Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Γάλλοι συζητούν για το Γερμανικό Χρέος στην Ελλάδα

Στο παρισινο Κανάλι  F3: «Αδύνατη η εξόφληση του χρέους της Ελλάδας»
Ανταπόκριση Γ.Κατ.                                           
Γάλλος οικονομολόγος, μέλος του παρά τω πρωθυπουργώ Συμβουλίου Αναλύσεων και Προβλέψεων, ο κ. Jacques Depla, σε δημόσια συζήτηση στο γαλλικό κανάλι F.3 υποστήριξε ότι το γερμανικό κατοχικό χρέος προς την Ελλάδα ανέρχεται σε
575 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η συζήτηση με το ερώτημα « Η Γερμανία οφείλει να εξοφλήσει το χρέος της προς την Ελλάδα ;» (έγινε το βράδυ της περασμένης Τρίτης στα πλαίσια της εβδομαδιαίας  εκπομπής του Φρεντερίκ Ταντέϊ «Απόψε ή ποτέ») ήταν σχετικά χαώδης και δεν έδωσε σαφή απάντηση στο ερώτημα.
Εκεί που συμφώνησαν όλοι οι συμμετασχόντες ήταν ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να εξοφλήσει το τεράστιο χρέος της. Οι περισσότεροι υποστήριξαν ότι θα πρέπει να βοηθηθεί.
Ο κ.Ζακ Ντεπλά επανέλαβε τη θέση που είχε προβάλει σε άρθρο του στην οικονομική εφημερίδα
«Λεζ Εκό» τον Ιούλιο του 2011 οτι η Γερμανία χρωστάει πολεμικές επανορθώσεις στην Ελλάδα ύψους
575 δισεκατομμυρίων ευρώ και εξήγησε ότι: Η γερμανική εισβολή στην Ελλάδα προκάλεσε 575.000 θύματα, το 11% του πληθυσμού. Σύμφωνα με τη διεθνή νομολογία η ζωή ενός ανθρώπου εκτιμάται μεταξύ του 1 και των2 εκατομμυρίων ευρώ. Λαμβάνοντας ως βάση
το ένα εκατομμύριο φθάνουμε στα 575 δις.
Κατά τη διάρκεια της εκπομπής μεταδόθηκαν σύντομα αποσπάσματα δηλώσεων του Μανώλη Γλέζου και του Γερμανο-Γάλλου ευρωβουλευτή των πρασίνων Κον-Μπεντί. Ο κ.Γλέζος επανέλαβε ότι η Γερμανία οφείλει να εξοφλήσει το κατοχικό χρέος της στην Ελλάδα και ο Κον-Μπεντί υποστήριξε πως το χρέος αυτό ανέρχεται σε 80 δις.
Μια Γαλλίδα συγγραφέας (όχι αρκετά διάσημη για να παραμείνει στη μνήμη) ειρωνεύθηκε το γεγονός ότι η καταχρεωμένη στη Γερμανία Ελλάδα επιχειρεί να εμφανισθεί πιστώτρια της Γερμανίας.
Η Γαλλο-Αμερικανίδα συγγραφέας και αντισυστημική αγωνίστρια
Susan George υποστήριξε οτι η Ελλάδα πρέπει να βοηθηθεί.
Ο άλλοτε σοσιαλιστής υπουργός παιδείας το 1997 και τώρα παρακοιμώμενος του Σαρκοζί Claude Allègre θεωρεί ανωμαλία ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ: «Μας είχαν πει ότι δεν μπορείτε να αφήσετε τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη έξω από την Ευρώπη.Και ιδού το αποτέλεσμα!»
Ο οικονομικός συντάκτης του καναλιού  France2 François Lenglet πιστεύει ότι η Ελλάδα θα εγκαταλείψει την Ευρωζώνη και ότι άν δεν το κάνει τότε θα πρέπει να το κάνει η Γερμανία.
Σ’ αυτό αντέδρασε ο κ. Ντεπλά λέγοντας ότι δεν πιστεύει πως η Ελλάδα θα βγεί από την Ευρωζώνη. Η Μέρκελ –είπε- θέλει να διαδεχθεί τον Μπαρόζο στην προεδρία της Κομισιόν το 2014 και θα έχει ανάγκη την ψήφο της Ελλάδας, η οποία θα μπορούσε να ασκήσει το βέτο εναντίον της.
Για το γερμανικό κατοχικό χρέος στην Ελλάδα ίσως το κλειδί ερμηνείας για την απουσία συναίνεσης στη συζήτηση έδωσε η παρατήρηση ενός προσκεκλημένου. Είπε ότι εάν η Γερμανία υποχρεωνόταν να πληρώσει το πολεμικό της χρέος ίσως τότε και η Γαλλία θα εκαλείτο να πληρώσει αποζημιώσεις στους λαούς των άλλοτε αποικιών της .
Γ.Κατ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου