Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Ξοδεύεις αυτά που έχεις, όχι αυτά που θέλεις


image


If you can’t be with the one you love, Love the one you’re with (Stephen Stills - 1970)
Οικονομικά μιλώντας, αυτό μπορεί να μεταφραστεί σε:
Αν δεν μπορείς να ξοδέψεις αυτά που θέλεις, ξόδεψε αυτά που έχεις (Γ. Καισάριος – 2012)

Ένα από τα παραμύθια της Ελληνικής γραφειοκρατίας είναι το εξής:
Φταίει η φοροδιαφυγή που δεν έχει αρκετά εσόδου το κράτος και για αυτό τον λόγο η Ελλάδα είναι εδώ που είναι σήμερα.
Το σωστό θα έπρεπε να είναι το εξής:
Όλες οι Ελληνικές κυβερνήσεις έχουν ξοδέψει πολύ περισσότερο από ότι θα έπρεπε και έχουν
δανειστεί (κλέψει) από τις μελλοντικές γενιές με πρόσχημα ότι δεν φτάνουν τα έσοδα, διότι κάποιοι φοροδιαφεύγουν.
Ξέρει κανείς πόσο είναι η μαύρη οικονομία στην Αίγυπτο; Είναι περίπου 75% και έχω δει και νούμερα για πολύ περισσότερο. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι το 92% των ακινήτων δεν έχουν τίτλο ιδιοκτησίας.
Άσχετα για ποιο λόγο η Αίγυπτος έχει ένα τόσο μεγάλο ποσοστό μαύρης οικονομίας, το ερώτημα είναι το εξής. Τι θα έπρεπε να ξοδεύει η κυβέρνηση της Αιγύπτου;
Θα έπρεπε να ξοδεύει τα έσοδα που απορρέουν από αυτό το ποσοστό του 25% του ΑΕΠ που εισπράττει, η θα έπρεπε να ξοδεύει ποσά τέτοια, που να αντιπροσωπεύουν το 90% του ΑΕΠ, με το πρόσχημα ότι τόσα θα έπρεπε να έχει;
Επιπλέον, θα έπρεπε να φορολογήσει μέχρι θανάτου αυτό το 25% του ΑΕΠ, η θα έπρεπε να κάνει προσπάθειες τέτοιες έτσι ώστε το ποσοστό της μαύρης οικονομίας να γίνει άσπρο με σκοπό να έχει επιπλέον έσοδα;
Η λογική απάντηση είναι ότι θα ξοδεύει τα έσοδα που έχει βάση του 25% του ΑΕΠ και θα κάνει προσπάθειες έτσι ώστε σε βάθος χρόνου, να περάσει στο άσπρο και το υπόλοιπο κομμάτι της οικονομίας με σκοπό να έχει αυξημένα έσοδα.
Ερώτηση:
Τι θα γίνει αν, στην απελπισμένη προσπάθεια της κυβέρνησης της Αιγύπτου, αποφασίσει να φορολογήσει μέχρι θανάτου αυτό το 25%, με το πρόσχημα ότι όλοι είναι κλέφτες και κάποιος θα πρέπει να πληρώσει τη νύφη της Αιγυπτιακής κρατικής γραφειοκρατίας;
Λογικά από το 75% μαύρη οικονομία θα πάει στο 85% και τα έσοδα θα μειωθούν, λέω εγώ.
Για τον όποιο η Ελλάδα λόγο έχει αυξημένη παραοικονομία και για τους όποιους λόγους η κυβέρνηση δεν έχει τα έσοδα που θα ήθελε, δεν μπορεί να πεθάνει στου φόρους τους υπόλοιπους, με το πρόσχημα ότι όλοι είμαστε κλέφτες.
Δεν μπορεί και δεν έχει καμία λογική οι αντικειμενικές τιμές ακινήτων να είναι χαμηλότερες από τις πραγματικές.
Είναι αδιανόητο να εξακολουθούν να υπάρχουν στον 21 πρώτο αιώνα τεκμαρτά εισοδήματα.
Είναι αδιανόητο, όταν σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, το 50% του πληθυσμού να μην πληρώνει τίποτα σε φόρους, διότι έχει χαμηλά εισοδήματα, ενώ στην Ελλάδα να θέλουμε να φορολογήσουμε ακόμα και αυτούς που ζουν αρκετά κάτω από το όριο της φτώχειας.
Και όχι μόνο φορολογούμε αυτούς που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, αλλά τους φορτώνουμε ένα κάρο τεκμήρια, διότι έτυχε πριν από χρόνια όταν είχαν εισοδήματα, είτε να αγόρασαν ένα σπίτι είτε να το κληρονόμησαν.
Αγαπητέ αναγνώστη, για να τελειώνει αυτό το παραμύθι της φοροδιαφυγής μια για πάντα: αν το Ελληνικό κράτος εκτιμά ότι κάποιοι φοροδιαφεύγουν, να τους πιάσει και να αφήσει αυτούς που δεν έχουν εισοδήματα ήσυχους.
Αν κάποιοι στο βαθύ δημόσιο νομίζουν ότι θα καταφέρουν “να τα πάρουν” από όλους αυτούς που δεν έχουν πετρέλαιο να βάλουν αυτό τον χειμώνα, κάνουν λάθος, διότι όταν κάποιος δεν έχει πετρέλαιο να ζεσταθεί, το τελευταίο που θα σκεφτεί είναι να πληρώσει τους φόρους του (ακόμα και αν υποθέσουμε ότι πραγματικά τους χρωστά). Και αν νομίζουν ότι θα τα πάρουν από την αγορά, με την ιδιωτική κατανάλωση να βρίσκεται στα τάρταρα, είναι όλοι τους γελασμένοι.
Μίλαγα με κάτι Αυστραλούς στον Άγιο Αντρέα Ηλείας (Κάστρο Club) τις προάλλες και μου ζήτησαν να τους εξηγήσω για ποιο λόγο έχουμε την φήμη ότι όλοι στην Ελλάδα είναι φοροφυγάδες.
Τους είπα διότι οι γιατροί, οι υδραυλικοί, οι νταντάδες, οι περπατητές σκυλιών και οι πόρνες δεν κόβουν αποδείξεις. Ξεράθηκαν στο γελοίο μαζί μου και μου είπαν, “γιατί στην Αυστραλία κόβουν”;
Αν αυτό το κράτος πιστεύει ότι υπάρχει φοροδιαφυγή (και υπάρχει, δεν λέω ότι δεν υπάρχει), να την βρει και να την φορολογήσει.
Δεν μπορεί όμως με μαφιόζικο τρόπο να γδέρνει τον υπόλοιπο πληθυσμό αυτής της χώρας, που πραγματικά δεν έχει εισοδήματα, στο όνομα ότι τόσα της λείπουν.
Διότι όταν σου λείπουν, σαν τον μέσο πολίτη αυτής της χώρας, ξοδεύεις αυτά που έχεις και όχι αυτά που θα ήθελες ... η αυτά που νομίζεις ότι δικαιούσαι.

Γιώργος Καισάριος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου