Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Ρωσική "ένεση" στον ελληνικό τουρισμό

Το μακρινό 1993, ο τότε υπουργός τουρισμού της Ελλάδας, Π. Λιβανός, επισκεπτόμενος τη Μόσχα είχε πεί τη φράση που σχεδόν κανείς δεν θυμάται σήμερα. " Ονειρεύομαι τη στιγμή που θα φτάσουμε να έχουμε μισό εκατομμύριο τουρίστες το χρόνο, απο τη Ρωσία..." Χρειάστηκε, λοιπόν, να περάσουν 17-18 χρόνια για να " γίνει το όνειρο πραγματικότητα."
Ρωσική "ένεση" στον ελληνικό τουρισμό


Η Ελλάδα έχει την προτίμηση των ρώσων, φέτος, με πρωτιά ανάμεσα στις ευρωπαικές χώρες. Φωτογράφος: Ντμίτρι Κίκοτ
Θυμηθήκαμε τη φράση του παλιού υπουργού μόλις έγιναν γνωστά τα
στοιχεία για την έκδοση βίζας απο το ελληνικό προξενείο της Μόσχας.
Μέχρι 31 Αυγούστου, δηλ. το οκτάμηνο του 2012, μόνο το προξενείο στη ρωσική πρωτεύουσα, προσέγγισε το " πεντακοσάρι" στην έκδοση θεωρήσεων, σε ρώσους πολίτες.( 495.312).Το νούμερο αυτό είναι κατά 29, 2% αυξημένο σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό. Για όσους μετράνε αφίξεις στην Ελλάδα, και οι αφίξεις είναι που απεικονίζουνν πιστά την πραγματικότητα, αυτές δίνουν ένα ποσοστό γύρω στο 27%, αύξηση σε σχέση με το 2011, συνολικά απο τη Ρωσία. Οι ρώσοι επισκέπτες, αιμοδότες της καταρρέουσας ελληνικής οικονομίας, υπολογίζεται να ξεπεράσουν, φέτος τις 750 χιλ.Μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου, οι πτήσεις προς όλους τους ελληνικούς προορισμούς, Κρήτη, Χαλκιδική, Ρόδο, Κώ, Πελοπόνησο, Κέρκυρα, Ζάκυνθο, είναι γεμάτες.
Τα τελευταία 2-3 χρόνια η τουριστική κίνηση απο το σύνολο των ρωσικών πόλεων που υπάρχουν απ΄ευθείας πτήσεις προς ελληνικούς προορισμούς, είναι σταθερά αυξητική. (Μόσχα, Αγία Πετρούπολη, Αικατερίνμπούργκ, Σαμάρα, Νίζνι Νόβγκοροντ, Καζάν, Νοβοσιμπίρσκ, Μινβόντι, κ.α...)
Ποιό εντυπωσιακή είναι η φετεινή αύξηση απο την Ουκρανία, η οποία ωστόσο, ξεκινά απο πολύ χαμηλά νούμερα για τη μεγάλη αυτή χώρα, με πληθυσμό 45 εκ. Σημαντικά νούμερα, που αξίζουν ανάλυσης και προσοχής των ελληνικών αρχών, για τη βελτίωση των συνθηκών έκδοσης θεωρήσεων, δίνουν τα τελευταία χρόνια και το Καζαχστάν, Ουζμπεκιστάν, Αζερμπαιτζάν, Λευκορωσία...
Σύμφωνα με στοιχεία του  Συλλόγου Τουριστικών γραφείων της Ρωσίας, (Α.Τ.Ο.Ρ.), μόνο τους τρείς θερινούς μήνες, πέντε εκ. ρώσοι έφυγαν για διακοπές σε άλλες χώρες, ποσοστό κατά 23-25% υψηλότερο σε σχέση με πέρσι.Το κυριότερο στοιχείο είναι ότι η Ελλάδα, φέτος, ανήλθε στην τρίτη θέση σε ρωσική επισκεψιμότητα, με πάντα πρώτη την Τουρκία, και δεύτερη, παρά την πολιτική αστάθεια, την Αίγυπτο. Η Ελλάδα έχει την προτίμηση των ρώσων, φέτος, με πρωτιά ανάμεσα στις ευρωπαικές χώρες.
Η εκπρόσωπος του ΑΤΟΡ, Μάγια Λομίτζε, εξηγεί πως η Ελλάδα αποδείχτηκε αυτή τη χρονιά μια όαση ησυχίας και ασφάλειας για τους επισκέπτες, πράγμα πολύ σημαντικό στο γενικά ανήσυχο κόσμο που ζούμε.Κατά τη ρωσίδα τουριστική αξιωματούχο, το 2012 ήταν χρονιά όπου ο ρώσος τουρίστας έκανε στροφή προς τους ευρωπαικούς προορισμούς με σημαντικές αυξήσεις, πέρα απο την Ελλάδα, την Ισπανία την Ιταλία, τη Βουλγαρία, την Κροατία...Η Τουρκία είχε φέτος μια μείωση απο τη Ρωσία, πάνω απο 1%, γεγονός πολύ σημαντικό αν υπολογίσει κανείς πως μόλις πριν απο ένα χρόνο η Αγκυρα με ιδιαίτερα διαφημιστικό τρόπο, ανακοίνωσε την απάλειψη βίζας με τη Ρωσία, και ως εκ τούτου ευελπιστούσε φέτος σε μια ρωσική τουριστική πλυμμηρίδα.
Οι τάσεις που φαίνεται πως κυριαρχούν στη ρωσική αγορά, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της οποίας συνεχώς βελτιώνει τα εισoδήματά του, είναι "διακοπές με ποιότητα και ασφάλεια". Σε αυτά τα στοιχεία, που οι ρώσοι εκτιμούν ότι μπορούν να τα βρούν πρωτίστως στον ευρωπαικό χώρο, πρέπει να προστεθεί και το μέγα θέμα  κατάργησης της βίζας.Ενα θέμα που η Μόσχα κρατά ψηλά στην ατζέντα του διαλόγου με την ΕΕ.Ολο και περισσότερα στοιχεία δείχνουν πως η συμφωνία Σένγκεν, όσον αφορά τουλάχιστον τη Ρωσία-και όχι μόνο-αποτελεί αναχρονισμό.Πόσω μάλλον που σε συνθήκες κρίσης, τις οποίες βιώνουν πιο έντονα οι νότιες, "τουριστικές χώρες" της Ευρώπης, το θέμα της βίζας φαντάζει σαν " θηλειά" στο λαιμό των οικονομιών τους, που εμποδίζονται να προσελκύσουν ελεύθερα τους επιθυμούντες, να τις επισκεφθούν, πολίτες απο τη Ρωσία.
 Εν κατακλείδι, για την Ελλάδα, "το ξανθόν γένος" είναι αυτό που δίνει μια ανάσα στον ελληνικό τουρισμό.Υπάρχουν και άλλοι τομείς που θα μπορούσε να μεταφερθεί η "ανάσα" απο τη Ρωσία. Μόνο που προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει και η άλλη πλευρά να διανύσει το δικό της τμήμα του δρόμου.Η νέα ελληνική κυβέρνηση βαδίζει αισίως, προς τη συμπλήρωση των πρώτων 100 ημερών, ( σε αυτό το διάστημα έβγαλαν βίζα για την Ελλάδα, πάνω απο 300 χιλ. Ρώσοι), αλλά προς Κρεμλίνο μεριά "ούτε φωνή ούτε ακρόαση"!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου