή μπροστά από το Ινστιτούτο Ιατροδικαστικής της Κωνσταντινούπολης μαζί με άλλους 25 διαδηλωτές που ζητούσαν να αποδοθεί το πτώμα του ύποπτου ως δράστη μιας
επίθεσης καμικάζι εναντίον ενός αστυνομικού τμήματος.
Η επίθεση αυτή πραγματοποιήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου και είχε αποτέλεσμα το θάνατο ενός αστυνομικού και τον τραυματισμό πολλών προσώπων. Την ευθύνη ανέλαβε το Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο-Κόμμα (DHKP-C), το οποίο η Τουρκία, οι ΗΠΑ και η ΕΕ θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση.
Οι δύο γυναίκες μουσικοί «υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια από την πρώτη στιγμή της σύλληψής τους: τις πέταξαν στο έδαφος και τις ξυλοκόπησαν άγρια», δήλωσε σήμερα ο δικηγόρος του, ο Ταϊλάν Τανάι. Όμως τα χτυπήματα διπλασιάσθηκαν όταν οι αστυνομικοί έριξαν τις δύο γυναίκες σ' ένα αστυνομικό όχημα, πρόσθεσε ο υπερασπιστής τους.
«Το εντυπωσιακό είναι πως η τραγουδίστρια του Γκρουπ Γιορούμ, η Σελμά Αλτίν, χτυπήθηκε και στα δύο αυτιά μέχρι να σπάσουν τα τύμπανά της ενώ της είχαν δέσει τα χέρια με χειροπέδες στην πλάτη. Και στη βιολονίστρια του συγκροτήματος, την Εζγκί Ντιλάν Μπαλτσί, της έπσασαν το χέρι επειδή έπαιζε βιολί», υπογράμμισε ο Τανάι.
«Οι αστυνομικοί γνώριζαν πιθανόν τις μουσικές δραστηριότητες των πελατισσών μου και τις βασάνισαν με τρόπο ώστε να βάλουν τέλος στις δραστηριότητές τους», τόνισε επίσης ο δικηγόρος διευκρινίζοντας ότι υπέβαλε μήνυση κατά της αστυνομίας. ΟΙ δύο γυναίκες αφέθηκαν ελεύθερες το βράδυ της Τρίτης, όμως έχει ασκηθεί δίωξη εναντίον τους.
Το Γκρουπ Γιορούμ, ένα συγκρότημα που ιδρύθηκε το 1985, είναι γνωστό για τις επανεκτελέσεις επαναστατικών τραγουδιών. Το DHKP-C είναι μια ριζοσπαστική μαρξιστική-λενινιστική οργάνωση, κληρονόμος διαδοχικών επαναστατικών οργανώσεων που με διάφορες ονομασίες έχουν αναλάβει από το 1976 την ευθύνη για δεκάδες επιθέσεις κι φόνους Τούρκων αξιωματούχων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου