Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

Εξαιρετικής γεωπολιτικής και οικονομικής σημασίας αποφάσεις «Ναι» Ισραήλ για φυσικό αέριο με αγωγούς προς Κύπρο

Οι αποφάσεις αν και χρήζουν επικύρωσης από το Υπουργικό Συμβούλιο της χώρας, θεωρούνται πλέον ως δεδομένες.
Οι αποφάσεις αν και χρήζουν επικύρωσης από το Υπουργικό Συμβούλιο της χώρας, θεωρούνται πλέον ως δεδομένες.
Λευκωσία: Εξαιρετικής γεωπολιτικής και οικονομικής σημασίας αποφάσεις υπέρ της Κύπρου, πήρε χθες το Ισραήλ, που αποφάσισε ότι τα μεγάλα κοιτάσματα και όσα βρίσκονται κοντά στη γραμμή της Αποκλειστικής Ζώνης της Κύπρου, θα μπορούν ή θα πρέπει να φτιάξουν αγωγούς που θα οδηγούν και προς την Κύπρο.

Οι αποφάσεις της ειδικής κρατικής ομάδας τεχνοκρατών , γνωστής ως «Επιτροπής Τζεμάχ» (Τζεμάχ είναι ο ομόλογος του Σ. Κασίνη, διευθυντής ενέργειας του Ισραήλ) που δημοσιεύτηκαν χθες και επίσημα με τρία διαφορετικά έγγραφα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Ενέργειας του Ισραήλ, ανοίγουν ουσιαστικά και επίσημα τον δρόμο για συνεργασία Κύπρου - Ισραήλ στην κοινή αξιοποίηση του φυσικού αερίου της Λεβαντίνης.

Οι αποφάσεις αν και χρήζουν επικύρωσης από το Υπουργικό Συμβούλιο της χώρας, θεωρούνται πλέον ως δεδομένες.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις, κοιτάσματα στη θάλασσα του Ισραήλ, με περιεχόμενο περισσότερο από 200 δις. κ. μέτρα φυσικού αερίου (bcm) θα πρέπει να εξάγουν το 50% του περιεχομένου τους. Κοιτάσματα με 100 - 200 bcm μπορούν να εξάγουν το 60% του περιεχομένου τους και κοιτάσματα από 25 -100 bcm το 75%.

Οι υπόλοιπες ποσότητες επαρκούν για την ενεργειακή ασφάλεια του Ισραήλ τουλάχιστον μέχρι το 2040, αλλά ταυτόχρονα αυτό σημαίνει ότι τα τεράστια κοιτάσματα του Ταμάρ και κυρίως το Λεβιάθαν, μπορούν να εξάγουν τεράστιες ποσότητες και μέσω Κύπρου.

€300 ΕΚΑΤ. ΤΟ 2013
Ο υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας, Νεοκλής Συλικιώτης, επιβεβαιώνοντας χθες στο Γ’ Πρόγραμμα του ΡΙΚ δημοσίευμα του «Φ» για το λεπτομερές τεκμηριωμένο έγγραφο που έστειλε προς την Τρόικα, για τα αναμενόμενα άμεσα έσοδα από τα κοιτάσματα, υπέδειξε πως το 2013 αναμένεται να εισρεύσουν στα ταμεία της Κ.Δ. 300 εκατ. ευρώ με την υπογραφή των συμβολαίων με τις κοινοπραξίες, που θα επιλεγούν για νέες έρευνες προς εντοπισμό υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Η αξιολόγηση των αιτήσεων έχει ολοκληρωθεί και από τους Γάλλους συμβούλους της Beicyp, ενώ εντός του Σεπτεμβρίου αναμένεται και η ολοκλήρωση της εξέτασης των οικονομικών δεδομένων των εταιρειών από το Γενικό Λογιστήριο. Ο κ. Συλικιώτης σχολιάζοντας και χθεσινό δημοσίευμα του «Φ», ανέφερε ότι έλαβε θετική απάντηση από τους ομολόγους του τού Ισραήλ και της Ελλάδας για συνάντηση εντός Σεπτεμβρίου για το θέμα των εξαγωγών φυσικού αερίου σε χώρες της Ευρώπης.
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου