Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

Στο στόχαστρο της Τρόικα πλήρης κατάργηση αφορολογήτου και φοροαπαλλαγών


 Τη δοκιμασμένη συνταγή των σκληρών φοροεισπρακτικών μέτρων επιστρατεύει πλέον το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για να καλύψει τα «κενά» του πακέτου των δημοσιονομικών μέτρων της περιόδου 2013-2014 και να πείσει την Τρόικα ότι μπορεί να εφαρμόσει δημοσιονομικές παρεμβάσεις συνολικού ύψους άνω των 17 δισ. ευρώ, μέσω περικοπών ύψους τουλάχιστον 13,5 δισ. ευρώ στις δημόσιες δαπάνες και μέσω νέων αυξήσεων σε άμεσους και έμμεσους φόρους για την είσπραξη πρόσθετων εσόδων ύψους 3,5 δισ. ευρώ! Αφαιρουμένων των δυσμενών επιπτώσεων που θα έχουν τα μέτρα αυτά στην οικονομία (απώλειες σημαντικού ύψους φορολογικών εσόδων και ασφαλιστικών εισφορών λόγω της περαιτέρω συρρίκνωσης των εισοδημάτων, της ιδιωτικής κατανάλωσης και της οικονομικής
δραστηριότητας, καθώς και πρόσθετες δαπάνες για την καταβολή κοινωνικών επιδομάτων λόγω της περαιτέρω αύξησης της ανεργίας), το καθαρό ποσό εξοικονόμησης το οποίο εκτιμάται ότι θα προκύψει ανέρχεται σε 13,5-14 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 11,8 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τις περικοπές των δαπανών και 1,7-2,2 δισ. ευρώ από την αύξηση των εσόδων.
Στο πλαίσιο αυτό, είναι πλέον πολύ πιθανό να καταργηθούν πλήρως το βασικό αφορολόγητο όριο εισοδήματος των 5.000 ευρώ, τα πρόσθετα αφορολόγητα όρια για τα προστατευόμενα τέκνα και όλες οι άλλες φοροαπαλλαγές που ισχύουν για τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων. Συνέπεια των μέτρων αυτών θα είναι να φορολογηθούν για πρώτη φορά οι χαμηλοί μισθοί και οι χαμηλές συντάξεις κάτω των 360 ευρώ το μήνα, να εκτιναχθούν εκ νέου στα ύψη οι κρατήσεις φόρου εισοδήματος από τους μισθούς και τις συντάξεις άνω των 360 ευρώ το μήνα και, γενικότερα, να αυξηθούν περαιτέρω οι φορολογικές επιβαρύνσεις στα εισοδήματα όλων των φυσικών προσώπων.
Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι έχουν συμφωνηθεί μέτρα από τα οποία εκτιμάται ότι θα διασφαλιστεί καθαρή εξοικονόμηση ύψους 7,5 δισ. ευρώ και απομένει πλέον να οριστικοποιηθεί η συμφωνία για τα υπόλοιπα 6 δισ. ευρώ.
Οι μαραθώνιες διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν και ο στόχος των δύο πλευρών είναι η οριστικοποίηση των δημοσιονομικών μέτρων της διετίας 2013-2014 και η σύνταξη της έκθεσης των ελεγκτών της Τριμερούς να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό, ώστε να εκταμιευθεί η δόση των 31,5 δισ. ευρώ πριν από τον Νοέμβριο.
Πέραν των καταργήσεων των αφορολόγητων ορίων και των φοροαπαλλαγών, στα μέτρα που φαίνεται να συμφωνούν το οικονομικό επιτελείο και η Τρόικα περιλαμβάνονται:
-Οι καταργήσεις των επιδομάτων εορτών και αδείας των εργαζομένων στο στενό δημόσιο τομέα και όλων των συνταξιούχων.
-Η επιβολή κλιμακωτών μειώσεων στο άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων που υπερβαίνει ένα συγκεκριμένο όριο κάθε μήνα.
-Οι περικοπές στις εφάπαξ παροχές δεκάδων ασφαλιστικών ταμείων.
-Η αύξηση του ελάχιστου ορίου ετών ασφάλισης για την κατοχύρωση του δικαιώματος λήψης της κατώτατης σύνταξης από τα 15 στα 20 ή στα 21 έτη.
-Η αύξηση του ορίου ηλικίας για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ από τα 60 στα 65 έτη.
-Η αύξηση του βασικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη.
-Η επιβολή νέων περικοπών στις αποδοχές των πολιτικών υπαλλήλων του Δημοσίου.
-Η κατάργηση των μισθολογικών προαγωγών για τους ενστόλους.
-Οι περικοπές στις αποδοχές όλων των δημόσιων λειτουργών που υπάγονται στα ειδικά μισθολόγια (στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών, πυροσβεστών, δικαστικών, ιατρών του ΕΣΥ, πανεπιστημιακών, καθηγητών ΤΕΙ, διπλωματών κ.ά.).
-Η επιβολή νέων περικοπών στις αποδοχές των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ.
-Η επιβολή αυξήσεων 25% στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών και των σιδηροδρόμων.
(Από τον “Τύπο της Κυριακής”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου