Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Ιράν προς ΗΠΑ: "Μην επιτεθείτε στη Συρία.Θα αντιδράσουμε"


Ιράν προς ΗΠΑ: `Μην επιτεθείτε στη Συρία.Θα αντιδράσουμε`

Το Ιράν θα αναλάβει δράση εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες κάνουν την «ανοησία» να επιτεθούν στη Συρία, φέρεται ότι δήλωσε ένας Ιρανός αξιωματικός των ένοπλων δυνάμεων, πάντως το δημοσίευμα που περιείχε την τοποθέτησή του αυτή ανακλήθηκε λίγο αργότερα από τον ιστότοπο του πρακτορείου ειδήσεων στο οποίο μίλησε.
   Η Ισλαμική Δημοκρατία στηρίζει τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ και τις προσπάθειές του να καταστείλει την εξέγερση την οποία τόσο η Τεχεράνη όσο και η Δαμασκός θεωρούν έναν πόλεμο δι' αντιπροσώπων που έχουν εξαπολύσει το Ισραήλ και δυτικά κράτη για να επεκτείνουν την ζώνη επιρροής τους στην Μέση Ανατολή.
   «Εάν η Αμερική επιτεθεί στη Συρία, το Ιράν και οι σύμμαχοι της Συρίας θα δράσουν (. . .) θα πρόκειται για ένα φιάσκο για την Αμερική», φέρεται ότι δήλωσε ο Μοχαμάντ Αλί Ασουντί, ένας

αξιωματικός αρμόδιος για την προπαγάνδα στο επίλεκτο σώμα των Φρουρών της Επανάστασης.
   Οι δηλώσεις του Ασουντί δημοσιεύθηκαν στο Διαδίκτυο από το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ένωση Νέων Δημοσιογράφων, που πρόσκειται στην κυβέρνηση. Όμως αργότερα το κείμενο που τις περιείχε ανακλήθηκε από τον ιστότοπό του πρακτορείου. Πάντως, ανακτήθηκαν και αναδημοσιεύτηκαν από άλλους ειδησεογραφικούς ιστοτόπους, όπως η εφημερίδα Τζαμ ε Τζαμ κι ο ιστότοπος του BBC στη γλώσσα Φαρσί.
   Δεν ήταν διαθέσιμοι για σχόλια σχετικά με την τοποθέτηση αυτή του Ασουντί Ιρανοί αξιωματούχοι.
   Ο Ασουντί δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πώς προτίθεται να αντιδράσει η Τεχεράνη, όμως επισήμανε ότι οι σύμμαχοι της Συρίας θα εφαρμόσουν ένα σύμφωνο αμοιβαίας άμυνας το οποίο είχαν συνάψει στο παρελθόν.
   «Σε περίπτωση μιας Αμερικανικής ανοησίας, μιας στρατιωτικής επίθεσης από αυτή τη χώρα εναντίον της Συρίας, θα εφαρμοστεί η αμυντική συμφωνία», φέρεται ότι είπε ο Ασουντί.
   Η Δαμασκός και η Τεχεράνη είχαν συνάψει μια αμυντική συμφωνία το 2006. Δεν είναι γνωστές λεπτομέρειες για αυτήν, ούτε εάν υπήρξαν κι άλλες χώρες που την είχαν επικυρώσει.
   Το Ιράν κατηγορεί δυτικές δυνάμεις και χώρες της περιοχές ότι υποστηρίζουν κι εξοπλίζουν τους αντάρτες στη Συρία. Οι αντικαθεστωτικοί στη Συρία κατηγορούν το Ιράν ότι έχει στείλει άνδρες των Φρουρών της Επανάστασης στη χώρα για να βοηθήσει τον Άσαντ να συντρίψει την εξέγερση.
   «Με συνεργασία από το Κατάρ, την Τουρκία και την Σαουδική Αραβία, η Αμερική έχει στόχο να πλήξει τη Συρία και κάνει προετοιμασίες για την πτώση της συριακής κυβέρνησης», φέρεται ότι ανέφερε ο Ασουντί. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου