Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Το πέρασμα από τη Συρία στην Ελλάδα Από τη χώρα μας ψάχνουν άσυλο για τη Β. Ευρώπη



Μία ακόμα επώδυνη πτυχή της συριακής κρίσης, που αφορά άμεσα την Ευρώπη και ιδιαίτερα τη χώρα μας, δημοσιοποίησε χθες η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες: περισσότεροι από 100.000 πρόσφυγες εγκατέλειψαν τη Συρία μόνο μέσα στον Αύγουστο, τον φονικότερο μήνα του πολέμου - ο αριθμός είναι κατά τι υψηλότερος από εκείνον των Σύρων που είχαν τραπεί από φόβο σε φυγή και τους 16 προηγούμενους μήνες.
Για όλους αυτούς τους ανθρώπους η πρώτη πράξη της προσφυγιάς γράφεται στην Ιορδανία, στο Ιράκ, στον Λίβανο, κυρίως όμως στην Τουρκία. Και από την Τουρκία, οι πιο αποφασισμένοι, και πιο εύποροι βέβαια, επιδιώκουν το δύσκολο πέρασμα στην Ευρώπη, κατά κύριο λόγο στην Ελλάδα - με απώτερο στόχο για τους περισσότερους τη χορήγηση ασύλου σε κάποια βορειότερη ευρωπαϊκή χώρα.
Υπάρχουν οι αριθμοί. Στην Τουρκία, που διατηρεί ανοιχτά τα σύνορά της με τη Συρία, βρίσκονται ήδη σήμερα 80.000 σύροι πρόσφυγες• 8.000 ακόμη περιμένουν να καταγραφούν στα σύνορα. Αλλοι 77.000 έχουν καταφύγει στην Ιορδανία, 59.000 τουλάχιστον βρίσκονται στον Λίβανο και 18.700 στο Ιράκ - και αυτοί είναι μόνο οι «επίσημοι» πρόσφυγες. Σύμφωνα με τη Frontex, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2011, χωρίς δηλαδή να περιλαμβάνεται στα στοιχεία η μαζική έξοδος του Αυγούστου, ο αριθμός των Σύρων που συνελήφθησαν ενόσω προσπαθούσαν να εισέλθουν παράνομα από την Τουρκία στην Ελλάδα δωδεκαπλασιάστηκε: συνολικά εντοπίστηκαν 2.400 Σύροι. Με βάση τα στοιχεία της Eurostat, πάντως, αποδεικνύεται ότι ο αριθμός αυτών που κατάφεραν να διαβούν τον Ρουβίκωνα και να περάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος ήταν πολύ υψηλότερος: από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2012 αιτήθηκαν άσυλο σε διάφορες χώρες-μέλη της ΕΕ 12.325 Σύροι.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΛΙ. Πίσω από τους αριθμούς, όμως, υπάρχουν πάντα άνθρωποι. Οπως ο 24χρονος Αλί Τζαμάλ. Ο αδελφός του ήταν ανάμεσα σε μια ομάδα στρατιωτών του συριακού κυβερνητικού στρατού που εκτελέστηκαν τον Μάρτιο, όταν επεχείρησαν να λιποτακτήσουν για να ενταχθούν στις τάξεις των ανταρτών. Τότε ήταν που αποφάσισε να φύγει. «Είμαι καταζητούμενος στη Συρία. Δεν θέλω να πολεμήσω ούτε να σκοτώσω ανθρώπους. Θέλω να σπουδάσω. Θέλω να ζήσω μια φυσιολογική ζωή», λέει. Πέρασε δύο ημέρες στα βουνά της Βορειοδυτικής Συρίας, πασχίζοντας να αποφύγει βόμβες και μπλόκα, μέχρι να φτάσει στη σχετική ασφάλεια της Τουρκίας. Εμεινε εκεί 25 ημέρες. Και έπειτα πέρασε στην Ελλάδα. Πολλές λεπτομέρειες για το τι και το πώς δεν δίνει, λέει μόνο πως ήταν δύσκολο, κατάφερε πάντως να φτάσει στη Σουηδία, ένας από τους 17.000 Σύρους που αναμένει για εφέτος και για του χρόνου η χώρα. Διαμένει προσωρινά σε έναν ξενώνα για τουρίστες κοντά στο Κοπίνγκεμπρο. Εκεί βρίσκεται και ο Τζαμάα, που εγκατέλειψε τη Συρία μαζί με τη σύζυγο και τα παιδιά του αφού πρώτα ξυλοκοπήθηκε, με δεμένα τα χέρια, από τις δυνάμεις του Μπασάρ αλ Ασαντ.
Ο πατέρας του τους οδήγησε στα βουνά, από εκεί πέρασαν πεζή στην Τουρκία. Ο Τζαμάα ήταν ευκατάστατος, μηχανικός πλοίων στην πατρίδα του, πλήρωσε λοιπόν 8.000 ευρώ για να νοικιάσει ένα τροχόσπιτο και έναν οδηγό ώστε να τους περάσει στην Ευρώπη. Το ταξίδι διήρκεσε τρεις ημέρες, ο Τζαμάα δεν ξέρει (ή δεν λέει) από πού ακριβώς πέρασαν, ήταν κρυμμένος μαζί με την οικογένειά του στο πίσω μέρος, μαζί με ένα κουτί που περιείχε ψωμί, τυρί και γιαούρτι. «Δεν σταματούν τα τροχόσπιτα», δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερ από τη Σουηδία. «Σκέφτονται, "τουρίστες". Ημασταν πίσω και δεν μπορούσαμε να δούμε τίποτα. Ισως να ήταν η Βουλγαρία, ίσως η Ουγγαρία. Χρειάστηκε πολύς χρόνος για να περάσουμε τη Γερμανία». 
 Επιμέλεια Κίττυ Ξενάκη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου