Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Συνέντευξη Κουβέλη στον ΤτΚ: Δυσάρεστα αλλά αναγκαία τα μέτρα για την παραμονή στο ευρώ


Κλειστά κρατά τα χαρτιά του ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ., Φώτης Κουβέλης, σχετικά με τις προθέσεις του, αν τελικά υιοθετηθεί η σκληρή εκδοχή των μέτρων. Πάντως, ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ., με συνέντευξή του στον Τύπο της Κυριακής, υπογραμμίζει την προσήλωσή του στην παραμονή της χώρας στο ευρώ, ενώ καλεί όσους βουλευτές τυχόν διαφωνούν με τα μέτρα «να επαναπροσδιορίσουν οι ίδιοι τη σχέση τους με το κόμμα». Επίσης, ο Φώτης Κουβέλης παραδέχεται ότι «υπάρχουν αποκλίσεις σε επιμέρους θέματα από την προγραμματική συμφωνία, ενώ στέλνει μηνύματα στο Μαξίμου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πρόκειται για μια συγκυβέρνηση και όχι για μια μονοκομματική κυβέρνηση».


- Η Τρόικα εμφανίζει σκληρό πρόσωπο και φαίνεται να απορρίπτει τα ισοδύναμα μέτρα. Κύριε πρόεδρε, αν δεν εισακουσθεί καμία από τις προτάσεις σας και εισαχθεί προς ψήφιση η σκληρή εκδοχή των μέτρων (απολύσεις στο Δημόσιο, αύξηση ορίου ηλικίας κ.ά.), υπάρχει περίπτωση να καταψηφίσετε τα μέτρα;

ΑΠ.: Την ώρα που δίνουμε τη μάχη της διαπραγμάτευσης θα ήταν τουλάχιστον λάθος να λέμε τι θα κάνουμε αν δεν συμβεί το ένα ή το άλλο. Από τη δική μας πλευρά θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια ώστε να γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις μας, που είναι γνωστές.


- Εδώ και καιρό εσείς προσωπικά, αλλά και στελέχη της ΔΗΜ.ΑΡ., διαβεβαιώνατε ότι αφ’ ης στιγμής έχετε επιλέξει στάση ευθύνης δεν θα ρίξετε την κυβέρνηση. Ομως, τα τελευταία 24ωρα, διαμηνύετε ότι «η ΔΗΜ.ΑΡ. δεν είναι δεδομένη». Ούτε η στήριξή σας στην κυβέρνηση είναι δεδομένη, κ. πρόεδρε;

ΑΠ.: Δεδομένη είναι η πολιτική μας επιλογή να βγει η χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια. Προϋπόθεση για να επιτευχθούν αυτά είναι να διατηρηθεί η συνοχή της κυβέρνησης και να παραμείνει η χώρα στο ευρώ. Εμείς για αυτά παλεύουμε και για αυτά θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε.

-Εκτός της παραμονής της χώρας στο ευρώ, ποιες άλλες «κόκκινες γραμμές» έχει η ΔΗΜ.ΑΡ.;

ΑΠ.: Τη σωτηρία της χώρας και της κοινωνίας, η οποία περνάει μέσα από την παραμονή μας στο ευρώ και την ευρωζώνη. Οι θέσεις μας και οι προτάσεις μας είναι γνωστές και έχουν δημόσια κατατεθεί.



- Τουλάχιστον δύο βουλευτές σας, οι κ.κ. Βουδούρης και Μιχελογιαννάκης, έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θα καταψηφίσουν όσα μέτρα εκφεύγουν της προγραμματικής συμφωνίας. Ωστόσο, στο καταστατικό της ΔΗΜ.ΑΡ. δεν υπάρχει η έννοια των διαγραφών. Μπορεί, λοιπόν, κάποιος βουλευτής να καταψηφίσει και να παραμείνει βουλευτής της ΔΗΜ.ΑΡ.;

ΑΠ.: Ας μη σπεύδουμε να προδικάσουμε τη στάση των βουλευτών της ΔΗΜ.ΑΡ. Από κει και πέρα εμείς ούτε διαγράφουμε ούτε λέμε ότι κάποιος βουλευτής με την ψήφο του «έθεσε εαυτόν εκτός κόμματος». Είναι θέμα του κάθε βουλευτή αν διαφωνεί με μια κορυφαία επιλογή του κόμματος, ο ίδιος να επαναπροσδιορίσει τη σχέση του με το κόμμα.

- Πώς, αλήθεια, θα ψηφίσουν σκληρά μέτρα οι βουλευτές σας χωρίς την «απειλή» της κομματικής πειθαρχίας;

ΑΠ.: Σε κανέναν δεν αρέσουν τα μέτρα αυτά. Ωστόσο όλοι μας ξέρουμε ότι χωρίς το πακέτο των μέτρων η χώρα δεν θα λάβει τα 31,5 δισ. ευρώ και θα τεθεί σε κίνδυνο η παραμονή μας στο ευρώ. Κάτι τέτοιο θα σημαίνει χάος και χρεοκοπία, με το «κόστος» να είναι ακόμα μεγαλύτερο για τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα.

- Φαντάζομαι, κύριε πρόεδρε, ότι δεν αμφιβάλλετε πως τα σχεδιαζόμενα μέτρα θα εντείνουν την ύφεση. Κατόπιν τούτου, βλέπετε φως στο τούνελ της οικονομίας και της κοινωνίας;
 
ΑΠ.: Βλέπετε το ποτήρι μισοάδειο. Διασφαλίζοντας την παραμονή στο ευρώ, σε συνδυασμό με την αναπτυξιακή πολιτική που θα φέρει και χρήματα στην αγορά, και εξασφαλίζοντας την επιμήκυνση της δημοσιονομικής πολιτικής και τις αλλαγές στους επαχθείς όρους του Μνημονίου, θα πετύχουμε την αναθέρμανση της οικονομίας, τη μείωση της ανεργίας και τον περιορισμό της ύφεσης.

- Εχει ανοίξει η συζήτηση για ανασχηματισμό αμέσως μετά την ψήφιση και τη λήψη των μέτρων. Εσείς έχετε βαθμολογήσει υπουργούς «κάτω από τη βάση»;

ΑΠ.: Είναι πολύ νωρίς να κριθεί η απόδοση των υπουργών και βεβαίως το μόνο που δεν χρειάζεται η κυβέρνηση στην παρούσα φάση είναι η συζήτηση για την αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος.

- Υπάρχουν σενάρια που θέλουν εσάς και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να αναλαμβάνετε θέσεις αντιπροέδρων στην κυβέρνηση μετά τα μέτρα και την εκταμίευση της δόσης. Σας ενδιαφέρει κάτι τέτοιο;

ΑΠ.: Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να πετύχει η πολιτική εξόδου της χώρας από την κρίση και να σταματήσει ο τεμαχισμός της κοινωνίας.

 

- Είστε ικανοποιημένος από τη στάση της κυβέρνησης ως προς την αντιμετώπιση των «ταγμάτων εφόδου» της Χρυσής Αυγής;

 ΑΠ.: Ο νόμος πρέπει να εφαρμοστεί. Δεν μπορεί κανένας να υποκαθιστά το κράτος. Και το κράτος πρέπει να είναι παρόν. Η ουσιαστική δημοκρατική πολιτική είναι εκείνη που ακυρώνει πράξεις και ενέργειες που θέλουν να εκφασίσουν την κοινωνία και το δημόσιο βίο της χώρας.




«Να αντιληφθούν όλοι ότι έχουμε συγκυβέρνηση και όχι μονοκομματική»

- Συμμερίζεστε τις αιτιάσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κατά του Μαξίμου για «συμπεριφορές μονοκομματικής κυβέρνησης»; Εχετε εκφράσει παράπονα και ενστάσεις στον πρωθυπουργό για τη λειτουργία της κυβέρνησης;

ΑΠ.: Είναι λογικό σε μια κυβέρνηση που στηρίζεται από τρία κόμματα να υπάρχουν προβλήματα τόσο στο συντονισμό όσο και στη λειτουργία. Το ζητούμενο είναι να αντιληφθούν όλοι ότι πρόκειται για μία συγκυβέρνηση και όχι για μια μονοκομματική κυβέρνηση. Αν το καταλάβουμε όλοι αυτό, τότε θα βοηθηθεί περισσότερο το κυβερνητικό έργο.

 
 «Η πραγματικότητα επέβαλε επιμέρους αποκλίσεις από την προγραμματική συμφωνία»
 
- Με δεδομένο ότι η προγραμματική συμφωνία έχει, κατά κοινή ομολογία, παραβιαστεί, ποιο είναι το συνεκτικό στοιχείο της κυβέρνησης; Μπορεί αυτή να πορευθεί ως τις ευρωεκλογές του 2014;

ΑΠ.: Θα σας έλεγα ότι υπάρχουν αποκλίσεις σε επιμέρους θέματα. Αυτές, όμως, δεν αποτελούν επιλογή της κυβέρνησης και πολύ περισσότερο της ΔΗΜ.ΑΡ., αλλά προκύπτουν από την ίδια την πραγματικότητα, η οποία διαρκώς μεταβάλλεται μετά τις εκλογές του Ιουνίου. Ανεξάρτητα από το πακέτο των μέτρων, είναι επιτακτική ανάγκη να δρομολογηθεί το στρατηγικό πλαίσιο ανάκαμψης της οικονομίας, με την υλοποίηση του σχεδίου ανάπτυξης της χώρας. Παράλληλα με αυτά πρέπει να προωθηθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.
Σε ό,τι αφορά στο χρόνο της κυβέρνησης, είναι αυτός που προβλέπεται από το Σύνταγμα.



ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ

Δημοσιεύεται στον Τύπο της Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου