Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Πότε συμφέρει η αναγνώριση ετών

Πότε συμφέρει η αναγνώριση ετών
 Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος οι άνδρες ασφαλισμένοι στο Δημόσιο να χάσουν τις ιδιαίτερα ευεργετικές ρυθμίσεις των πλασματικών αν βασιζόμενοι σε μια άπληστη διαδικασία προσαύξησης της σύνταξης κάνουν αλόγιστες εξαγορές ετών. Αυτό καθώς ορισμένοι από τους πλασματικούς χρόνους λειτουργούν αναδρομικά και προστίθενται στο σύνολο των ετών ασφάλισης που έχει ο ασφαλισμένος πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2010.
Συγκεκριμένα με βάση τον ν. 3865/2010 ο πλασματικός χρόνος για τα τέκνα προσμετράται, όσον αφορά τη χρήση του από τους ασφαλισμένους του Δημοσίου, επιπλέον από το πλαφόν που θέτει ο νόμος για τα 4 έτη το 2011, 5 έτη το 2012 και σταδιακά μέχρι 7 έτη. Επιπρόσθετα, ως ημερομηνία αναγνώρισης του εν λόγω χρόνου λαμβάνεται υπόψη η ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου, δηλαδή η 21η Ιουλίου 2010.
Ετσι ο πλασματικός χρόνος των τέκνων εφόσον εξαγοράζεται προστίθεται στον πραγματικό χρόνο
ασφάλισης τον Ιούλιο του 2010, γεγονός που σημαίνει ότι, εφόσον επαρκεί ο χρόνος, είναι εφικτή η συμπλήρωση της 25ετίας και η θεμελίωση δικαιώματος με τις διατάξεις που ίσχυαν μέχρι το 2010.
Αντίστοιχο είναι και το αποτέλεσμα που επέρχεται με την εξαγορά του χρόνου της στρατιωτικής θητείας, καθώς θεωρείται εξαγορασμένος για την περίοδο που είχε υπηρετηθεί κι επομένως και ο συγκεκριμένος αθροίζεται με τον χρόνο ασφάλισης που είχε διανυθεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2010.
Ετσι εάν ο ασφαλισμένος προτίθεται να θεμελιώσει με τις διατάξεις που ισχύουν μετά την 1η Ιανουαρίου 2011 είτε ως πατέρας ανηλίκων είτε για μειωμένη σύνταξη στα 56, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός με αυτού του είδους τις αναγνωρίσεις ώστε να μην τεθεί εκτός προγραμματισμού. Ιδιαίτερα από τη στιγμή που δεν είναι δυνατή η αίτηση ανάκλησης τέτοιου είδους αποφάσεων αλλά και δεν επιστρέφονται οι σχετικές καταβληθείσες εισφορές.
Συμπερασματικά, ο ενδιαφερόμενος για θεμελίωση με ευνοϊκές διατάξεις (π.χ. πατέρας ανηλίκου) πρέπει να συμπληρώνει σε κάθε περίπτωση την 25ετία μετά την 1η Ιανουαρίου 2011. Εφόσον προσπαθεί να συμπληρώσει την εν λόγω συνθήκη με εξαγορά πλασματικών ετών, θα πρέπει να αντιληφθεί ότι ο χρόνος του στρατού και των τέκνων εφόσον αθροιζόμενος τον οδηγεί σε συμπλήρωση 25ετίας πριν από το 2011 είναι απαραίτητο να μην εξαγοραστεί ολόκληρος και η εξαγορά να γίνει για τόσο χρόνο όσον χρειάζεται για να συμπληρωθούν 25 έτη το 2011.
Για τους τρίτεκνους δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, καθώς το δικαίωμά τους ούτως ή άλλως γεννάται μετά την 1η Ιανουαρίου 2011 και δεν το χάνουν όσο χρόνο και από όποιες κατηγορίες αναγνωρίσουν.
Παράδειγμα
Ενδεικτικά παρουσιάζεται ένα παράδειγμα για την εξαγορά πλασματικών ετών ασφάλισης στο Δημόσιο.
Ερώτηση: Δημοτικός υπάλληλος ΔΕ, πατέρας δύο τέκνων το ένα εκ των οποίων ανήλικο, έχει συμπληρώσει 23 έτη ασφάλισης το 2010. Είναι 54 ετών ενώ έχει και 2 έτη στρατιωτικής θητείας. Σκέφτεται να συνταξιοδοτηθεί ως πατέρας ανήλικου τέκνου προσαυξάνοντας όσο το δυνατόν περισσότερο τη σύνταξή του με πλασματικά έτη. Τι μπορεί να κάνει;
Απάντηση: Ο ασφαλισμένος του παραδείγματος έχει τη δυνατότητα εξαγοράς 3 πλασματικών ετών από τα τέκνα και 2 από τον στρατό. Εάν τα εξαγοράσει όλα, θα θεμελιώσει με 25ετία πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2010.
Σε μία τέτοια περίπτωση θα μπορεί να συνταξιοδοτηθεί σε ηλικία 58 ετών με 35ετία ή στα 60 με μειωμένη και τα 65 με πλήρη. Επομένως θα πρέπει να εξαγοράσει μόνο 1 έτος και 6 μήνες είτε από τέκνα είτε από στρατό.
Στην περίπτωση που ο υπάλληλος του παραδείγματος ήταν τρίτεκνος θα μπορούσε να εξαγοράσει 7 πλασματικά έτη χωρίς κίνδυνο.
Οι προϋποθέσεις για τη μειωμένη
Για τη θεμελίωση δικαιώματος και την καταβολή μειωμένης σύνταξης από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ σε άνδρες και γυναίκες υπάρχουν πρόσθετες προϋποθέσεις πέρα από τη συμπλήρωση του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης ή του σχετικού ορίου ηλικίας.
Ετσι στην περίπτωση των κατ' ελάχιστα απαιτούμενων 4.500 ημερών ασφάλισης με τις οποίες μπορεί να λάβει σύνταξη ο ασφαλισμένος του ΙΚΑ είναι απαραίτητο να έχουν διανυθεί και 100 ημέρες ασφάλισης ανά έτος την τελευταία 5ετία τόσο πριν από τη θεμελίωση όσο και πριν από την αίτηση. Επιπλέον, στις περιπτώσεις θεμελίωσης των γυναικών ασφαλισμένων θα πρέπει να έχει συμπληρωθεί και το απαιτούμενο κάθε φορά όριο ηλικίας.
Συγκεκριμένα, γυναίκα ασφαλισμένη σήμερα 55 ετών με 4.600 ημέρες ασφάλισης για να θεωρηθεί ότι έχει θεμελιώσει δικαίωμα θα πρέπει να έχει και 100 ημέρες ασφάλισης κάθε χρόνο τα τελευταία 5 χρόνια.
Εάν πληροί αυτή την προϋπόθεση κατοχυρώνει το σχετικό δικαίωμα ώστε να μπορεί να λάβει μειωμένη σύνταξη σε ηλικία 57 ετών. Ομως θα πρέπει να έχει και 100 ημέρες ανά έτος τα τελευταία 5 έτη πριν από το 57ο για να μπορέσει να υποβάλει το σχετικό αίτημα.
Ο εν λόγω χρόνος των 100 ημερών ανά έτος δεν μπορεί να εξαγορασθεί ούτε να συμπληρωθεί με πλασματικούς. Αντίθετα μπορεί για τον σκοπό αυτό πλέον να χρησιμοποιηθεί και η επιδοτούμενη από τον ΟΑΕΔ ανεργία, ενώ μπορεί να γίνει και αυτασφάλιση. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή καθώς χωρίς την εν λόγω προϋπόθεση για την κατοχύρωση της μειωμένης και την άσκηση του σχετικού δικαιώματος σύμφωνα με τελευταία εγκύκλιο του ΙΚΑ η πλήρης σύνταξη για τις περισσότερες γυναίκες θα αποδίδεται στα 65.
Οι δικαιούχοι για πλασματικό 6μηνο
Ενα συχνό λάθος των ασφαλισμένων του Δημοσίου είναι να θεωρούν ότι συμπληρώνεται ο απαραίτητος χρόνος ασφάλισής τους όταν παρέλθει ένα εξάμηνο και μία ημέρα εντός του αριθμητικού έτους που απαιτεί η διάταξη για συνταξιοδότηση.
Συγκεκριμένα, λόγω κακής πληροφόρησης ή σύγχυσης υπάρχει η εντύπωση ότι η θεμελίωση γίνεται με 24 έτη και 6 μήνες, ενώ αντίστοιχα μπορεί ο ασφαλισμένος που επιθυμεί να συνταξιοδοτηθεί με 35ετία να καταθέσει την παραίτησή του με τη συμπλήρωση 34 ετών, 6 μηνών και 1 ημέρας στην ασφάλιση. Θα πρέπει εδώ να ξεκαθαριστεί πως δεν ισχύει οποιαδήποτε τέτοια ρύθμιση και τόσο η θεμελίωση όσο και η συμπλήρωση του απαραίτητου χρόνου για συνταξιοδότηση γίνεται με την πλήρωση ακέραιου αριθμού ετών, είτε αυτός ο αριθμός είναι 25 έτη είτε είναι 35 έτη.
Η μοναδική περίπτωση που κάποιος μπορεί να συνταξιοδοτηθεί με 34 έτη και 6 μήνες είναι να ανήκει στους πριν από το 1983 απασχοληθέντες με οποιοδήποτε καθεστώς στο Δημόσιο και να έχει συμπληρώσει την 25ετία της θεμελίωσης πριν από το 2002.
Τότε και σύμφωνα με τα όσα ισχύουν για τους πριν από το 1983 ασφαλισμένους του Δημοσίου, μπορεί να συνταξιοδοτηθεί κάποιος με 34 έτη και 6 μήνες, χωρίς να έχει συμπληρώσει 35 έτη πραγματικής ασφάλισης.
Αντίθετα, το πλασματικό εξάμηνο προστίθεται κανονικά όσον αφορά τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης. Ετσι, για παράδειγμα, εάν ασφαλισμένη του Δημοσίου αιτηθεί να συνταξιοδοτηθεί ως μητέρα ανηλίκου στα 59 και έχει συμπληρωμένα στο Δημόσιο 30 έτη, 6 μήνες και 1 ημέρα, το ποσό της σύνταξής της θα υπολογιστεί για 31/35α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου