Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

«Εύχονται την καταστροφή της χώρας»



Την ελληνική κοινωνία επιχείρησε να προετοιμάσει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας το Σάββατο από το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Γι' αυτό και τόνισε ότι πήγε στη Θεσσαλονίκη για να πει την αλήθεια, έστω και αν πληγώνει καμιά φορά.

Ο κ. Σαμαράς τόνισε παρουσιάζοντας τις δικές του θέσεις σε αυτήν την επίσκεψη-αστραπή στη ΔΕΘ.

1. Μέσα στα 11,5 δισ. των μέτρων κόβονται και εισοδήματα που δεν έπρεπε να αγγιχτούν.
Θα υπάρχουν κάποιες επώδυνες περικοπές, γιατί δεν μπορεί να γίνει αλλιώς.
2. Προσπαθούμε να μην είναι οριζόντιες και να είναι προσωρινές.
3. Προσπαθήσαμε οι περικοπές στους ενστόλους να είναι ελάχιστες. Δεν θα αγγίξουμε καθόλου τα
έξι επιδόματα επικινδυνότητας των πιο μάχιμων στρατιωτικών και αστυνομικών.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός επιχείρησε να ανάψει... φως στο τούνελ υποσχόμενος ότι αυτές είναι οι τελευταίες περικοπές τονίζοντας ότι:

Α. Για πρώτη φορά η επόμενη δόση του δανείου θα μείνει κατά 90% μέσα στην Ελλάδα.
Β. Μόλις πάρουμε τη δόση θα ολοκληρωθεί η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Θα αρχίσει να υπάρχει ρευστότητα ξανά στις επιχειρήσεις για τα αυτοχρηματοδοτούμενα έργα.
Γ. Θα επιστραφεί άμεσα το μεγαλύτερο μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες.
Δ. Προσπαθούμε να μειώσουμε τον ΦΠΑ στην εστίαση.
Ε. Μόλις η οικονομία πάρει μπροστά, θα αποκαταστήσει τις αδικίες που έχουν γίνει.

Στο στόχαστρο του κ. Σαμαρά βρέθηκε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, για τον οποίο χωρίς να τον κατονομάσει τόνισε: «Το λόμπι της δραχμής μέσα στην Ελλάδα εκφράζει όλους εκείνους που δεν θέλουν να χάσουν τα σκανδαλώδη προνόμια του παρελθόντος. Είναι οι σειρήνες του διχασμού και του λαϊκισμού, που προσπαθούν να διχάσουν τον ελληνικό λαό για να πάει μιαν ώρα αρχύτερα στην καταστροφή». Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι αυτές οι ομάδες «ήδη νοσταλγούν την Αργεντινή! Προτιμούν να είχαμε γίνει Αργεντινή! Δεν ποντάρουν μόνο στην καταστροφή της χώρας. Την εύχονται κιόλας! Δεν θα τους περάσει».

Οπως επανέλαβε ο κ. Σαμαράς, αν υποχρεωνόμασταν ξαφνικά να φύγουμε από το ευρώ θα γίνονταν πολλαπλάσιες περικοπές, οι συντάξεις δεν θα μειώνονταν απλώς αλλά θα καταργούνταν, δεν θα υπήρχαν φάρμακα και το πετρέλαιο δεν θα ακρίβαινε απλώς, αλλά θα ήταν διαθέσιμο με δελτίο.

Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε σκληρή επίθεση «στο λόμπι της δραχμής μέσα στην Ελλάδα» και για το θέμα των λαθρομεταναστών. «Ποτέ δεν μας εξήγησαν πώς θα διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή, αν δίνουμε χαρτιά νομιμότητας σε όλους τους λαθρομετανάστες, αν αφοπλίσουμε την Αστυνομία, αν μοιράζουμε χρήματα που δεν υπάρχουν ακόμα και σε όσους μπήκαν παράνομα στη χώρα» είπε και υποστήριξε ότι οι λαθρομετανάστες δεν είναι δυνατό να συνεχίσουν να εξάγουν νομίμως από την Ελλάδα συνάλλαγμα προς άλλες χώρες εκτός ευρώ.


Νίκος Ελευθερόγλου





Πυρ ομαδόν κατά Σαμαρά από την αντιπολίτευση

Σκληρές επιθέσεις εξαπέλυσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης με αφορμή την ομιλία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε στον κ. Σαμαρά, λέγοντας ότι υποτασσόμενος στις αγορές και στην κυρία Μέρκελ υλοποιεί την πιο σκληρή και αντικοινωνική πολιτική που γνώρισε η χώρα μετά τη Μεταπολίτευση, οδηγώντας τη στην πλήρη ισοπέδωση. Μάλιστα ο επικεφαλής του κόμματος Αλέξης Τσίπρας ισχυρίστηκε ότι η «άρον άρον άφιξη και αναχώρηση του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ αποτυπώνει την κοινωνική απομόνωση με την οποία είναι αντιμέτωπος ο ίδιος και η κυβέρνησή του».

Περί ελπίδας
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Χρήστος Ζώης είπε ότι «η ομιλία του πρωθυπουργού στην Εκθεση Θεσσαλονίκης ήταν μία επανάληψη των προεκλογικών του ομιλιών με μία διαφορά, ότι τώρα πια δεν υπάρχει ούτε η ελπίδα».

Οξεία ήταν και η αντίδραση της Χρυσής Αυγής, η οποία ισχυρίστηκε ότι ο Αντώνης Σαμαράς «υποσχέθηκε ότι δεν θα υπάρξουν άλλες περικοπές, θα πατάξει το παραεμπόριο και τη λαθρομετανάστευση και τα βάσανά μας θα λάβουν τέλος. Ή θεωρεί ότι ο ελληνικός λαός κοιμάται ή ο ίδιος κοιμάται και ονειρεύεται».

Τέλος, η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, αφού κάλεσε τον λαό σε κινητοποιήσεις, ισχυρίστηκε ότι «με τα μέχρι τώρα μέτρα και τα νέα που παίρνουν η κυβέρνηση και η Ε.Ε. ο λαός θα είναι στον πάτο καταδικασμένος για δεκαετίες».





«Εκανε μέσα σε μόνο τρεις ώρες αυτά που παλιά γίνονταν σε δύο μέρες»

Μπορεί η επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στην 77η ΔΕΘ να μην ξεπέρασε τις δύο ώρες, όμως χθες στη Ν.Δ. Θεσσαλονίκης τα χαμόγελα ήταν διάχυτα για τον απολογισμό της πρωθυπουργικής παρουσίας. Οι «γαλάζιοι» δήλωναν ικανοποιημένοι από τα πολιτικά μηνύματα που έστειλε ο πρωθυπουργός με τη σαββατιάτικη ομιλία του, αλλά και από το νέο στιλ εγκαινίων της ΔΕΘ, που ουσιαστικά εγκαινιάστηκε προχτές.

Η ικανοποίηση αφορούσε τόσο τη δέσμευση του κ. Σαμαρά ότι πρόκειται για τις τελευταίες περικοπές όσο και την ανακοίνωση του πρωθυπουργού να βλέπει μία φορά τον μήνα τα Επιμελητήρια και να είναι -όπως είπε- κοντά στην πιάτσα.

Υψηλόβαθμα στελέχη της Διοικούσας έκαναν λόγο για μια ουσιαστική παρουσία, καθώς, όπως υποστήριζαν, μέσα σε τρεις ώρες ο πρωθυπουργός έκανε αυτά που παλιά γίνονταν μέσα σε δύο ημέρες. Παράλληλα δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο το φετινό μοντέλο να αποτελέσει δείγμα γραφής και για το μέλλον.

Ο κ. Σαμαράς έφτασε στη Θεσσαλονίκη στις 9.30 το πρωί, πήγε στην αίθουσα «Corona» της ΔΕΘ, όπου εγκαινίασε τη φετινή διοργάνωση, και στις 12.15 είχε μπει κιόλας στο αεροπλάνο της επιστροφής για την Αθήνα. Η αίθουσα ήταν κατάμεστη από φορείς της Θεσσαλονίκης, βουλευτές, πολιτευτές, αλλά και κομματικά στελέχη και μόλις τρεις υπουργούς (Στουρνάρας, Χατζηδάκης και Καράογλου).

Κατά του ΠΑΣΟΚ
Με την ευκαιρία των εγκαινίων της ΔΕΘ έγινε την Παρασκευή το βράδυ και μια πρώτη κομματική σύσκεψη, παρουσία του υπουργού ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και του νέου γραμματέα της Ν.Δ. Μανόλη Κεφαλογιάννη.

Εκεί φάνηκαν οι εντάσεις που υπάρχουν στη βάση της Ν.Δ. για τις αλλαγές στην κρατική μηχανή, που καθυστερούν. Ιδιαίτερα έντονη είναι η κριτική εις βάρος του ΠΑΣΟΚ, που, όπως είπε ένα κομματικό στέλεχος, διοικεί σαν να αποτελεί το 8% του ελληνικού λαού. «Η κυβέρνηση πρέπει να αισθανθεί ότι υπάρχει και το 28% που απαιτεί» σημείωσε ένας άλλος ομιλητής, ενώ μια ομιλήτρια κάλεσε το κόμμα ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη να είναι πιο επιθετικό απέναντι στον Ευάγγελο Βενιζέλο. «Μην παραδίδετε άλλο τη Βόρεια Ελλάδα στο ΠΑΣΟΚ» σημείωσε χαρακτηριστικά. Ολα αυτά και ενώ αναπτύσσονται σενάρια ότι στη διανομή των αξιωματούχων της πόλης το ΠΑΣΟΚ θα έχει μεγαλύτερο μερίδιο από αυτό που του αναλογεί.

Αιχμηροί ήταν και οι επίσημοι. Ο κ. Κεφαλογιάννης σημείωσε ότι «η καταστροφική οικονομική πολιτική έχει ονοματεπώνυμο: Ανδρέας Παπανδρέου» και ο κ. Χατζηδάκης ότι «είμαστε αποφασισμένοι να πέσουμε μαχόμενοι παρά να πέσουμε γελοιοποιούμενοι. Δεν μας ενδιαφέρουν οι επόμενες εκλογές, μας ενδιαφέρουν οι επόμενες γενιές».


«Π. Μελάς»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου