Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

ΝΑΤΟ προς Σκόπια: "Μόνο αν βρείτε λύση στο όνομα θα μπείτε στη Συμμαχία"


ΝΑΤΟ προς Σκόπια: `Μόνο αν βρείτε λύση στο όνομα θα μπείτε στη Συμμαχία`

Η συναίνεση του συνόλου των χωρών- μελών του ΝΑΤΟ αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας της Ατλαντικής Συμμαχίας Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, μετά τη συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκ. Ιβάνοφ.
   Σε δηλώσεις του, ο κ. Ράσμουσεν τόνισε ότι θέση του ΝΑΤΟ είναι η απόφαση της Συνόδου Κορυφής του Βουκουρεστίου του 2008, σύμφωνα με την οποία, η Συμμαχία δηλώνει έτοιμη να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ, μόλις εξευρεθεί κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας. «Πρόκειται για μια απόφαση, την οποία υποστήριξαν όλες οι χώρες- μέλη του ΝΑΤΟ, καθώς στον οργανισμό οι αποφάσεις λαμβάνονται με συναίνεση» υπογράμμισε, χαρακτηριστικά, ο κ. Ράσμουσεν.
   Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ είπε ότι εναπόκειται στις δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία στο πλαίσιο του ΟΗΕ και κάλεσε τις πολιτικές ηγεσίες της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης.
   Ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ κάλεσε την Ελλάδα «να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της» και να επιδείξει εποικοδομητική στάση στις συνομιλίες. Τόνισε ακόμη, ότι αναμένει από τις υπόλοιπες χώρες της Συμμαχίας να καλέσουν την Ελλάδα να σεβαστεί αυτές τις υποχρεώσεις. Ο κ. Ιβάνοφ είπε ακόμη, ότι τα τελευταία 21 χρόνια δεν έχει υπάρξει συνάντηση μεταξύ των Προέδρων των δύο χωρών και σημείωσε ότι οι τέσσερις προσκλήσεις που απηύθυνε στην ελληνική πλευρά για τη διεξαγωγή τέτοιας συνάντησης έτυχαν αρνητικής απάντησης.
   Στη συνέχεια, ο κ. Ιβάνοφ είχε συνάντηση, στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τον αρμόδιο για τη διεύρυνση επίτροπο Στέφαν Φούλε. Σε δηλώσεις του, ο κοινοτικός επίτροπος επανέλαβε ότι η περιφερειακή συνεργασία και η διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας, συμπεριλαμβανομένης της εξεύρεσης κοινά αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας, είναι ουσιώδους σημασίας. Τόνισε ακόμη, ότι η Επιτροπή υποστηρίζει τις επαφές μεταξύ των δύο πλευρών, καθώς και τις προσπάθειες που καταβάλλονται στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου