Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Αναστάτωση από τις πρώτες συγχωνεύσεις στα νοσοκομεία


Με «αγκάθι» το διαφορετικό εργασιακό καθεστώς μεταξύ των γιατρών του ΕΣΥ (που είναι δημόσιοι υπάλληλοι αποκλειστικής απασχόλησης) και των γιατρών από τα θεραπευτήρια του ΙΚΑ (οι οποίοι διαθέτουν και ιδιωτικά ιατρεία), ξεκινούν από σήμερα οι μετακομίσεις στα πρώτα νοσοκομεία που συγχωνεύονται στην Αττική. Η μετακόμιση αφορά όλα τα τμήματα και τις κλινικές του 1ου και 7ου Θεραπευτηρίου ΙΚΑ στα γενικά νοσοκομεία του ΕΣΥ «Σισμανόγλειο», «Κωνσταντοπούλειο» Νέας Ιωνίας και Ογκολογικό Κηφισιάς «Αγιοι Ανάργυροι».
Την ίδια ώρα, έγκυρες πληροφορίες του «Ε.Τ.» αναφέρουν ότι έπονται σύντομα οι συγχωνεύσεις του 6ου ΙΚΑ με τον «Αγιο Σάββα», του 3ου ΙΚΑ με την «Πολυκλινική» και του 3ου ΙΚΑ στη Θεσσαλονίκη με τον «Αγιο Παύλο»… Ο υπουργός Υγείας, Α. Λυκουρέντζος, δήλωσε χθες ανακοινώνοντας τις πρώτες συγχωνεύσεις ότι «ξεκινάμε την ενίσχυση του βορειοδυτικού άξονα της Αττικής,
συνενώνουμε κλινικές από το 1ο και 7ο Θεραπευτήριο του ΙΚΑ με το “Σισμανόγλειο”, το Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς “Αγιοι Ανάργυροι” και το “Κωνσταντοπούλειο Αγία Oλγα”, το οποίο βρίσκεται στη Νέα Ιωνία, περιοχή των λαϊκών στρωμάτων, για να προσφέρουμε καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες», συμπληρώνοντας με νόημα: «Ουδείς απολύεται, ουδείς χάνει τη δουλειά του».
Το πρώτο κύμα συγχωνεύσεων αφορά στο Νομό Αττικής, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ακολουθήσει αυτός της Θεσσαλονίκης και όπως αποκάλυψε χθες και ο ίδιος ο κ. Λυκουρέντζος, «ο νέος χάρτης Υγείας θα μελετάται νομό νομό με μεγάλη προσοχή, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον», διασαφηνίζοντας ότι και οι 661 συγχωνεύσεις θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους! Με την ολοκλήρωση των πρώτων αυτών συγχωνεύσεων, το υπουργείο θεωρεί ότι αναπτύσσεται το Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς «Αγιοι Ανάργυροι» ώστε να ενταχθεί σύντομα στο πρόγραμμα των εφημεριών της Αττικής, αλλά και επιτυγχάνεται εξοικονόμηση πόρων ύψους 3.132.000 ευρώ ετησίως.
Μοναδικό τμήμα για το οποίο θα χρειαστεί ένας μήνας πριν μεταφερθεί θα είναι η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού που λειτουργεί στο 7ο ΙΚΑ, ώστε να ενημερωθούν πρώτα οι ασθενείς.
Αναστάτωση
Με την ανακοίνωση των πρώτων συγχωνεύσεων επικράτησε αναταραχή μεταξύ των εργαζομένων τόσο στα θεραπευτήρια του ΙΚΑ που βάζουν οριστικό λουκέτο όσο και μεταξύ των εργαζομένων στα νοσοκομεία «υποδοχής». Μεγαλύτερες μάλιστα είναι οι αντιδράσεις μεταξύ των γιατρών του ΕΣΥ που βλέπουν την άρση της μονιμότητας και της αποκλειστικής τους εργασίας στο ΕΣΥ να κρέμεται από μία κλωστή, καθώς τους επόμενους μήνες θα νομοθετηθεί είτε το δικαίωμά τους να έχουν κι αυτοί ιδιωτικά ιατρεία είτε θα αφαιρεθεί το δικαίωμα αυτό από τους γιατρούς του ΙΚΑ που θα εργάζονται στο ΕΣΥ… Οπως σχολίασε μάλιστα ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών), Δ. Βαρνάδας, «ο κ. Λυκουρέντζος, ενεργώντας ως εκτελεστικός βραχίονας της Τρόικας, ξεκίνησε να αποδομεί το δημόσιο σύστημα υγείας και προφανώς θα δοκιμάσει να φτάσει στο στόχο: να κλείσει τα μισά από τα 132 νοσοκομεία της χώρας».
Από το «Σισμανόγλειο» ο κ. Κωνσταντίνος Λιβαδάς, επιμελητής Α’ ουρολόγος και μέλος του γενικού συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ, δήλωσε στον «Ε.Τ.»: «Το κλείσιμο των μικρών νοσοκομείων συρρικνώνει το δημόσιο τομέα, τις διαθέσιμες κλίνες του ΕΣΥ και στερεί υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης στους πολίτες. Οσον αφορά στη μετακίνηση του ιατρικού προσωπικού, γίνεται με άλλους όρους εργασίας από αυτούς του ΕΣΥ και στην ουσία μετακινούνται ιδιώτες γιατροί στο Δημόσιο, καθώς οι γιατροί του ΙΚΑ έχουν δικαίωμα διατήρησης ιδιωτικού ιατρείου. Καταλύεται με τον τρόπο αυτό η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ και δημιουργούνται γιατροί δύο “ταχυτήτων”. Χρειάζεται άμεσα νομοθετική ρύθμιση».
Από το 1ο Θεραπευτήριο του ΙΚΑ, ο ειδικευόμενος παθολόγος, Aγγελος Παπανικολάου, εκπρόσωπος στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, δήλωσε στον «Ε.Τ.»: «Εκτιμώ ότι οι συγκεκριμένες μετακινήσεις κλινικών εντάσσονται σε ένα γενικότερο πλαίσιο ενίσχυσης νοσηλευτικών ιδρυμάτων με στόχο την καλύτερη και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των περιστατικών, καθώς και την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών Υγείας στους πολίτες. Ταυτόχρονα, εξυπηρετείται και η ανάγκη για εξορθολογισμό των δαπανών με μείωση περιττών εξόδων, όπως ενοίκια, και αναπτύσσεται μετά από καιρό μια νέα μονάδα, όπως το νοσοκομείο “Αγιοι Ανάργυροι”. Βέβαια, ιδιαίτερη μέριμνα θα πρέπει να δοθεί για το προσωπικό που μετακινείται, έτσι ώστε να μη χαθεί καμία θέση εργασίας και να συνεχιστεί απρόσκοπτα και αναβαθμισμένα η εκπαίδευση των ειδικευόμενων ιατρών. Πυξίδα μας πρέπει να είναι η διαφύλαξη του δημόσιου αγαθού της Υγείας για τους  πολίτες».
Ελεύθερος Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου