Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Σιωπή για εννέα Κύπριους αγνοουμένους του Τραχωνίου Κυθρέας

Μέλη της οικογένειας των εννέα εκτελεσθέντων κατοίκων του Τραχωνίου Κυθρέας, ανάμεσά τους και του βρέφους μερικών μόλις μηνών, που εκτελέστηκαν από τους Τούρκους στις 14 Αυγούστου 1974 αξιώνουν την άμεση ταυτοποίηση των οστών που βρέθηκαν σε περιοχή του χωριού τους για να διαπιστωθεί κατά πόσον ανήκουν στα αγαπημένα τους πρόσωπα.Μέχρι στιγμής υπάρχουν μόνο ισχυρές ενδείξεις ότι τα οστά ανήκουν στους συγκεκριμένους αγνοούμενους. Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι οι συγγενείς δεν ενημερώθηκαν επισήμως για τον εντοπισμό των οστών.
Αυτά αναφέρονται σε είδηση που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Φιλελεύθερος». Στη σχετική είδηση αναφέρονται τα ακόλουθα:

Η είδηση που δημοσίευσε χθες ο «Φ» για εντοπισμό των λειψάνων του νεαρότερου αγνοούμενου της τουρκικής εισβολής, ενός βρέφους μόλις μερικών μηνών, προκάλεσε σοκ στην κυπριακή κοινωνία, ενώ τα αποτελέσματα της τουρκικής θηριωδίας ξεπέρασαν τα όρια της Κύπρου, αφού η είδηση αναρτήθηκε στις ηλεκτρονικές εκδόσεις εντύπων στην Ελλάδα και αλλού. Μέλη της οικογένειας των εννέα εκτελεσθέντων, που εντοπίστηκαν στο Τραχώνι, αξιώνουν «εδώ και τώρα» την ταυτοποίηση των λειψάνων, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσον ανήκουν όντως στα προσφιλή τους πρόσωπα. Η χθεσινή δημοσίευση της σχετικής είδησης έφερε στον επιφάνεια και το θέμα της ενημέρωσης των συγγενών από τους αρμοδίους, έστω και ανεπίσημα.

Αν και δεν διενεργήθηκαν ακόμη εξετάσεις DNA, η περίπτωση είναι τέτοια που οδηγούσε με μεγάλη ασφάλεια στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για τα εννέα άτομα από το Τραχώνι που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των αγνοουμένων και ανήκουν σε δύο οικογένειες, συγγενικές μεταξύ τους. Συγκεκριμένα, από την ευρύτερη περιοχή δεν υπήρχε άλλη περίπτωση να αγνοούνται εννέα άτομα. Παράλληλα, κατά την εκταφή βρέθηκε λείψανο, που ήταν ξεκάθαρο ότι επρόκειτο για βρέφος. Βρέθηκε επίσης λείψανο ατόμου ηλικίας περίπου έντεκα ετών, που παρέπεμπε στην εντεκάχρονη αγνοούμενη. Το ίδιο ισχύει και με τα υπόλοιπα λείψανα που εντοπίστηκαν. Παράλληλα, και οι εννέα αγνοούμενοι είχαν θεαθεί μαζί πριν εξαφανιστούν. Παρόλα αυτά, οι συγγενείς κρατήθηκαν στο σκοτάδι και ενημερώθηκαν για τον εντοπισμό των λειψάνων από την εφημερίδα μας. Στις αντιδράσεις συγγενών, κάποιοι των αρμοδίων τους παρέπεμψαν στην εφημερίδα, η οποία, όπως υπέδειξαν, δεν έπρεπε να δημοσιεύσει τη συγκεκριμένη είδηση.

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που ο «Φ» δεν δημοσίευε την είδηση, οι συγγενείς θα ενημερώνονταν σε μερικά χρόνια για τον εντοπισμό των λειψάνων των συγγενών τους, με βάση την πρακτική που ακολουθείται μέχρι σήμερα. Δηλαδή, βρέθηκαν τα οστά που όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία ανήκουν στους δικούς τους και δεν βρέθηκε ένας άνθρωπος να τους ενημερώσει, έστω και ανεπίσημα, να τους πει τουλάχιστον ότι υποψιάζονται ότι είναι αυτοί. Με δεδομένο ότι εντοπίστηκαν πριν από μήνες και όχι τόσο πρόσφατα, δημοσιεύσαμε την είδηση θεωρώντας αδιανόητο να είχαν αφήσει την οικογένεια στο σκοτάδι. Κι όμως αυτό έγινε! «Τώρα που δημοσιεύθηκε το θέμα, δεν μπορούμε να ζούμε άλλο με την αγωνία», ανέφερε συγγενής των αγνοουμένων.
http://www.ekirikas.com/article/106816

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου