Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Εξετάζουν αύξηση αφορολόγητου για μισθωτούς - συνταξιούχους

Την αύξηση του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς και συνταξιούχους και τέσσερα φορολογικά κλιμάκια, την κατάργηση των φοροαπαλλαγών και κίνητρα για να ζητούν αποδείξεις από συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελμάτων σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της εφημερίδας "Η Καθημερινή", το αφορολόγητο όριο για μισθωτούς και συνταξιούχους θα ανέλθει στα 7.000 ευρώ από 5.000 ευρώ που είναι σήμερα, ενώ η διάρθρωση των κλιμακίων αναμένεται να οδηγήσει σε ελάφρυνση των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων.

Σήμερα τα φορολογικά κλιμάκια είναι οκτώ και εξετάζεται να μειωθούν στα τέσσερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ένα από τα σενάρια που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει τα εξής:

1. Νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος:

* 7.000 ευρώ αφορολόγητο όριο

* 7.001 έως 25.000 συντελεστής 15%

* 25.001 έως 50.000 συντελεστής 30%

* άνω των 50.000 ευρώ συντελεστής 50%

Με βάση τα παραπάνω, ένας φορολογούμενος με εισόδημα 16.000 ευρώ θα καταβάλλει στην εφορία το ποσό των 1.350 ευρώ.

Με την ισχύουσα κλίμακα ο φόρος ανέρχεται στα 1.420 ευρώ. Άλλος φορολογούμενος με εισόδημα 40.000 ευρώ σήμερα πληρώνει φόρο ύψους 8.820 ευρώ, ενώ με την παραπάνω κλίμακα θα πληρώσει 7.200 ευρώ.

Ωστόσο, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στις αρχές Οκτωβρίου.

2. Φοροαπαλλαγές. Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η κατάργηση - μείωση φοροαπαλλαγών. Εφόσον υιοθετηθούν οι προτάσεις του ΔΝΤ το όφελος για τον προϋπολογισμό θα φτάσει στα 700 εκατ. ευρώ.

* Κατάργηση ή μείωση απαλλαγών που σχετίζονται με την υγεία.

* Κατάργηση ή μείωση αφορολόγητων ορίων που ισχύουν για τις οικογένειες με παιδιά. Το κόστος ανέρχεται στα 438 εκατ. ευρώ και το απολαμβάνουν 1,4 εκατ. φορολογούμενοι.

* Κατάργηση ή έκπτωση τόκων από την χορήγηση στεγαστικού δανείου.

* Για τις φοροαπαλλαγές που χορηγούνται σε ανάπηρους με ποσοστό αναπηρίας άνω των 67%, στα θύματα πολέμου, στους τυφλούς και στους νεφροπαθείς, προτείνεται η κατάργησή τους και η θέσπιση άλλου είδους εκπτώσεων μικρότερου δημοσιονομικού κόστους.

* Κατάργηση των εκπτώσεων για δωρεές σε πολιτιστικά ιδρύματα.

3. Κίνητρα για αποδείξεις. Σχεδιάζεται η έκπτωση έως και 100% από το φορολογητέο εισόδημα των δαπανών που κάνουν οι φορολογούμενοι με ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες που δηλώνουν μικρότερα εισοδήματα, τα οποία είναι κάτω από το εκάστοτε αφορολόγητο όριο.

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου