Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Συναγερμός στην Τουρκία για την επίμαχη αμερικανική ταινία Η ταινία αφορά το έργο του Προφήτη Μωάμεθ


Η θύελλα αντιδράσεων στον μουσουλμανικό κόσμο σχετικά με την επίμαχη αμερικανική ταινία, η οποία αφορά το έργο του Προφήτη Μωάμεθ, μετά τις αραβικές χώρες τείνει να εξαπλωθεί και στην γειτονική Τουρκία. Οι πρόσφατες επιθέσεις σε διπλωματικές αντιπροσωπείες των ΗΠΑ προβληματίζουν τις τουρκικές αρχές και κινητοποιούν την τουρκική αστυνομία. Οι Τούρκοι αξιωματούχοι προχωρούν στην λήψη δρακόντειων μέτρων ασφαλείας έξω από την πρεσβεία και τα προξενεία των ΗΠΑ στην γειτονική χώρα. Εν όψει των τελετουργιών της Παρασκευής, στην αστυνομία της Κωνσταντινούπολης έχει σημάνει κόκκινος συναγερμός. Οι μυστικές υπηρεσίες της αστυνομίας έχουν την πληροφορία ότι σήμερα, μετά τις τελετουργίες της
Παρασκευής, θα πραγματοποιηθούν μεγάλες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε ολόκληρη την Πόλη. Ακολουθώντας το παράδειγμα των Αράβων διαδηλωτών, οι Τούρκοι διαδηλωτές ενδέχεται να επιχειρήσουν να συγκεντρωθούν έξω από τις διπλωματικές αντιπροσωπείες των ΗΠΑ και των δυτικών χωρών και να διαδηλώσουν κατά της επίμαχης ταινίας.

Με απώτερο στόχο την άμεση διάλυση των διαδηλωτών και την εξασφάλιση της ασφάλειας των ξένων και των Αμερικανών διπλωματών, οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες (ΜΙΤ) και η τουρκική αστυνομία προχωρούν στην λήψη έκτακτων μέτρων ασφαλείας στην Κωνσταντινούπολη καθώς και σε άλλες τουρκικές πόλεις.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν καταδικάζει τις επιθέσεις στις αμερικανικές πρεσβείες καθώς και την δολοφονία του Αμερικανού πρέσβη στην Λιβύη. Παράλληλα, ο κ. Ερντογάν ξεκαθαρίζει την διαφωνία του με την έναρξη της προβολής της νέας επίμαχης αμερικανικής ταινίας. Ο κ. Ερντογάν απευθύνθηκε στους Μουσουλμάνους όλου του κόσμου και τόνισε τα εξής: «Υπενθυμίζω στους Μουσουλμάνους όλου του κόσμου ότι αυτή η ταινία υποκινεί τους πιστούς σε βία. Η επίθεση στις υπέρτατες αξίες του Ισλάμ και του Προφήτη, η εξύβριση του Προφήτη με την δικαιολογία της ελευθερίας της πίστης δεν συσχετίζεται με την ελευθερία της πίστης».

Εν τω μεταξύ, μέσα από τις σελίδες της τουρκικής εφημερίδας «Ζαμάν», το τουρκικό Κίνημα - Τάγμα Γκιουλέν καλεί τους Μουσουλμάνους να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να απέχουν από βίαιες εκδηλώσεις. Το κίνημα υπενθυμίζει στους πιστούς ότι ο ανώτατος κριτής είναι ο Θεός και ότι η μουσουλμανική πίστη αποδίδει μεγάλη σημασία στην υπεράσπιση και στην διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής.
http://kathimerini.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου