Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

Στροφή Τραπεζών Ιράν στην Αρμενία

Armenian President Serzh Sargsyan (C) walks with Iran's President Mahmoud Ahmadinejad (R) during an official welcoming ceremony in Yerevan December 23, 2011. REUTERS/Tigran Mehrabyan/PanARMENIAN Photo/Handout
Στην Αρμενία στρέφει το ενδιαφέρον του το Ιράν, θέλοντας να μετριάσει τις επιπτώσεις που έχουν οι διεθνείς κυρώσεις στον τραπεζικό του τομέα. Υπό το βάρος των ασφυκτικών κυρώσεων, η Ισλαμική Δημοκρατία, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, επιδιώκει να επεκτείνει τα τραπεζικά του ερείσματα στη γειτονική Αρμενία και να καλύψει έτσι κενά που προκύπτουν από άλλες χώρες στις οποίες βασιζόταν έως τώρα. 

Παρότι τέσσερις γύροι κυρώσεων, που ενέκρινε ο ΟΗΕ, θεωρούνται ακόμη μικρής κλίμακας, με μόνο δύο ιρανικές τράπεζες να έχουν περιληφθεί στη μαύρη λίστα του Συμβουλίου Ασφαλείας, οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. εφαρμόζουν τώρα πολύ σκληρότερους περιορισμούς, απαγορεύοντας δεκάδες τράπεζες και άλλες εταιρείες και καθιστώντας ολοένα και πιο δύσκολες τις συναλλαγές της Τεχεράνης σε αμερικανικά δολάρια και ευρώ.
Επιτροπή εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ, που επιβλέπει την εφαρμογή των κυρώσεων, υπέβαλε πρόσφατα έκθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας, σύμφωνα με την οποία το Ιράν αναζητεί επίμονα τρόπους για να παρακάμψει τους περιορισμούς που αφορούν το τραπεζικό του σύστημα. «Ενα κράτος που συνορεύει με το Ιράν ενημέρωσε την επιτροπή για το αίτημα της Τεχεράνης να εγκαινιάσει νέους οικονομικούς θεσμούς», ανέφερε η έκθεση.
Αρκετοί διπλωμάτες του ΟΗΕ, που έχουν πρόσβαση στην επιτροπή, επιβεβαίωσαν ότι το εν λόγω κράτος είναι η Αρμενία, με την οποία το Ιράν ήδη διατηρεί τραπεζικούς δεσμούς. Μια διευρυμένη τραπεζική βάση σε μια γειτονική χώρα όπως η Αρμενία -που είναι πρώην σοβιετική δημοκρατία με στενούς εμπορικούς δεσμούς με το Ιράν, και εργάζεται σκληρά για να αναπτύξει περαιτέρω τις σχέσεις της με την Ε.Ε.- θα διευκολύνει την Τεχεράνη να καλύπτει πληρωμές από και προς ξένους πελάτες και να παραπλανά τις δυτικές μυστικές υπηρεσίες, καθώς η Δύση πασχίζει να επιτύχει την αναστολή του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.
http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου