Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

Η Σμύρνη των Ελλήνων


Η Σμύρνη των Ελλήνων

Παρατείνεται ύστερα από την επιτυχία που σημειώνει η έκθεση «H Σμύρνη των Eλλήνων» ώς τις 16 Σεπτεμβρίου 2012 στο Eθνικό Iστορικό Mουσείο, Mέγαρο Παλαιάς Bουλής την οποία οργάνωσε η Ένωσις Σμυρναίων με τη συνεργασία της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος. (Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής, Σταδίου 13, Πλατεία Κολοκοτρώνη)

Το υλικό που παρουσιάζεται στην έκθεση προέρχεται κατά μεγάλο μέρος από τις συλλογές της Ενώσεως Σμυρναίων, και περιλαμβάνει βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά, φωτογραφίες, πορτραίτα και άλλα κειμήλια, που διασώθηκαν από τις φλόγες και την καταστροφή της Σμύρνης το 1922.

Παρουσιάζονται επίσης, τα αρχιερατικά άμφια του Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσοστόμου, αναμνηστικά του Αρχιστρατήγου Λεωνίδα Παρασκευόπουλου, ελληνικές σημαίες της στρατιωτικής διοίκησης Σμύρνης καθώς και το γραφείο του Αδαμαντίου Κοραή από τις συλλογές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου.

Με την έκθεση επιδιώκεται να παρουσιαστούν στο αθηναϊκό και στο ευρύτερο κοινό, όψεις της ελληνικής Σμύρνης, κυρίως κατά τον 19ο και τον 20ο αιώνα, έως το 1922. Μέσα από τα εκθέματα καταδεικνύονται οι υψηλότατες επιδόσεις των Ελλήνων της Σμύρνης στις επιστήμες, την παιδεία, τα γράμματα, τις τέχνες, την οικονομία, το εμπόριο, τον αθλητισμό, την κοινωνική πρόνοια και σε όλες γενικά τις δραστηριότητες που δίνουν το στίγμα μιας φιλοπρόοδης, ανεπτυγμένης και με ισχυρά εθνικά και πνευματικά ερείσματα κοινωνίας.

Τα ψήγματα αυτού του λαμπρού πολιτισμού που προβάλλονται στην έκθεση, προσφέρονται είτε για μια πρώτη γνωριμία με τη Μητρόπολη του Μικρασιατικού Ελληνισμού, είτε για εμπέδωση ήδη εγνωσμένων, είτε για βαθύτερο στοχασμό πάνω στο ιστορικό γίγνεσθαι.

Η έκθεση θα  είναι ανοιχτή για τους επισκέπτες από Τρίτη έως Κυριακή και ώρες 9:00 – 14:00.

ΠΗΓΗ - ΕΘΝΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου