Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

Στουρνάρας προς Λαφαζάνη: «Δεν έχουμε γίνει Αργεντινή»



«Δεν γίναμε κι Αργεντινή». Με τη φράση αυτή προσπάθησε χθες από τη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας να δείξει ότι η χώρα ακόμα δεν έχει πιάσει πάτο. Μπορεί στη χθεσινή «Ωρα του Πρωθυπουργού» να μην εμφανίστηκε τελικά ούτε ο πρωθυπουργός ούτε ο ερωτών Αλέξης Τσίπρας, οι αντικαταστάτες τους ωστόσο, Γ. Στουρνάρας και Π.Λαφαζάνης, ήταν αρκετοί, ώστε η συζήτηση να εξελιχθεί σύντομα σε σφοδρή σύγκρουση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τα μέτρα και το αποτέλεσμα των επίσημων επισκέψεων Σαμαρά σε Βερολίνο και Παρίσι.

Ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για επιτυχία του Αντώνη Σαμαρά, διαπιστώνοντας ότι υπάρχει
ήδη μεγάλη αλλαγή του κλίματος υπέρ της χώρας μας. «Αποκαθίσταται το κλίμα εμπιστοσύνης, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για τον λαό και κυρίως για τα φτωχότερα στρώματα. Εχει αλλάξει το κλίμα και στην αγορά. Γυρίζουν καταθέσεις, αυξάνεται η τιμή των ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά» είπε ο κ. Στουρνάρας.

Ο κ. Λαφαζάνης του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε, χαρακτηρίζοντας εξετάσεις υποταγής και γονυκλισίας σε Μέρκελ και Ολάντ το ταξίδι του πρωθυπουργού. «Πολύ ωραίες οι ρητορικές κορόνες σας, αλλά ποιος θα μας δάνειζε 240 δισ. για να σωθούμε; Πού θα ήμασταν σήμερα αν δεν είχαμε αυτά τα λεφτά; Πίσω από το 1950. Το επίπεδο του λαού μας σαφώς έχει πέσει αλλά όχι δραματικά. Δεν έχουμε γίνει Αργεντινή» απάντησε ο κ. Στουρνάρας.

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στο πακέτο μέτρων που έρχεται, λέγοντας ότι πρόκειται για μέτρα ύψους 11,7 δισ. ευρώ. «Γίνεται προσπάθεια να είναι όσο πιο ακριβοδίκαιο γίνεται» είπε ο κ. Στουρνάρας, προαναγγέλλοντας μάλιστα μεγάλες αλλαγές σε Υγεία, Παιδεία και Αμυνα.

Με τον κ. Στουρνάρα παρόντα η συζήτηση δεν ήταν δυνατόν να μη μεταφερθεί και στο θέμα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της απόσυρσης της μετοχής του από το Χρηματιστήριο. Ο κ. Λαφαζάνης για μια ακόμα φορά χαρακτήρισε υπεύθυνο για όλα τα παραπάνω τον κ. Στουρνάρα για τη δήλωσή του μια μέρα πριν, από τη Βουλή, ότι το Τ.Τ. δεν είναι βιώσιμο. «Το κάνατε χωρίς στοιχεία και χωρίς να βασίζεστε πουθενά στην πραγματικότητα, για να εξυπηρετήσετε ιδιωτικά συμφέροντα και να ξεπουλήσετε το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο» είπε.

Από την πλευρά του, ο κ. Στουρνάρας απέδωσε σε «δυσμενείς συνθήκες» την απόσυρση της μετοχής και πρόσθεσε ότι το πρόβλημα θα λυθεί σύντομα.


Γιώργος Λυκουρέντζος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου