Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Ποιες αλλαγές έρχονται στη φορολογία επιχειρήσεων και επαγγελματιών

epixeiriseis ipologistesΣτην πλήρη ανατροπή της φιλοσοφίας των φορολογικών ελέγχων προχωρά το υπουργείο Οικονομικών. Με διατάξεις που βρίσκονται στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας τους επιδιώκεται η απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας που αφορά τις δαπάνες των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών που εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδά τους προκειμένου το φορολογικό σύστημα να γίνει πιο ευέλικτο αλλά και πιο φιλικό στο επιχειρείν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ετοιμαστεί νομοθετικές διατάξεις οι οποίες ανατρέπουν πλήρως τα προβλεπόμενα στο άρθρο 31 του νόμου 2238/94, δηλαδή του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Το συγκεκριμένο άρθρο είναι μακροσκελέστατο και προβλέπει όλες τις
δαπάνες οι οποίες μπορούν να εκπέσουν από τα έσοδα των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών προκειμένου να προσδιοριστεί το καθαρό τους εισόδημα με λογιστικό τρόπο. Επίσης, το συγκεκριμένο άρθρο ορίζει και δαπάνες οι οποίες δεν εκπίπτουν. Για παράδειγμα, ορίζεται ότι αναγνωρίζεται το 50% των δαπανών κινητής τηλεφωνίας που πραγματοποιεί μια επιχείρηση καθώς και ότι δεν εκπίπτουν διάφορων ειδών φόροι και τέλη που καταβάλλονται.
Η νέα μορφή της συγκεκριμένης διάταξης είναι απλουστευμένη. Ορίζει μόνο ότι εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα όλες οι δαπάνες που πραγματοποιεί μια επιχείρηση οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγική λειτουργία της. Όσον αφορά έναν επαγγελματία ορίζει ότι εκπίπτουν οι δαπάνες που είναι απαραίτητες για την άσκηση του επαγγέλματός του.
Με τη νέα μορφή της διάταξης επιδιώκονται πολλαπλοί στόχοι. Ο πρώτος είναι η απλοποίηση. «Τελειώνει η διαρκής και γραφειοκρατική διαδικασία ενημέρωσης της λίστας των εκπιπτόμενων δαπανών», λέει στέλεχος του ΥΠΟΙΚ. «Τελειώνει και η ενασχόληση του φορολογικού μηχανισμού και των λογιστών με το γράμμα της φορολογικής νομοθεσίας. Περνάμε στην εφαρμογή του πνεύματος της φορολογικής νομοθεσίας που είναι ακριβώς η έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα των δαπανών που αφορούν την παραγωγική λειτουργία της επιχείρησης».
Ο δεύτερος είναι η απεμπλοκή του ελεγκτικού μηχανισμού του υπουργείου Οικονομικών από τη διενέργεια τυπικών φορολογικών ελέγχων. Το μόνο κριτήριο για την αναγνώριση μιας δαπάνης θα είναι αν συνδέεται με την παραγωγική λειτουργία της επιχείρησης. Να σημειωθεί ότι ήδη σημαντικό τμήμα του φορολογικού ελέγχου έχει περάσει σε ιδιώτες με την έκδοση φορολογικού πιστοποιητικού για τις μεγάλες επιχειρήσεις (εκδίδεται από ελεγκτικά γραφεία) και την λογιστική αναμόρφωση αποτελεσμάτων για τους μικρομεσαίους (γίνεται από πιστοποιημένους φοροτεχνικούς).
Ο τρίτος στόχος είναι η αύξηση των φορολογικών εσόδων. Μια σειρά από δαπάνες που σήμερα αναγνωρίζονται με τη νέα διάταξη δεν θα εκπίπτουν καθώς δεν συνδέονται άμεσα με την παραγωγική λειτουργία της επιχείρησης.
Οι διατάξεις για την αλλαγή της νομοθεσίας του φόρου εισοδήματος των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών θα περιληφθεί στο υπό κατάρτιση νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να έρθει στη Βουλή έως το τέλος του έτους.
(Πηγή: capital.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου