Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Ισραήλ-Κύπρος συμφώνησαν για υποθαλάσσιο αγωγό για το φυσικό αέριο


Ισραήλ-Κύπρος συμφώνησαν για υποθαλάσσιο αγωγό για το φυσικό αέριο

Το Ισραήλ και η Κυπριακή Δημοκρατία φαίνεται ότι  αποφάσισαν την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού για να μεταφέρει το φυσικό αέριο από το ''οικόπεδο''Λεβιάθαν στο έδαφος της Κύπρου όπου  θα γίνεται η υγροποίησή του και στη συνέχεια η φόρτωση του σε πετρελαιοφόρα για εξαγωγές.

Αυτό προκύπτει από είδηση της αγγλικής εφημερίδας Sunday Times όπου καταγράφονται και σχετικές  ανησυχίες ασφαλείας.Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι το ''οικόπεδο'' Λεβιάθαν βρίσκεται σε διαφιλονικούμενη περιοχή στα χωρικά ύδατα μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου και ότι η Χιζμπολλάχ κατηγορεί το Ισραήλ για κλοπή του φυσικού αερίου που ανήκει στο Λίβανο.


Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει πως το θέμα κατασκευής υποθαλάσσιου αγωγού για μεταφορά του φυσικού αερίου από το τεμάχιο Λεβιάθαν στην Κύπρο είχε συζητηθεί στο πλαίσιο της επίσκεψης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου στη Ρωμαίικη Διοίκηση της Νότιας Κύπρου τον Φεβρουάριο. Το  γιγάντιο κοίτασμα φυσικού αερίου που βρέθηκε στα ανοικτά των ακτών του Ισραήλ ,]μεταξύ του Ισραήλ και της Κύπρου, νακαλύφθηκε το 2010 από την Noble  και περιέχει αρκετό αέριο για να εξυπηρετήσει όλες τις ανάγκες του  Ισραήλ για 25 χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου