Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Νταβούτογλου: “Προσωρινή η ανεξαρτησία της Ελλάδας”!


Σε μια ανιστόρητη, αντιεπιστημονική και – κυρίως- προκλητική με όρους σύγχρονης διπλωματίας αναφορά προέβη ο Τουρκος Υπουργός Εξωτερικών Νταβούτογλου θέτοντας σε προσωρινότητα  την ανεξαρτησία και την εθνική ταυτότητα της Ελλάδας και όλων των Βαλκανικών και άλλων λαών που απελευθερώθηκαν από τον Οθωμανικό ζυγό μέσα από εθνικές εξεγέρσεις και επαναστάσεις και δεν ”αποσχίσθηκαν” όπως λέει ο ”τρελλός επιστήμονας” που κάνει τον υπουργό.
Εμμένοντας στην τρελλή θεωρία του περί νεοθωμανισμού (περί παλινόρθωσης δηλαδή της ”αυτοκρατορίας” των Σουλτάνων) για την οποία γελούν όλοι οι σοβαροί επιστήμονες ανά τον κόσμο, ο κ. Νταβούτογλου χαρακτήρισε ..προσωρινή και …τεχνητή την διαδικασία των εξεγέρσεων
και των εθνικών επαναστάσεων των σκλαβωμένων  λαών και εθνών ενοώντας έτσι ότι κάποια στιγμή αυτή η προσωρινότητα θα τελειώσει και ότι οι Ελλάδα και οι άλλες ανεξαρτητες χώρες – μέλη του ΟΗΕ θα μπούν πάλι υπό τον Νεοθωμανικό ζυγό! Και προφανώς επειδή κανένα ανεξάρτητο κράτος  δεν θά …πάει μόνο του στο …στόμα του λύκου, προφανώς ο κ Νταβούτογλου θα εννοεί οτι με κάποιο τρόπο θα …υποβοηθήσει αυτήν την  ”εξέλιξη” . Και επειδή δεν θα εννοεί ότι αυτό θα γίνει μέσω των τηλεοπτικών δεκτών και τον …Σουλειμάν τον Μεγαλοπρεπή ή την …Ασι, μήπως εννοεί ότι αυτό θα επιδιωχθεί δια άλλων μεθόδων;
Ας δούμε  όμως τι ακριβώς είπε και ιδιαίτερα το άκρως προκλητικό , ανιστόρητο και αντιεπιστημονικό σημείο με τις …”προσωρινές και τεχνητές αντιθέσεις και ταυτότητες” και …”αποσχίσεις”:
Μιλώντας τις προάλλες στην Χουριέτ είπε μεταξύ άλλων ο κ. Νταβούτογλου:
«Σε αντίθεση με την Ευρώπη, όπου προκάλεσε την ένωση διαλυμένων συνόλων, ο εθνικισμός ευνόησε στην Ανατολή τη διάσπαση και γέννησε τα έθνη κράτη, δημιουργώντας τεχνητές αντιθέσεις και ταυτότητες».
Μάλιστα – κατά τα ρεπορτάζ που στάθηκαν μέχρι τώρα στο θέμα των Κούρδων – ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας στάθηκε στη δημιουργία των εθνικών κρατών στον τέως οθωμανικό χώρο με μια ιδιαίτερα προκλητική δήλωση, λέγοντας πως «πριν από δύο αιώνες αποσχίστηκαν με τη διαδικασία αυτή από την τουρκική εκδοχή των «οργανικών συνόλων» οι Αρμένιοι, οι Άραβες, οι Έλληνες και πολλές άλλες εθνοτικές και θρησκευτικές ταυτότητες».
Η  δήλωση του κ. Νταβούτογλου – που έχει συνέχεια -  ήταν απάντηση στο ερώτημα του δημοσιογράφου σχετικά με τα σχέδια της Άγκυρας για το κουρδικό, το οποίο πέρα από θέμα εσωτερικής ασφάλειας για τη γειτονική χώρα, μπορεί, όπως αναφέρθηκε, να αποσταθεροποιήσει την ευαίσθητη γεωπολιτικά περιοχής της Μέσης Ανατολής.
Πρόσέξτε τωρα:
«Ο εθνικισμός, ως ιδεολογία του 19ου αιώνα, συγκέντρωσε στην Ευρώπη τα διχοτομημένα, λόγω φεουδαλισμού σύνολα. Σε μάς, όμως, διέλυσε τα ιστορικά οργανικά σύνολα και δημιούργησε προσωρινές και τεχνητές αντιθέσεις και ταυτότητες. Ήλθε η ώρα να τα βάλουμε με την αποσχιστική αυτή κουλτούρα. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε νέες αποσπάσεις» ανέφερε ε ο κ. Νταβούτογλου. Και πρόσθεσε ένα κόμη κουφό και φυσικά ανιστόρητο και αντιεπιστημονικό: «οι πολιτισμικές ταυτότητες και οι γλώσσες έχουν αξία από πλευράς της ανθρωπότητας, αλλά αυτό θα πρέπει να ερμηνευθεί ως μέσο ενότητας και όχι απόσχισης και με τρόπο που θα ενισχύσει τη συνείδηση της κοινής καταγωγής».
Δυστυχώς μέχρι σήμερα οι σχετικές αναφορές και επισημάνσεις  έμειναν μόνο στην  επιφανειακή, κατά την γνώμη μας, προσέγγιση ότι ο Νταβούτογλου είπε πως η Αγκυρα δεν θα επιτρέψει στους Κούρδους να αποσχιστούν όπως οι Έλληνες. Ωστόσο για μας το πραγματικά επικίνδυνο – και αποκαλυπτικό της δόλιας ( και ”τρελλής” ) σκέψης του Τούρκου Υπουργού, είναι τα περί …προσωρινότητας! 
Αλήθεια καταπιάστηκε κανένας αρμόδιος – και ειδικός – να τα αναλύσει όλα αυτά; Έστω και αν – για να πουμε και αυτό – κανένα από τα σημεία της ”θεωρίας” Νταβούτογλου δεν έχει επιβεβαιωθεί…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου