Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Στο τραπέζι του διαλόγου ξαναμπαίνουν τα εργασιακά και ο κατώτατος μισθός

Τη σύγκληση της Επιτροπής Κοινωνικού διαλόγου αποφάσισε ο υπουργός Εργασίας Ι. Βρούτσης, την οποία θα διευθύνει ο υφυπουργός Ν. Παναγιωτόπουλος και θα συμμετέχει και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Ι. Παναγόπουλο
Τη σύγκληση της Επιτροπής Κοινωνικού διαλόγου αποφάσισε ο υπουργός Εργασίας Ι. Βρούτσης, την οποία θα διευθύνει ο υφυπουργός Ν. Παναγιωτόπουλος και θα συμμετέχει και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Ι. Παναγόπουλος
Στη σύγκληση της Εθνικής Επιτροπής Κοινωνικού Διαλόγου για τα εργασιακά, τον κατώτατο μισθό και τη νέα μείωση των εργοδοτικών εισφορών, προχωρεί την ερχόμενη Δευτέρα η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. Την απόφαση πήρε ο υπουργός Ι. Βρούτσης με δεδομένες τις μνημονιακές δεσμεύσεις (οι οποίες έχουν ασφυκτικά χρονικά περιθώρια) και παρά το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στο κοινωνικό πεδίο ενόψει της ψήφισης των νέων μέτρων.
Στο τραπέζι του διαλόγου που θα διευθύνει ο υφυπουργός Ν. Παναγιωτόπουλος έχουν κληθεί να
συμμετέχουν η γ.γ του υπουργείου Άννα Στρατινάκη, ο διοικητής του ΟΑΕΔ Ηλίας Κικίλιας, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Ι. Παναγόπουλος, ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Χ. Κυριαζής, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Ασημακόπουλος, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης και ο ειδικός συνεργάτης του υπουργού Ι. Δενδρινός.
H ατζέντα
Στην ατζέντα της Εθνικής Επιτροπής Κοινωνικού Διαλόγου περιλαμβάνονται κατά σειρά:
1. Η συμφωνία για άμεσες, στοχευμένες και αποτελεσματικές δράσεις για την αντιμετώπιση της υψηλής ανεργίας. Μολονότι η κατάσταση στην αγορά εργασίας δεν μπορεί να αντιστραφεί όσο ακολουθείται περιοριστική πολιτική, αναζητούνται κίνητρα και πόροι για την ενίσχυση των προγραμμάτων απασχόλησης, ιδιαίτερα των νέων σε ηλικία όπου η ανεργία ξεπερνά το 55%.
2. Η καταπολέμηση της αδήλωτης- μαύρης εργασίας και της εκτεταμένης εισφοροδιαφυγής η οποία στερεί τα Ταμεία από έσοδα τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ ετησίως.
3. Η μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας (δηλ. των εργοδοτικών εισφορών) επιπλέον του 1,1% που ήδη ισχύει αναδρομικά από την 1η Σεπτεμβρίου σε συνέχεια της κατάργησης του ΟΕΚ και της Εργατικής Εστίας.
4. Η μείωση των διοικητικών βαρών και της γραφειοκρατίας στην αγορά εργασίας.
5. Η διατήρηση σημαντικού μέρους των κοινωνικών υπηρεσιών των καταργηθέντων Οργανισμών Εργατικής Εστίας και Κατοικίας.
6. Η αναμόρφωση του μηχανισμού με τον οποίο καθορίζεται ο κατώτατος μισθός, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου.
Τα «αγκάθια»
Στελέχη του επιτελείου του υπουργείου Εργασίας εκτιμούν ότι «υπάρχουν περιθώρια συγκλίσεων και αναζήτησης κοινά αποδεκτών λύσεων στα πέντε από τα έξι πεδία». Αυτά είναι η καταπολέμηση της ανεργίας (που έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις), ο περιορισμός της εισφοροδιαφυγής σε συνάρτηση με την απλούστευση της νομοθεσίας και τη μείωση της γραφειοκρατίας (απ' όπου υπολογίζεται να αντισταθμιστούν οι απώλειες από την παραπέρα ζητούμενη από την τρόικα μείωση, κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες, των εργοδοτικών εισφορών) και η ανασύσταση δράσεων του ΟΕΚ και της Εργατικής Εστίας «σηκώνουν» συνεννόηση.
«Αγκάθι», ωστόσο, αποτελεί ο καθορισμός διά νόμου των κατώτατων ορίων των μισθών και των ημερομισθίων «κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα» -με μεγαλύτερη εμπλοκή του κράτους και κατάργηση των τριετιών- σε μια περίοδο κατά την οποία η ΓΣΕΕ και τα συνδικάτα διεκδικούν την αποκατάσταση της αυτονομίας και της συλλογικής διαπραγμάτευσης που καταργήθηκαν με τη νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης στο καθεστώς των συλλογικών συμβάσεων και στους μισθούς της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (με την επιβολή μειώσεων 22% σε όλες τις κλίμακες και έως 32% για τους νέους σε ηλικία εργαζόμενους). Πρόσθετα «εμπόδια» στην επιδιωκόμενη συναίνεση θεωρείται βέβαιο ότι θα αποτελέσουν οι ζητούμενες από την τρόικα παρεμβάσεις στις αποζημιώσεις λόγω απόλυσης και στα ωράρια εργασίας που, σύμφωνα με πληροφορίες, παραμένουν στο τραπέζι των συζητήσεων με την κυβέρνηση.
 Του Γιώργου Γάτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου