Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Το πάθημα των ΗΠΑ στη Λιβύη, θα γίνει μάθημα;

Αντρέι Ρέζνικοφ, περιοδικό "Vzgliad"
Ο πρώην πρέσβης της Ρωσίας στην Τρίπολη, θεωρεί ότι η δολοφονία ήλθε ως αποτέλεσμα λανθασμένων πολιτικών εκτιμήσεων της Ουάσιγκτον.Την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Βεγγάζη της Λιβύης, Κρίστοφερ Στίβενς, και τρεις διπλωματικοί υπάλληλοι, σκοτώθηκαν μετά από επίθεση με ρουκέτες, στο κτίριο του προξενείου. Την ευθύνη της επίθεσης, ανέλαβαν οι μαχητές της ισλαμικής οργάνωσης, «Ανσάρ αλ-Σαρία», οι οποίοι ανέφεραν σε προκήρυξή τους ότι η επίθεση έγινε σε απάντηση της εμφάνισής στο διαδίκτυο ,στις ΗΠΑ, της ταινίας, αμερικανικής παραγωγής με τίτλο: «Η αθωότητα των μουσουλμάνων».

Στην ταινία, σύμφωνα με την οργάνωση, παρουσιάζεται με σατυρικό τρόπο ο Προφήτης Μωάμεθ. Επίσης, την παραμονή της επίθεσης στη Βεγγάζη, επίθεση δέχθηκε και η διπλωματική αποστολή των ΗΠΑ στην πρωτεύουσα της γειτονικής Αιγύπτου, Κάϊρο.

Η τελευταία φορά που συνέβη κάτι παρόμοιο με διπλωμάτη των ΗΠΑ, ήταν το 1979, όταν στο Αφγανιστάν απήχθη και δολοφονήθηκε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη χώρα, Άντολφ Νταμπς. Ο θάνατός του οδήγησε σε απότομη σκλήρυνση της πολιτικής της Ουάσινγκτον προς το Αφγανιστάν και ήταν ένας από τους λόγους για την κλιμάκωση του πολέμου σε αυτή τη χώρα αργότερα.

Για το εάν η Ουάσιγκτον θα αλλάξει στάση απέναντι στην Τρίπολη, ποιά είναι τα πραγματικά αίτια της τραγωδίας και ποιά είναι τα μαθήματα που πρέπει να βγάλουν οι ΗΠΑ, μιλάει ο πρώην ρώσος πρέσβης στη Λιβύη, διευθυντής του τμήματος εξωτερικών σχέσεων του Ταμείου για την Υποστήριξη του Ισλαμικού Πολιτισμού, Επιστήμης και Εκπαίδευσης, Βενιαμίν Ποπόφ.

ΕΡ: Θα διακόψουν οι ΗΠΑ τις διπλωματικές σχέσεις με την Λιβύη;

ΑΠ: Δεν νομίζω ότι οι αμερικανοί θα τις διακόψουν. Η Λιβύη είναι μια πολύ πλούσια χώρα. Το υπέδαφός της διαθέτει αρκετό και ποιοτικό πετρέλαιο. Οι αμερικανοί δεν θα φύγουν από τη χώρα. Τώρα προσπαθούν να υποβαθμίσουν τη σημασία αυτών των γεγονότων, να τονίσουν τη συνεργασία με τη Λιβύη, κ.ο.κ.

ΕΡ: Θα παγώσουν τα προγράμματα βοηθείας, προς τη Λιβύη;

ΑΠ: Για κάποια χρονική περίοδο θα είναι πιο προσεκτικοί, γιατί θα πρέπει με κάποιο τρόπο να αντιδράσουν. Αν δεν κάνουν κάποιες κινήσεις, τότε θα αφήσουν περιθώριο και για επόμενες επιθέσεις και δολοφονίες. Δεν μπορούν να μην αντιδράσουν. Αν πυροβολείτε τους διπλωμάτες μας, πως είναι δυνατόν να διεξάγουμε διάλογο;

ΕΡ: Ποιες είναι οι πιθανότητες να βρει η κεντρική εξουσία τους επιτιθέμενους;

ΑΠ: Η Βεγγάζη δεν είναι τόσο μεγάλη πόλη, έτσι ώστε οι άνθρωποι να μην ξέρουν ποιός το έκανε. Νομίζω ότι θα τους βρουν, αν και η σύλληψη τους είναι ένα μεγάλο ερώτημα. Στη Λιβύη είχαν τεράστια αποθέματα όπλων, που σήμερα έχει διαμοιραστεί ανάμεσα στους κατοίκους της χώρας. Τώρα, είναι όλοι οπλισμένοι.

Κοντόφθαλμη πολιτική στη Συρία

ΕΡ: Δεν ενοχλεί τους αμερικανούς το πώς εξελίχθηκε η κατάσταση στην περιοχή; Οτι πριν από ένα χρόνο βοήθησαν στα τυφλά τους αντάρτες στη Λιβύη και σήμερα η βοήθεια αυτή έφερε σαν αποτέλεσμα την άνθηση της «Αλ Κάϊντα» στη χώρα;


Στο μέσον Φεβρουαρίου του 2011, στο πλαίσιο της λεγόμενης «αραβικής άνοιξης», άρχισαν στη Λιβύη μαζικές διαδηλώσεις που απαιτούσαν την αποχώρηση του Μουαμάρ Καντάφι από την εξουσία της χώρας. Στη συνέχεια, η κατάσταση κλιμακώθηκε και οδηγήθηκε σε ένοπλη αντιπαράθεση μεταξύ των δυνάμεων του καθεστώτος Καντάφι και της αντιπολίτευσης, η οποία είχε την υποστήριξη των δυνάμεων του ΝΑΤΟ.
ΑΠ: Οι Αμερικανοί και το ΝΑΤΟ βομβάρδισαν τη Λιβύη. Σαν αποτέλεσμα, υπόφεραν και οι ίδιοι οι Λίβυοι. Τα γεγονότα που συνέβησαν, είναι ο καρπός των δικών τους βομβαρδισμών. Η χώρα είναι διαιρεμένη. Δεν μπορούμε με σιγουριά να πούμε αν θα παραμείνει ενιαίο κράτος. Σε διάφορες περιοχές της Λιβύης, πάρα πολλές φυλές διεκδικούν την πλήρη αυτονομία τους.


Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία, οι αμερικανοί και οι ευρωπαίοι εταίροι μας να σκεφτούν τι κάνουν στη Συρία, εκεί όπου υποστηρίζουν την «Αλ Κάϊντα» και άλλα εξτρεμιστικά στοιχεία. Σύμφωνα με το AFP, στην περιοχή βρίσκονται τουλάχιστον έξι χιλιάδες υποστηρικτές της «Αλ Κάϊντα». Αυτή είναι μια κοντόφθαλμη πολιτική. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι παρέμβαση στη Συρία δεν μπορεί να γίνει σε καμία περίπτωση με βία και πόλεμο.

Λάθος πολιτικές εκτιμήσεις

ΕΡ: Τι έπρεπε να κάνει η διεθνής κοινότητα πριν από ένα χρόνο; Να πιέσει τα εμπόλεμα μέρη να προχωρήσουν σε μια συμβιβαστική λύση και στη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών;


Ο Μουαμάρ Καντάφι, σκοτώθηκε στις 20 Οκτωβρίου 2011, στα προάστια της πόλης Σύρτη, στα χέρια των ανταρτών που τον συνέλαβαν. Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων μεταξύ των υποστηρικτών του κυβερνώντος καθεστώτος και των δυνάμεων της αντιπολίτευσης, σκοτώθηκαν χιλιάδες ανθρώποι. Η ζημιά που προκλήθηκε στην οικονομία και στις υποδομές της πλούσιας σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο χώρας, ήταν τεράστιες.
ΑΠ: Φυσικά! Η στρατιωτική λύση σε ζητήματα θρησκευτικού, εθνικού και εθνοτικού περιεχομένου, δεν είναι δυνατή στον 21ο αιώνα. Η στρατιωτική υπεροχή δεν σημαίνει επί της ουσίας τίποτα. Αν υπήρχε κοινή λογική, τότε έπρεπε τα εμπλεκόμενα μέρη στη σύγκρουση στη Συρία να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Οι εμφύλιοι πόλεμοι ποτέ δεν τελειώνουν καλά.


Ειλικρινά λυπάμαι για τους καημένους τους αμερικανούς διπλωμάτες. Σκοτώθηκαν για το τίποτα. Αλλά αυτό το γεγονός, είναι μια συνέπεια των αποτυχημένων υπολογισμών της πολιτικής των ΗΠΑ. Τώρα, οι αμερικανοί θέλουν να επαναλάβουν τα ίδια με τη Συρία. Αυτό θα είναι επικίνδυνο. Πρέπει να εξαχθούν κάποια μαθήματα. Ας ελπίσουμε ότι οι αμερικανοί θα το κάνουν.
http://rbth.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου