Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Τουρκία: Τους Αρμένιους να γυρίσουν στη γη τους κάλεσε κούρδος δήμαρχος

«Τούρκοι, Κούρδοι, Πέρσες, Αραβες πρέπει να μπορέσουμε να ζήσουμε ειρηνικά» είπε

Ο Οσμάν Μπαϊντεμίρ δήμαρχος του Ντιγιαρμπακίρ στη νοτιοανατολική Τουρκία



«Ενας Αρμένιος, ένας Ασσύριος και ένας Χαλδαίος που οι παππούδες ή οι προπαππούδες του γεννήθηκαν στο Ντιγιαρμπακίρ έχει το ίδιο δικαίωμα να ζει στο Ντιγιαρμπακίρ με εμένα, που είμαι Κούρδος και γεννήθηκα επίσης εδώ. Θα ήθελα να προσκαλέσω όλες τις εθνοτικές ομάδες που οι πρόγονοί τους ζούσαν στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή να επιστρέψουν στο Ντιγιαρμπακίρ».

Πριν από λίγα χρόνια, η δήλωση αυτή θα ισοδυναμούσε με «εθνική προδοσία» στην Τουρκία και απαρχή φυλακίσεων και δεινών για όποιον θα τολμούσε να τη διατυπώσει. Ομως διατυπώθηκε πριν από λίγες μέρες από τον Οσμάν Μπαϊντεμίρ δήμαρχο της πόλης της νοτιοανατολικής Τουρκίας - και μάλιστα ενώπιον κοινού αποτελούμενου από δεκάδες επίσημους καλεσμένους από την Αρμενία. Το ακροατήριο συμμετείχε σε διεθνή συνάντηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Τα Μέσα Ενημέρωσης και οι Τουρκοαρμενικές Σχέσεις σήμερα».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ανάμεσά τους και πολλούς Αρμένιους, ο κούρδος δήμαρχος έκανε ένα ακόμη βήμα: κατήγγειλε όσους κούρδους ενόπλους συμμετείχαν στη γενοκτονία (δεν χρησιμοποίησε τον όρο, αλλά τη λέξη «σφαγές») των Αρμενίων το 1915 και εξήρε όσους απείχαν.

«Προσωπικά, στη συνείδησή μου, καταριέμαι τη σκληρότητα [των γεγονότων] του 1915. Εμείς αποποιούμαστε την κληρονομιά όσων παππούδων μας συμμετείχαν σε αυτές τις σφαγές και τιμούμε τη μνήμη όσων αντιτάχτηκαν στο μακελειό και την βαναυσότητα. Το να αρνιόμασταν τα εγκλήματα που διέπραξαν κάποιοι από τους προγόνους μας σημαίνει ότι θα εγκληματούσαμε κι εμείς σήμερα με τον τρόπο μας» είπε χαρακτηριστικά ο Μπαϊντεμίρ, στέλεχος του κόμματος «Ειρήνη και Δημοκρατία», το οποίο εκφράζει συμφέροντα της κουρδικής μειονότητας στην Τουρκία.

Τέλος, ο δήμαρχος επανέλαβε ένα «όνειρό του»: να ανεγερθεί μνημείο για όλα τα θύματα των εθνοκαθάρσεων, όπως θα λέγαμε σήμερα, στην Ανατολία από τις αρχές του περασμένου αιώνα μέχρι το 1930. «Θα ήθελα να επισκεφτώ αυτό το μνημείο μαζί με Τούρκους, Αρμένιους και Κούρδους, να θρηνήσουμε όλοι μαζί για τους νεκρούς μας. Οι Τούρκοι, οι Κούρδοι, οι Πέρσες, οι Αραβες, όλοι οφείλουμε να κάτσουμε στο τραπέζι του διαλόγου για να μπορέσουμε να ζήσουμε ειρηνικά ο ένας δίπλα στον άλλο» κατέληξε ο ηλικίας 41 ετών Μπαϊντεμίρ.
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου