Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ Θετικά μηνύματα για επιμήκυνση, αγώνας δρόμου για τα μέτρα

Θετικά μηνύματα για επιμήκυνση, αγώνας δρόμου για τα μέτρα Με νέα θετικά μηνύματα από τους ευρωπαίους εταίρους για το ενδεχόμενο παράτασης της δημοσιονομικής προσαρμογής η κυβέρνηση εισέρχεται στο τελικό στάδιο της διαπραγμάτευσης με την τρόικα ώστε να οριστικοποιηθεί το πακέτο των (τουλάχιστον ) 11,5 δισ και η χώρα να μπορέσει στις κορυφαίες θεσμικά συνελεύσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της ευρωζώνης, τον Οκτώβριο, να διεκδικήσει βάσιμα το αίτημα για επιμήκυνση. Προς το σκοπό της οριστικοποίησης των μέτρων αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων την προσεχή Τρίτη ή Τετάρτη.
Σε συνέντευξή του στην Washington Post o πρωθυπουργός επισημοποιεί πλέον το ζήτημα της επιμήκυνσης έως το 2016 ενώ σίγουρη ότι η Ελλάδα θα εξασφαλίσει την χρονική παράταση του προγράμματος χωρίς όμως επιπλέον κεφάλαια εμφανίζεται για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες και η αυστριακή υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ που εν πολλοίς απηχεί και τις απόψεις του
Βερολίνου.
«Περιμένουμε ακόμα την έκθεση της τρόικας και η Ελλάδα πρέπει ακόμα να δρομολογήσει κάποια πράγματα, όμως θα επιτύχουμε μια επιμήκυνση χωρίς κόστος», σημείωσε.
Θετικά μηνύματα από την Ελλάδα περιμένει και ο Γερμανός υπουργός εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, ο οποίος, ωστόσο, υπενθυμίζει πως η Ελλάδα οφείλει να γνωρίζει ότι θα πρέπει να πράξει το καθήκον της. «Δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι από την υπάρχουσα κατάσταση, αλλά για πρώτη φορά βλέπω μια αχτίδα φωτός».
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα έχει ήδη συμφωνήσει σε μέτρα ύψους 7,5 δισ. ευρώ, σε σύνολο 11,5 που απαιτούνται για την επόμενη διετία ενώ σε εκκρεμότητα μένουν ακόμη μέτρα 4 δισ. ευρώ. Για να καλυφθεί το κενό φαίνεται πως δεν θα αποτραπεί τελικά η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 66 ή 67 έτη, ενώ προωθούνται με νόμο και απολύσεις επίορκων δημοσίων υπαλλήλων.
Για την αποχώρηση περίπου 40.000 εργαζομένων στο Δημόσιο προωθείται ειδικό καθεστώς συνταξιοδοτικής ωρίμανσης, ενώ το οικονομικό επιτελείο εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο μείωσης του αφορολογήτου για τους ελεύθερους επαγγελματίες στα 2.000-3.000 ευρώ
Ενδεικτική των ασφυκτικών χρονικών περιθωρίων που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση είναι και η φράση «δεν υπάρχει άλλος χρόνος» που όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Εθνους της Κυριακής, απηύθυνε ο Αντ. Σαμαράς κατά τη διάρκεια της τελευταίας σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, θέλοντας να τονίσει την ανάγκη επίσπευσης των αποφάσεων έτσι ώστε η χώρα να αποµακρυνθεί οριστικά από τον κίνδυνο εξόδου από την ευρωζωνη.
Το µήνυµα αυτό αφορούσε τους κυβερνητικούς του εταίρους, τους υπουργούς αλλά και τους βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση και οι οποίοι στο τέλος θα κληθούν να στηρίξουν µε την ψήφο τους τα µέτρα της δηµοσιονοµικής προσαρµογής, αλλά και τις διαρθρωτικές αλλαγές.
Διαπραγµατευτικό όπλο
Ο κ. Σαµαράς, ο οποίος έχει απόλυτη εικόνα για τα όσα διαδραµατίζονται στο προσκήνιο αλλά και στο παρασκήνιο, επιµένει ότι όλα µπορούν (και πρέπει) να έχουν τελειώσει µέσα στις επόµενες 30-40 ηµέρες, έτσι ώστε η χώρα να εκµεταλλευτεί τη µεταστροφή του κλίµατος στην Ευρώπη για τις προσπάθειες των Ελλήνων πολιτών, αλλά και τις θετικές αλλαγές που υπάρχουν (µετά τις αποφάσεις Ντράγκι) για την πολιτική της Ευρωζώνης, συνολικά.
Ο στόχος που έχει θέσει είναι την ερχόµενη εβδοµάδα -µετά και τη νέα σύσκεψη του πρωθυπουργού µε τους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη- να έχουν οριστικοποιηθεί πλήρως τα µέτρα και µέσα στον Οκτώβριο το αργότερο να έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή. Εφόσον αυτά συµβούν χωρίς άλλες καθυστερήσεις, τότε η τρόικα θα µπορεί να ετοιµάσει το ταχύτερο την έκθεσή της και βάσει αυτής η Ελλάδα να πάρει τα 31,5 δισ. ευρώ που αποτελούν την επόµενη δόση, αλλά και ίδιος ο πρωθυπουργός να διεκδικήσει και να πετύχει στη σύνοδο κορυφής της 18ης Οκτωβρίου την επιµήκυνση -κατά δύο έτη- του χρόνου δηµοσιονοµικής προσαρµογής.
Να προλάβει τις αντιδράσεις
Είναι χαρακτηριστικό πως σε ό,τι αφορά το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, στενότατος συνεργάτης του πρωθυπουργού εξέφραζε -µιλώντας στο «Εθνος της Κυριακής»- ότι όσο παρατείνεται η συζήτηση για τα µέτρα τόσο θα πληθαίνουν οι αντιδράσεις των βουλευτών και θα εντείνεται ο εκνευρισµός στην ελληνική κοινωνία.
«Οσο το ταχύτερο κλείσουµε τις εκκρεµότητες τόσο το καλύτερο, µε δεδοµένο ότι το µεγαλύτερο ποσοστό της δόσης-µαµούθ θα δοθεί στο εσωτερικό και θα υπάρξει ένα κλίµα ανάκαµψης της ελληνικής οικονοµίας, γεγονός που µε τη σειρά του θα προκαλέσει µετά από καιρό µια µικρή αισιοδοξία ότι πλησιάζουµε το τέλος µιας δύσκολης προσπάθειας », προσέθετε το ίδιο πρόσωπο.
Τα στελέχη του Μεγάρου Μαξίµου θέλουν, αµέσως µόλις ολοκληρωθεί (και ψηφιστεί) το πακέτο των 11,5 δισ., να ξεφύγουν από τη λεγόµενη… «µετρολογία» και το άγχος της δόσης του δανείου και να προωθηθεί το πρόγραµµα των διαρθρωτικών αλλαγών αλλά και διαφόρων επιλόγων που δεν συνδέονται απαραίτητα µε τα δηµοσιονοµικά (όπως π.χ. η καταπολέµηση της εγκληµατικότητας, ο περιορισµός της διαφθοράς στο Δηµόσιο και της γραφειοκρατίας κ.λπ.).
Θέλει να «κλειδώσει» την επιµήκυνση
O πρωθυπουργός θα συνεχίσει και το επόµενο διάστηµα τις επαφές του µε οµολόγους του των χωρών-µελών της ΕΕ, προκειµένου να «κλειδώσει» πριν από τη σύνοδο κορυφής το θέµα της επιµήκυνσης. Σύµφωνα µε πληροφορίες, ίσως και το ερχόµενο Σαββατοκύριακο να µεταβεί στη Ρώµη προκειµένου να συναντήσει τον κ. Μ. Μόντι, ενώ εκκρεµεί και η συνάντησή του µε την επικεφαλής του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ. Ο κ. Σαµαράς, πριν από τη σύνοδο κορυφής, θα έχει νέες επαφές µε τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Μπαρόζο και τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου Χ. Ροµπάι, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και νέο ραντεβού µε τη Γερµανίδα καγκελάριο Ανγκ. Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρ. Ολάντ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου