Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Ένα σχέδιο που μπορεί να οδηγήσει σε «αναγέννηση» της ευρωζώνης,

Ένα σχέδιο που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στην ευρωπαϊκή οικονομική κρίση και να οδηγήσει σε «αναγέννηση» της ευρωζώνης, αποκαλύπτουν οι Financial Times. Πρόκειται για το λεγόμενο σχέδιο Μπαρόζο το οποίο λέγεται ότι θα συζητηθεί μέχρι το τέλος του έτους και μπορεί να υλοποιηθεί από τις αρχές του 2013.

Είναι ένα σχέδιο το οποίο καθιστά κυρίαρχη την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και απομονώνει τις ακραίες και άκρως αντιευρωπαϊκές δυνάμεις, κυρίως στη Γερμανία, οι οποίες αποκτούν οντότητα κυρίως μέσω της Αγκελας Μέρκελ.
Η βάση του σχεδίου προβλέπει τον έλεγχο από την ΕΚΤ των περίπου 6.000 ευρωπαϊκών τραπεζών. Σύμφωνα με το σχέδιο, η ανώτατη εξουσία θα μεταβιβαστεί σε ένα νέο «ελεγκτικό συμβούλιο» της ΕΚΤ που θα είναι ξεχωριστό από το υπάρχον διοικητικό της συμβούλιο. Ένα συμβούλιο θα
απαρτίζεται από 23 μέλη: έναν εκπρόσωπο από κάθε κράτος-μέλος της ευρωζώνης, κι επιπλέον έξι ανεξάρτητα μέλη, τον πρόεδρο και έναν αντιπρόεδρο.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μία νέα ενιαία εποπτική αρχή για τον τραπεζικό κλάδο θα ήταν η πιο σημαντική αλλαγή στην οικονομική διοίκηση της ευρωζώνης από τη δημιουργία του ενιαίου νομίσματος, δίνοντας στην ΕΕ την ομοσπονδιακή εξουσία που της έλειπε προκειμένου να αντιμετωπίσει αποφασιστικά την κρίση χρέους που μαίνεται εδώ και δύο χρόνια.
Είναι επίσης ένα βασικό αίτημα του Βερολίνου σε αντάλλαγμα για αυτό που ορισμένοι εκτιμούν ότι είναι ακόμη πιο αποτελεσματικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της κρίσης: να δοθεί η δυνατότητα στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης η δυνατότητα να στηρίζουν απευθείας τις τράπεζες. Τα πακέτα στήριξης για τον τραπεζικό κλάδο σε Ισπανία και Ιρλανδία επιβάρυναν τις εν λόγω κυβερνήσεις με τεράστια χρέη που θα είχαν εκμηδενιστεί εάν τα κεφάλαια προέρχονταν απευθείας από τους μηχανισμούς στήριξης.
Με άρθρο του στους Financial Times, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Σόιμπλε υποστηρίζει ότι είναι «κοινή λογική» να δοθεί περισσότερη εξουσία στην ΕΚΤ μόνο ως προς τις μεγάλες τράπεζες γιατί θα ήταν αδύνατο για τη Φρανκφούρτη να επιβλέπει όλους τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς. Ορισμένοι ανώτατοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ εξέφρασαν παρόμοια θέση σε συζητήσεις που έγιναν κεκλεισμένων των θυρών με αξιωματούχους των Βρυξελλών, αν και ο Mario Draghi, ο επικεφαλής της ευρωτράπεζας, είναι πιο θετικός στην άποψη της Κομισιόν.
Οι ενστάσεις της Γερμανίας προκύπτουν επίσης και από την επιθυμία της να διατηρήσει τον εθνικό της έλεγχο στις μικρότερες αλλά πολιτικά σημαντικές τοπικές αποταμιευτικές τράπεζες της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου