Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Χαράτσι είναι και ο “ενιαίος φόρος ακινήτων”, όπως κι αν τον βαπτίσουν


Πολύς λόγος έχει γίνει τις τελευταίες ημέρες για τον ενιαίο φόρο ακινήτων ο οποίος θα ισχύσει πιθανότατα από το 2013. Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, για αντικειμενικές αξίες ακινήτων πάνω από 100.000 ευρώ οι ιδιοκτήτες θα πληρώνουν από 0,1% και κλιμακωτά θα φτάνει το 1% για μεγάλες περιουσίες.
Επίσης, στο νέο φόρο θα υπόκεινται για πρώτη φορά και όλα τα αγροτεμάχια της χώρας, ασχέτως αν δεν υπάρχει αντικειμενικό σύστημα αξιών σε όλη τη χώρα.
Όλα αυτά οι εγκέφαλοι του υπουργείου Οικονομικών προσπαθούν να τα περάσουν ως μεγάλη και δίκαιη μεταρρύθμιση. Λένε λοιπόν σε ένα επικοινωνιακό παιχνίδι που έχει στηθεί, ότι ο Ενιαίος φόρος θα ενοποιήσει τον ΕΤΑΚ, τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας και το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ. Οπότε, λένε, θα είναι πιο δίκαιος και δε θα υπάρχει χάος με τη φορολογική επιβάρυνση της ακίνητης περιουσίας.
Ωστόσο, επειδή το θέμα αφορά πάνω από 5 εκατ. Έλληνες πρέπει να ειπωθούν ορισμένες αλήθειες.
  • Κατ’ αρχάς η κυβέρνηση φιλοδοξεί να εισπράττει από το νέο φόρο περί τα 3 δισ. ευρώ, δηλαδή 2,4 δισ. που εισέπραξε πέρυσι από το χαράτσι και 600 εκατ. από τον ΦΑΠ. Κατανοητή η ανάγκη για είσπραξη εσόδων, ωστόσο, πρέπει να επισημανθεί ότι δεν είναι όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων πλούσιοι για να βαρύνονται με ένα ακόμη φόρο. Ακόμη και 100 ευρώ να είναι κάθε χρόνο, γιατί θα πρέπει να τα δίνουν;
  • Αν θυμόμαστε καλά, το χαράτσι στα ακίνητα δεν είναι ένας έκτακτος φόρος που θα πάψει να υπάρχει το 2013; Δεν επιβλήθηκε από τον Β. Βενιζέλο για να… σωθεί η Ελλάδα; Πώς λοιπόν έρχεται ένας άλλος φόρος που θα είναι μόνιμος για να αντικαταστήσει ένα έκτακτο χαράτσι;
  • Θα ήταν κατανοητός ο φόρος αν αντικαθιστούσε και τα χαράτσια που πληρώνουμε στους δήμους μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Αντίθετα, παραμένουν όλοι οι υπόλοιποι φόροι που βαρύνουν την ακίνητη περιουσία κι έρχεται ακόμη ένας για να συμπληρώσει το παζλ των χαρατσιών.
  • Μέχρι να επιβληθεί το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ, αν κάποιος είχε ένα σπίτι αξίας 150.000 ευρώ δεν πλήρωνε φόρο, ούτε ΦΑΠ, ούτε τίποτε. Τώρα θα κληθεί να πληρώσει τον Ενιαίο φόρο που αντικαθιστά το έκτακτο χαράτσι. Αυτό είναι κουτοπονηριά.
  • Τέλος, χιλιάδες Έλληνες που έχουν ένα χωράφι στα πάτρια εδάφη, και που πολλές φορές δεν ξέρουν ούτε που είναι καν, θα πρέπει να πληρώνουν ετήσιο χαράτσι. Γιατί δηλαδή να πληρώνουν για αγροτεμάχια τα οποία είναι απρόσοδα και ίσως ποτέ δε θα χρησιμοποιηθούν;
Ας μην πουλάμε λοιπόν… δικαιοσύνη με τον ενιαίο φόρο ακινήτων. Ένα ακόμη χαράτσι είναι και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου