Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Πιάνουν τόπο οι κινήσεις Σαμαρά για την αξιοπιστία της χώρας


Ραγδαία βελτίωση του κλίματος υπέρ της Ελλάδας καταγράφεται τις τελευταίες μέρες στις πρωτεύουσες της ευρωζώνης, ενώ τη «σκυτάλη» πήρε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τον εκπρόσωπο του Ολι Ρεν να ξαφνιάζει ευχάριστα, διαπιστώνοντας ότι η ελληνική οικονομία έχει σημειώσει «μεγάλη πρόοδο» σε όλους τους τομείς.
Μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Βερολίνο και το Παρίσι είχε αρχίσει να καταγράφεται μια αλλαγή στη συμπεριφορά κορυφαίων εταίρων και κοινοτικών αξιωματούχων. Η αρχική αυτή εκτίμηση λαμβάνει τώρα γενικευμένο χαρακτήρα και εκδηλώνεται δημόσια, έστω κι αν υπάρχουν κάποιες παραφωνίες, όπως οι δηλώσεις του Ολλανδού πρωθυπουργού, οι οποίες ωστόσο οφείλονται σε εσωτερικούς προεκλογικούς λόγους. Σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι το «στοίχημα» Σαμαρά για
αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας έναντι των εταίρων κερδίζεται.
Η επιστολή για τα εργασιακά
Αφορμή για τη χθεσινή σημαντική πολιτική τοποθέτηση της Κομισιόν ήταν ερώτηση που δέχθηκε ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν για το αν η Τρόικα έστειλε επιστολή στην κυβέρνηση ζητώντας αλλαγές στην αγορά εργασίας, μέσω αύξησης του χρόνου απασχόλησης. Ο εκπρόσωπος αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει την ύπαρξη τέτοιας επιστολής, επικαλούμενος τη διαδικασία αξιολόγησης της οικονομίας που βρίσκεται σε εξέλιξη. Είπε μόνο ότι το θέμα αυτό έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις μέσω ψιθύρων και διαρροών προς τον Τύπο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Κομισιόν είναι ενοχλημένη από την εξέλιξη αυτή.
Ωστόσο, προχώρησε σε σημαντικές επισημάνσεις για την πορεία της οικονομίας σε όλους τους τομείς, δημοσιονομικά, ανταγωνιστικότητα και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά από την Κομισιόν, τουλάχιστον τους τελευταίους μήνες.
«Στην Ελλάδα βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία μεταρρυθμίσεων τα τελευταία 2,5 χρόνια, όπου, παρά τις δυσκολίες και τις σημαντικές προκλήσεις, έχει επιτευχθεί μεγάλη πρόοδος σε όλους τους τομείς, δηλαδή στη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και στη δημιουργία μιας πιο δυναμικής αγοράς εργασίας», ανέφερε, προσθέτοντας μάλιστα ότι «τα αποτελέσματα αυτών των αλλαγών θα φανούν καλύτερα μόλις αλλάξει το κλίμα και επιστρέψει η ανάπτυξη στην Ελλάδα, όπου θα μεγιστοποιηθούν τα οφέλη κυρίως στην απασχόληση».
Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του προέδρου Μπαρόζο πήρε σαφέστατες αποστάσεις από τις προχθεσινές δηλώσεις του Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, ο οποίος είπε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να συναινέσει σε ενδεχόμενη νέα στήριξη της Ελλάδας. «Η Επιτροπή δεν πρόκειται να αναμιχθεί στην προεκλογική εκστρατεία στην Ολλανδία», είπε η εκπρόσωπος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι δηλώσεις του κ. Ρούτε κρύβουν εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες (εθνικές εκλογές στις 12 Σεπτεμβρίου).
Ο ρόλος της Πορτογαλίας
Πάντως, στις Βρυξέλλες επισημαίνουν ότι η βελτίωση του κλίματος για την Ελλάδα, εκτός από τις θετικές κινήσεις που έχουν γίνει από την πλευρά της κυβέρνησης και την τακτική της αποκατάστασης της αξιοπιστίας που ακολουθεί, οφείλεται και στις γενικότερες εξελίξεις στην ευρωζώνη και κυρίως στην Πορτογαλία.
Η υλοποίηση του Μνημονίου στη χώρα αυτή έχει γίνει πλέον εξαιρετικά δύσκολη, δεδομένου ότι η ύφεση (3%) προκαλεί σημαντικές αποκλίσεις στα δημόσια έσοδα εκτροχιάζοντας το έλλειμμα από το στόχο μείωσης στο 4,5% του ΑΕΠ στο τέλος του 2012. Ολα δείχνουν ότι το έλλειμμα θα παραμείνει στα περυσινά επίπεδα (6%), γεγονός που καθιστά πολύ πιθανή την επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής.
 Νίκος Μπέλλος, από Bρυξέλλες, για τον Ελεύθερο Τύπο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου