Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Οι αντάρτες της Συρίας πολεμούν με αυτοσχέδια όπλα Εντυπωσιακή η ταχύτητα ανάπτυξης των οπλικών τους συστημάτων

Οι αντάρτες της Συρίας πολεμούν με αυτοσχέδια όπλα
Αυτοσχέδια όπλα, πυραύλους και εκρηκτικούς μηχανισμούς χρησιμοποιούν οι αντάρτες της Συρίας. REUTERS/Goran Tomasevic/Files Καθώς οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις της Συρίας εις μάτην ζητούν από τη Δύση να τους παρέχει περισσότερα όπλα προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον στρατό του Μπασάρ αλ Άσαντ, οι αντάρτες αναπτύσσουν τα δικά τους αυτοσχέδια οπλικά συστήματα πολλές φορές με ταχύτητα που εντυπωσιάζει.
Όπως γράφει η αμερικανική εφημερίδα New York Times, οι αντάρτες βασίζουν τα όπλα τους στα πρότυπα εκείνων που χρησιμοποιήθηκαν σε άλλες εξεγέρσεις στη Μέση Ανατολή. «Αντιγράψαμε τους αυθεντικούς παλαιστινιακούς πυραύλους» είπε ο Αχμέντ Τούρκι, ο οποίος έχει σχεδιάσει επτά διαφορετικού τύπου πυραύλους μέσου βεληνεκούς.

Ο Αχμέντ έχει βοηθήσει στην οργάνωση εμπόρων και τοπικών επιχειρήσεων προκειμένου να
δημιουργηθεί ένα δίκτυο κατασκευής όπλων. Ορισμένα καταστήματα παρασκευάζουν εκρηκτικά και προωστικές ουσίες, ενώ άλλα φτιάχνουν τις καλωδιώσεις αυτοσχέδιων βομβών.

Μηχανοτεχνίτες και μεταλλουργοί συναρμολογούν ρουκέτες και όλμους. Εκτός από τα αυτοσχέδια όπλα και τους εκρηκτικούς μηχανισμούς, που είναι απαραίτητα για να πολεμήσουν τον άριστα εκπαιδευμένο στρατό του συριακού καθεστώτος, οι αντάρτες καταφέρνουν να έχουν πρόσβαση σε πολλά όπλα και εξαρτήματα μέσω λαθρεμπόρων.

Όπως λένε, έχουν αγοράσει αμερικανικά όπλα από διεφθαρμένα μέλη των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας. Η επιτυχία τους είναι τέτοια που έχουν καταφέρει όχι μόνο να αποτρέψουν τις κυβερνητικές δυνάμεις από το να καταλάβουν περιοχές με μεγάλη στρατηγική σημασία αλλά και να τις υποχρεώσουν σε υποχώρηση.

Ο Αχμέντ κατασκευάζει όπλα που απαιτούν έναν σχετικό βαθμό ακρίβειας και γι' αυτό τον λόγο διεξάγει δοκιμές για την εμβέλειά τους. «Δουλεύουμε ακόμη επάνω στις οβίδες» είπε ο Μπαντρ, ο οποίος κατασκευάζει όπλα με τη βοήθεια του 15χρονου βοηθού του, του Μοχάμεντ. «Με τη βοήθεια του θεού θα χρησιμοποιήσουμε και εκείνες σύντομα» κατέληξε δείχνοντας προς ένα κιβώτιο γεμάτο με αυτοσχέδιες οβίδες.
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου